نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/09/23

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
مطالبه حق کسب و پیشه بعد از استقرار رابطه استیجاری فی مابین خریدار و مستاجر سابق ملک تجاری

پرسش:
شخص (الف) ملک تجاری را به (ب) فروخته است (این ملک قبلا مستاجر داشته که توسط (الف) به لحاظ نیاز شخصی وی تخلیه شده است). پس از انجام معامله و تصرف مشتری مستاجر قبلی با داشتن حکمی از دادگاه مبنی بر نقض حکم تخلیه قبلی به مالک فعلی (آقای ب) مراجعه و ملک را تصرف می¬کند. مدتی نیز آقای (ب) از وی اجاره دریافت می¬کند. پس از مدتی مستاجر ملک را بدون اجازه آقای (ب) به شخصی دیگر منتقل می¬کند که در نهایت آقای (ب) حکم تخلیه ملک را از دادگاه درخواست و حکم تخلیه صادر می¬شود. ولی یک دوم حق کسب و پیشه را آقای (ب) به متصرف پرداخت می¬کند. آقای (ب) درخواستی مبنی بر مطالبه مبلغ پرداختی به مستاجر (یک دوم حق کسب و پیشه) به طرفیت آقای (الف) تقدیم دادگاه کرده است دادگاه چه تکلیفی دارد؟

نظر هیئت عالی:
بعد از استقرار رابطه استیجاری فی مابین شخص (ب) و مستاجر سابق ملک آقای (ب) به استناد و ادعای تخلف مستاجر از شرایط اجاره مبنی بر انتقال منافع مورد اجاره به غیر دعوای تخلیه عین مستاجره را طرح و اقامه کرده است که این امر به روشنی بر قبول و تایید رابطه استیجاری بین خود به عنوان قایم¬مقام موجر سابق (الف) با مستاجر دلالت می¬کند. بنابراین مالک فعلی حق مراجعه به مالک قبلی (موجر اولیه) را در وضعیت فعلی ندارد و نظریه اول که مفادا متضمن این معنا است تایید می¬شود.

نظر اتفاقی:
نظر اول: آقای (ب) یعنی خریدار خود با مستاجر اولی توافق کرده و مدتی مال¬الاجاره را از وی دریافت و پس از انتقال مغازه به غیر با حکم دادگاه و پرداخت یک دوم حق کسب و پیشه حکم تخلیه¬ مغازه را از دادگاه اخذ کرده است. آقای (ب) حق مراجعه به آقای (الف) را جهت مطالبه¬ یک دوم حق کسب و پیشه¬ پرداختی ندارد. اگر هم قایل باشیم که حق فسخ معامله را داشته به لحاظ این که پس از پیدا شدن عیب ایشان از حق فسخ خویش استفاده نکرده و با مستاجر توافق کرده و مدتی مال¬الاجاره دریافت می¬کرده است؛ لذا اکنون حق فسخ و مراجعه به آقای (الف) را نخواهد داشت.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM