نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/02/01

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
قانون حاکم بر قرار دادهای عادی اجاره که طبق شرایط مقرر در ماده 2 قانون روابط موجر ومستاجر مصوب سال 1356 تنظیم نشده باشد

پرسش:
چنان چه قرارداد اجاره بر طبق شرایط مقرر در مـاده 2 قـانـون مـوجـر و مستاجر مصوب سال 1376 تنظیم نشده باشد و تاریخ انعقاد قرارداد بعد از لازم الاجرا شدن قانون مذکور باشد قرارداد مذکور تابع کدام قانون است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به عموم و اطلاق ماده 1 قانون روابط موجر و مستاجر سال 1376 قرارداد تنظیمی تابع قانون روابط موجر و مستاجر اخیر التصویب می باشد. از حیث درخواست تخلیه چنان چه به شرایط ماده 2 قانون مذکور عمل نشده باشد رسیدگی به دعوای تخلیه به علت انقضای مدت در محاکم عمومی امکان پذیر است. نظر اکثریت در استنباط از ماده 13 قانون یاد شده و نسخ ضمنی شناختن قوانین موجر و مستاجر سال 1356 و 1362 صحیح نیست زیرا قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 ناظر به عقود اجاره ای است که از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون به اجاره واگذار شود و شامل اماکنی که قبل از لازم الاجرا شدن قانون مذکور به اجاره واگذار شده نمی شود. به عبارت دیگر با صراحت ماده 11 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 16/5/1376 مبنی بر این که «اماکنی که قبل از تصویب این قانون به اجاره داده شده از شمول این قانون مستثنی و مشمول مقررات حاکم برآن خواهد بود.» نظر قانونگذار به وضوح ناظر به قراردادهای اجاره ای که بعد از لازم الاجرا شدن قانون برای اولین بار به اجاره واگذار می شود و شامل اماکنی که مسبوق به سابقه اجاره قبلی است نمی شود.

نظر اکثریت:
با توجه به این که در ماده 1 قانون موجر و مستاجر مصوب سال 1376 آمده است که از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون اجاره کلیه اماکن اعم از مسکونی تجاری محل کسب و پیشه اماکن آموزشی خوابگاه های دانشجویی و ساختمان های دولتی و نظایر آنچه با قرارداد رسمی یا عادی منعقد می شود تابع مقررات قانون مدنی و مقررات مندرج در این قانون و شرایط مقرر بین موجر و مستاجر خواهد بود و از طرفی برابر ماده 13 همان قانون کلیه قوانین و مقررات مغایر با این قانـون لغو شده است اجاره نامـه های مربوط به اماکن استیجاری که دارای شرایـط مقـرر در قانـون موجر و مستاجر مصوب 1376 نباشند تابع مقررات قانون مدنی و شرایط مقرر بین موجر و مستاجر خواهند بود.

نظر اقلیت:
با توجه به این که در ماده 2 قانون موجر و مستاجر مصوب سال 1376 برای این که قراردادی مشمول قانون فوق الذکر قرار گیرد ضوابطی را مقرر نموده است که باید در هنگام تنظیم سند عادی اجاره رعایت شود در صورت عدم رعایت ضوابط مذکور قانون موجر و مستاجر بر قراردادی که بدون رعایت ضوابط تنظیم شده باشد حاکم نخواهد بود و طبعا قوانین قبلی یعنی قانون روابط موجر و مستاجر سال 1356 و 1362 حسب مورد بر اجاره اماکن تجاری و مسکونی حاکم خواهد بود. مضافا این که قانون موجر و مستاجر مصوب سال 1376 مقرراتی را وضع نموده که استثنایی است و با اصول حاکم بر رسیدگی به دعاوی مطابقت ندارد و در مورد استثنا به قدر باید اکتفا نمود و قدر متیقن این است که مقررات موجر و مستاجر مصوب سال 1376 در مورد قراردادهایی که بدون رعایت ضوابط مندرج در ماده 2 قانون مذکور تنظیم شده است حکومت ندارد و در مانحن فیه حاکمیت قوانین سابق ادامه دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM