نشست قضایی شماره 1399-7478

نشست قضایی شماره 1399-7478

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7478


کد نشست:
1399-7478

تاریخ برگزاری:
1398/05/07

برگزار شده توسط:
استان کهگیلویه و بویراحمد/ شهر دوگنبدان

موضوع:
موارد صدور قرار عدم صلاحیت در جرائمی که مستقیما در دادگاه کیفری یک مطرح و رسیدگی می شوند

پرسش:
در جرایمی که مستقیما در دادگاه کیفری یک مطرح می شود بر فرض اعتقاد دادگاه به عدم صلاحیت چه زمانی باید عدم صلاحیت صادر نمود؟ ( توجها به مواد 403 389 و 383 قانون آیین دادرسی کیفری

نظر هیئت عالی:
مادامی که تحقیقات مقدماتی پایان نیافته صدور قرار عدم صلاحیت محلی فاقد منع قانونی است معهذا در هر مرحله که دادگاه خود را فاقد صلاحیت ذاتی بداند تکلیف به صدور قرار دارد.

نظر اکثریت:
رسیدگی در دادگاه کیفری یک با دو روش انجام می شود و در برخی از مواقع پرونده از طریق کیفرخواست به دادگاه ارسال می گردد که ما در جلسه مقدماتی در خصوص صلاحیت هم تصمیم می گیریم اما در جایی که خود دادگاه کیفری یک تحقیقات مقدماتی را هم انجام می دهد اینجا حکم وارد بر موضوع تبصره ماده 314 است نه ماده 403 و در تبصره ذکر شده که چنانچه وارد رسیدگی شدیم دیگر نمی توانیم عدم صلاحیت بزنیم مگر در دادگاه انقلاب که روش و موضوع متفاوتی دارد.

نظر اقلیت:
ما دو مرحله در رسیدگی به جرایمی که در دادگاه کیفری یک مطرح می شود داریم یکی تا زمان قرار رسیدگی یکی هم تا زمان قبل از ختم دادرسی آنچه که در ماده 403 آمده است ناظر بر صلاحیت محلی است و چنانچه تا زمان قرار رسیدگی دادگاه عدم صلاحیت محلی صادر نکرد بعد از اینکه وارد ماهیت شد نمی تواند صادر کند ولی در مورد صلاحیت ذاتی تا قبل از ختم رسیدگی می تواند عدم صلاحیت بزند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 403 ـ دادگاه کیفری یک با رعایت صلاحیت ذاتی پس از شروع به رسیدگی نمی تواند قرار عدم صلاحیت صادر کند و به هر حال باید رای مقتضی را صادر نماید.

مشاهده ماده 403 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 383 ـ در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود پس از پایان تحقیقات مقدماتی چنانچه عمل انتسابی جرم محسوب نشود یا ادله کافی برای انتساب جرم به متهم وجود نداشته باشد و یا به جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد دادگاه حسب مورد قرار منع یا موقوفی تعقیب و در غیر اینصورت قرار رسیدگی صادر می کند.

مشاهده ماده 383 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 314 - برای رسیدگی به امور فوری دادگاه روز و ساعت مناسبی را تعیین و طرفین را به دادگاه دعوت می نماید. در مواردی که فوریت کار اقتضاء کند می توان بدون تعیین وقت و دعوت از طرفین و حتی در اوقات تعطیل و یا در غیر محل دادگاه به امور یاد شده رسیدگی نمود.

مشاهده ماده 314 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM