نشست قضایی شماره 1399-6903

نشست قضایی شماره 1399-6903

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6903


کد نشست:
1399-6903

تاریخ برگزاری:
1398/09/20

برگزار شده توسط:
استان کهگیلویه و بویراحمد/ شهر دهدشت

موضوع:
ارسال پرونده عدم صلاحیت قرار منع یا موقوفی تعقیب توسط دادسرا یا دادگاه کیفری تشخیص دهنده عدم صلاحیت

پرسش:
در پرونده ای اعتراض به قرار منع تعقیب یا موقوفی تعقیب می شود در صورتی که دادگاه کیفری مرجع دیگری را صالح به رسیدگی بداند (عدم صلاحیت) 1- آیا باید پس از نقض قرار معترض عنه خود دادگاه پرونده را به مرجع ذی صلاح ارسال نمایند یا اینکه به دادسرا بفرستند تا دادسرا قرار عدم صلاحیت صادر و به مرجع ذی صلاح ارسال نمایند؟ 2- در صورتی که اعتراض به قرار منع یا موقوفی تعقیب خارج از مهلت باشد یا اینکه هزینه اعتراض پرداخت نگردد دادگاه با چه تکلیفی مواجه است؟

نظر هیئت عالی:
در خصوص سوال 1 دادگاه در مقام رسیدگی به اعتراض قرار منع یا موقوفی تعقیب را نقض و به دادسرا تکلیف به صدور قرار عدم صلاحیت می نماید. 2- در خصوص سوال 2 نظریه اکثریت همکاران صایب و موجه اعلام می شود.

نظر اکثریت:
با توجه به رویه قضایی و اینکه در فرض مذکور دادگاه اساسا صلاحیت ورود به پرونده را ندارد قرار عدم صلاحیت صادر می نماید و در این خصوص نیز نظریه مشورتی شماره 2107/95/7 مورخ 03/08/1395 نیز ﻣوید این مطلب می باشد و دادگاه می تواند راسا خودش قرار عدم صلاحیت صادر نماید و در صورتی که خارج مهلت باشد (فرض سوال) تصمیمی گرفته شده و نیاز به اتخاذ تصمیم یا صدور رای دارد و نمی توان با دستور اداری رد نمود و نظر درست در این مورد این می باشد که خود دادگاه تصمیم بگیرد و در خصوص عدم پرداخت هزینه اعتراض باید اخطار رفع نقص صادر گردد و چون قانون آیین دادرسی کیفری در این خصوص ساکت است به قانون مادر (آیین دادرسی مدنی) مراجعه می کنیم که در این خصوص قانون بیان نموده اخطار رفع نقص صادر شود و مطابق با قانون مذکور اقدام گردد.

نظر اقلیت:
با وحدت ملاک از مواد 440 و 432 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و ایرادات که پیش می آید دادگاه می بایست پرونده را به دادسرا ارسال و خود دادسرا قرار عدم صلاحیت صادر نماید از جمله دلایل اینکه پرونده می بایست به مرجع هم عرض ارسال شود و در صورت ارسال توسط دادگاه این مورد رعایت نمی شود و نیز اینکه در صورتیکه بحث اختلاف صلاحیت پیش بیاید در این مورد دادسرا نمی تواند با دادگاه حوزه دیگر اختلاف نماید و در صورت اعتراض خارج از مهلت دادسرا اصلا نباید این اعتراض را بپذیرد و اعتراض خارج از مهلت نباید به دادگاه بیاید و در خصوص عدم پرداخت هزینه اعتراض با توجه به روح ماده 559 به بعد قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نیز می بایست رسیدگی شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 559 ـ شاکی باید هزینه شکایت کیفری را برابر قانون در هنگام طرح شکایت تادیه کند. مدعی خصوصی هم که به تبع امر کیفری مطالبه ضرر و زیان می کند باید هزینه دادرسی را مطابق مقررات مربوط به امور مدنی بپردازد. چنانچه شاکی توانایی پرداخت هزینه شکایت را نداشته باشد به تشخیص دادستان یا دادگاهی که به موضوع رسیدگی می کند از پرداخت هزینه شکایت معاف می شود و هرگاه مدعی خصوصی توانایی پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد دادگاه می تواند او را از پرداخت هزینه دادرسی برای همان موضوعی که مورد ادعا است به طور موقت معاف نماید. رسیدگی به امر کیفری را نمی توان به علت عدم تادیه هزینه دادرسی از سوی مدعی خصوصی به تاخیر انداخت. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ پس از صدور حکم و هنگام اجرای آن قاضی اجرای احکام کیفری مکلف است هزینه دادرسی را از محل محکوم به استیفاء کند. مگر آنکه محکوم به از مستثنیات دین بوده و یا به میزانی نباشد که موجب خروج محکوم له از اعسار گردد.

مشاهده ماده 559 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 440 ـ هرگاه درخواست یا دادخواست تجدید نظرخواهی یا فرجام‏خواهی فاقد یکی از شرایط قانونی باشد مدیر دفتر دادگاه نخستین ظرف دو روز نقایص آن را به درخواست کننده یا دادخواست ‏دهنده اعلام و اخطار می کند تا ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ نقایص مذکور را رفع کند. چنانچه در مهلت مقرر رفع نقص صورت نگیرد و در صورتی که درخواست یا دادخواست تجدید نظر یا فرجام خارج از مهلت قانونی تقدیم شود مدیر دفتر پرونده را به نظر رئیس دادگاه می رساند تا قرار مقتضی را صادر کند. این قرار حسب مورد قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر استان و یا دیوان عالی کشور است.

مشاهده ماده 440 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 432 ـ هرگاه تقاضای تجدید نظر یا فرجام خارج از مهلت مقرر تقدیم شود و درخواست‏کننده عذر موجهی عنوان کند دادگاه صادر کننده رای ابتداء به عذر او رسیدگی می نماید و در صورت موجه شناختن آن قرار قبولی درخواست و در غیر اینصورت قرار رد آن را صادر می کند. جهات عذر موجه همان است که در ماده (178) این قانون مقرر شده است.

مشاهده ماده 432 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM