نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/06/05

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
بررسی لزوم رسیدگی به صدمات متعدد ناشی از ضربه واحد منجر به فوت مجنی علیه در جنایات غیر عمدی

پرسش:
در صورتی که در جنایات غیرعمدی ( مانند بی احتیاطی در امر رانندگی) با ضربه واحدی صدمات متعدد ایجاد گردد که تعدادی از صدمات منتهی به فوت مجنی علیه گردد و تعدادی از صدمات نیز تاثیری در فوت نداشته باشد آیا می بایست در خصوص صدمات اخیرالذکر جداگانه رسیدگی و کیفرخواست صادر گردد یا با توجه به اینکه کلیه صدمات و فوت در اثر ضربه واحدی ایجاد شده است موضوع مشمول قسمت اخیر بند ب ماده 539 قانون مجازات اسلامی (مصوب 1392) نمی گردد و صرفا نسبت به قتل غیرعمدی رسیدگی و کیفرخواست صادر می گردد؟

نظر هیئت عالی:
در قتل های غیرعمدی (مانند تصادفات مربوط به رانندگی یا سقوط از ساختمان به علت عدم رعایت نظامات مربوط به کار...) چنانچه آسیب یا آسیب های بدنی وارده به متوفی در اثر یک رفتار مجرمانه مرتکب باشد و حادثه نیز بلافاصله منتهی به فوت مصدوم شود مقصر تنها باید به پرداخت دیه نفس محکوم شود؛ لکن در صورتی که حادثه منتهی به مصدومیت فرد شده و متعاقبا مصدوم در اثر سرایت صدمه یا صدمات فوت نماید موضوع مشمول مقررات ماده 539 قانون مجازات اسلامی 1392 و حسب مورد مشمول بندهای الف یا ب این ماده است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه اولا: اصل در قانون مجازات اسلامی بر تعدد دیات است و تداخل دیات استثنایی است بر اصل مذکور لذا باید به آنچه در قانون بیان شده است اکتفا کرد. ثانیا: کلمه سرایت همانگونه که نظریه مشورتی شماره 1986/92/7 مورخه 92/10/14 نیز بدان اشاره نموده است به معنای اثر کردن است. یعنی صدمه وارده منتهی به فوت گردد و در این امر نیز تفاوتی میان اینکه مجنی ‎علیه بلافاصله پس از ایراد صدمه فوت نماید یا مدت زمانی سپری و سپس صدمه وارده منتهی به فوت وی گردد وجود ندارد. ثالثا: ماده 539 قانون مجازات اسلامی مجزای از مواد541 تا 543 این قانون است. در این ماده (539) بحث تعدد ضربات مطرح نیست و بحث در خصوص سرایت یا عدم سرایت صدمه وارده است. لذا با توجه به مراتب فوق در فرض سوال متهم به پرداخت دیه نفس و صدمات غیر مسری در فوت محکوم می گردد و می بایست در دادسرا نیز در خصوص اتهام متهم دایر بر قتل غیرعمدی و ایراد صدمه بدنی غیرعمدی کیفرخواست صادر گردد چه اینکه صدمات بر اثر ضربه واحدی ایجاد شده باشد یا ضربات متعدد.

نظر ابرازی:
بحث در ماده 539 قانون مجازات اسلامی در خصوص سرایت و عدم سرایت صدمه وارده است و سرایت یعنی مدت زمانی از ایراد صدمه سپری شود سپس آن صدمه باعث فوت مجنی علیه گردد. لذا در صورتی که بلافاصله پس از ایراد صدمات وارده مجنی علیه فوت نماید چه اینکه علت فوت ایراد یکی از صدمات باشد یا مجموع آنها با توجه به اینکه بحث سرایت منتفی است موضوع از شمول ماده539 خارج است و متهم فقط به دیه نفس محکوم می گردد. لکن در صورت اثبات سرایت (وجود فاصله زمانی بین ایراد صدمه و فوت) فرقی میان اینکه صدمات با ضربه واحدی ایجاد شده باشد یا ضربات متعدد وجود ندارد و متهم به پرداخت دیه نفس و صدمات غیرمسری محکوم می گردد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 539 ـ هرگاه مجنی علیه در اثر سرایت صدمه یا صدمات غیرعمدی فوت نماید یا عضوی از اعضای او قطع شود یا آسیب بزرگتری ببیند به ترتیب ذیل دیه تعیین می شود: الف ـ در صورتی که صدمه وارده یکی باشد تنها دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر ثابت می شود. ب ـ در صورت تعدد صدمات چنانچه مرگ یا قطع عضو یا آسیب بیشتر در اثر سرایت تمام صدمات باشد تنها دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر ثابت می شود و اگر مرگ یا قطع عضو یا آسیب بزرگتر در اثر سرایت برخی از صدمات باشد دیه صدمات مسری در دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر تداخل می کند و دیه صدمات غیرمسری جداگانه محاسبه و مورد حکم واقع می شود.

مشاهده ماده 539 قانون مجازات اسلامی

ماده 541 ـ هرگاه در اثر یک ضربه یا هر رفتار دیگر آسیب های متعدد در اعضای بدن به وجود آید چنانچه هریک از آنها در اعضای مختلف باشد یا همه در یک عضو بوده ولی نوع هر آسیبی غیر از نوع دیگری باشد و یا از یک نوع بوده ولکن در دو یا چند محل جداگانه از یک عضو باشد هر آسیب دیه جداگانه دارد.

مشاهده ماده 541 قانون مجازات اسلامی

ماده 543 ـ درصورت وجود مجموع شرایط چهارگانه ذیل دیه آسیب های متعدد تداخل می کند و تنها دیه یک آسیب ثابت می شود: الف ـ همه آسیب های ایجاد شده مانند شکستگی های متعدد یا جراحات متعدد از یک نوع باشد. ب ـ همه آسیب ها در یک عضو باشد. پ ـ آسیب ها متصل به هم یا به گونه ای نزدیک به هم باشد که عرفا یک آسیب محسوب شود. ت ـ مجموع آسیب ها با یک رفتار مرتکب به وجود آید.

مشاهده ماده 543 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM