نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/02/05

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر اردکان

موضوع:
مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم در پرونده مختومه در دادسرا

پرسش:
بالحاظ مواد85 202 ( تبصره 2) و 370 قانون آیین دادرسی کیفری چنانچه پرونده کیفری به علل و جهات شخصی نظیر جنون متهم در دادسرا مختومه شود آیا دادسرا می بایست در خصوص ضرر و زیان ناشی از جرم و یا دیه پرونده را به دادگاه ارسال دارد یا آنکه پس از ختم پرونده با قرار موقوفی تعقیب در دادسرا شاکی جهت طرح دعوای حقوقی ارشاد گردد.

نظر هیئت عالی:
در صورتیکه مرتکب قتل عمدی و جنایات شدیدتر از موضحه در حین ارتکاب جرم مبتلا به جنون باشد و بازپرس به علت ابتلاء به جنون قرار موقوفی تعقیب صادرکند در صورت مطالبه دیه از ناحیه اولیاء دم یا مجنی علیه پرونده به دستور دادستان برای تعیین دیه به دادگاه صالح ارسال می شود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه قانون گذار در موارد مورد اشاره به پرداخت دیه بسنده نموده لذا چنانچه پرونده کیفری در دادسرا مختومه شود به دستور دادستان برای صدور حکم مقتضی به دادگاه ارسال می شود و بالحاظ اینکه بند (1) ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری قید ( باید ) را آورده است یعنی در همه مواردی که ملزم به تعیین تکلیف دیه هستیم اعم از آنکه پرداخت آن برعهده بیت المال باشد یا عاقله یا خود جانی (در جنایت کمتر از موضحه) می بایست پرونده را به دادگاه ارسال نمود و چون دیه مجازات است قابل تعمیم بر ضرر و زیان ناشی از جرم نیست.

نظر اقلیت:
دیه خصوصیتی ندارد (الغاء خصوصیت از دیه) و در هر موردی که پرونده با هر تصمیمی در دادسرا مختومه شود اما باید راجع به ضرر و زیان شاکی خصوصی اتخاذ تصمیم شود دادسرا مکلف به ارسال پرونده به دادگاه کیفری است و موجبی جهت ارشاد شاکی جهت طرح دعوای حقوقی نیست چرا که قانون گذار با وضع این مواد خواسته تا از این طریق ضرر و زیان شاکی خصوصی جبران شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 85 ـ در مواردی که دیه باید از بیت ‏المال پرداخت شود پس از اتخاذ تصمیم قانونی راجع به سایر جهات پرونده به دستور دادستان برای صدور حکم مقتضی به دادگاه ارسال می شود. تبصره 1 ـ حکم این ماده در مواردی که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا با هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه می شود اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود نیز جاری است. (الحاقی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در مواردی که مسئولیت پرداخت دیه متوجه عاقله است در صورت وجود دلیل کافی و با رعایت مقررات مربوط به احضار به وی اخطار می شود برای دفاع از خود حضور یابد پس از حضور موضوع برای وی تبیین و اظهارات او اخذ می شود. هیچ یک از الزامات و محدودیتهای مربوط به متهم در مورد عاقله قابل اعمال نیست. عدم حضور عاقله مانع از رسیدگی نیست. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM