نشست قضایی شماره 1399-7070

نشست قضایی شماره 1399-7070

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7070


کد نشست:
1399-7070

تاریخ برگزاری:
1398/06/06

برگزار شده توسط:
استان کهگیلویه و بویراحمد/ شهر دوگنبدان

موضوع:
ضرورت صدور قرار غیابی در موارد عدم حضور متهم یا وکیل تعیینی

پرسش:
اگر متهم در جلسه رسیدگی در دادگاه کیفری یک حاضر نشود ولی دارای وکیل تعیینی باشد صدور قرار رسیدگی غیابی ضرورت دارد یا خیر چرا؟

نظر هیئت عالی:
مقررات تبصره یک ماده 394 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با لحاظ شرایط مذکور در ماده موصوف منصرف از مواردی است که متهم دارای وکیل تعیینی و علی الاصول از جریان دادرسی مطلع است؛ بنابراین در فرض پرسش صدور قرار رسیدگی غیابی از سوی دادگاه کیفری یک سالبه به انتفاء موضوع است و در نتیجه نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان دوگنبدان مورد تایید است.

نظر اکثریت:
برآیند از مجموع مواد آیین دادرسی کیفری به ویژه در بحث کیفری یک این است که قانونگذار اصالت را به حضور شخصی متهم داده است و اگر چه تعارضی بین مواد 350 و 304 و 394 و 406 وجود دارد ولی باید قایل به تخصیص ماده 350 توسط ماده 406 شد لذا در مورد حق الله که اختلافی نیست و اساسا نمی توان به صورت غیابی رسیدگی کرد در مورد جرایم حق الناس هم آنچه در ماده 302 ذکر شده و حضور متهم ضرورت داشته باشد باید قرار رسیدگی غیابی صادر کنیم.

نظر اقلیت:
ما دو نوع قرار رسیدگی داریم : اگر پرونده تکمیل باشد وارد رسیدگی می شویم. در ماده 394 گفته شده اگر متهم حضور نداشت باید قرار رسیدگی غیابی صادر شود و اگر بعد از صدور قرار رسیدگی غیابی متهم حضور نداشت به صورت عادی رسیدگی می کنیم ولی اگر وکیل تعیینی داشت نیازی به صدور قرار رسیدگی غیابی نیست چرا که رای صادره هم حضوری است پس به صورت عادی رسیدگی می کنیم.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 304 ـ به کلیه جرایم اطفال و افراد کمتر از هجده سال تمام شمسی در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود. در هر صورت محکومان بالای سن هجده سال تمام موضوع این ماده در بخش نگهداری جوانان که در کانون اصلاح و تربیت ایجاد می شود نگهداری می شوند. تبصره 1 ـ طفل کسی است که به حد بلوغ شرعی نرسیده است. تبصره 2 ـ هرگاه در حین رسیدگی سن متهم از هجده سال تمام تجاوز نماید رسیدگی به اتهام وی مطابق این قانون در دادگاه اطفال و نوجوانان ادامه مییابد. چنانچه قبل از شروع به رسیدگی سن متهم از هجده سال تمام تجاوز کند رسیدگی به اتهام وی حسب مورد در دادگاه کیفری صالح صورت میگیرد. در این صورت متهم از کلیه امتیازاتی که در دادگاه اطفال و نوجوانان اعمال می شود بهره مند می گردد.

مشاهده ماده 304 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 350 ـ درصورتیکه متهم دارای وکیل باشد جز در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون و نیز در مواردی که دادگاه حضور متهم را لازم تشخیص دهد عدم حضور متهم در جلسه دادگاه مانع از رسیدگی نیست.

مشاهده ماده 350 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 394 ـ هرگاه متهم متواری باشد یا دسترسی به وی امکان نداشته باشد و احضار و جلب او برای تعیین وکیل یا انجام تشریفات راجع به تشکیل جلسه مقدماتی یا دادرسی مقدور نباشد و دادگاه حضور متهم را برای دادرسی ضروری تشخیص ندهد به تشکیل جلسه مقدماتی مبادرت میورزد و در غیاب متهم اقدام به رسیدگی می کند مگر آنکه دادستان احضار متهم را ممکن بداند که در این صورت دادگاه پس از تقاضای دادستان مهلت مناسبی برای احضار یا جلب متهم به وی می دهد. مهلت مذکور نباید بیشتر از پانزده روز باشد. تبصره 1 ـ در هر مورد که دادگاه بخواهد رسیدگی غیابی کند باید از قبل قرار رسیدگی غیابی صادر کند. در این قرار موضوع اتهام و وقت دادرسی و نتیجه عدم حضور قید و مراتب دو نوبت به فاصله ده روز در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار ملی یا محلی آگهی می شود. فاصله بین تاریخ آخرین آگهی و وقت دادرسی نباید کمتر از یک ماه باشد. تبصره 2 ـ هرگاه متهمان متعدد و بعضی از آنان متواری باشند دادگاه نسبت به متهمان حاضر شروع به رسیدگی می نماید و در مورد غایبان به ترتیب فوق رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 394 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM