نشست قضایی شماره 1398-5648

نشست قضایی شماره 1398-5648

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5648


کد نشست:
1398-5648

تاریخ برگزاری:
1397/02/19

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نائین

موضوع:
تصمیم و اقدام دادگاه در پی اعتراض شاکی نسبت به قرار منع تعقیب و سپس اعلام رضایت وی

پرسش:
پرونده ای در راستای اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب از دادسرا به دادگاه ارسال می گردد. قبل از رسیدگی به اعتراض شاکی رضایت خود را اعلام می نماید؛ در فرض قابل گذشت بودن یا نبودن جرم تصمیم و اقدام دادگاه چه می تواند باشد؟

نظر هیئت عالی:
در مواردی که دادگاه در مقام رسیدگی به اعتراض شاکی نسبت به قرار منع تعقیب موضوع مواد 270 و 274 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 است و شاکی در حین رسیدگی دادگاه اعلام گذشت نماید چنانچه جرم موضوع پرونده (مورد شکایت) قابل گذشت باشد دادگاه باید به استناد ماده 13 قانون فوق ‎الذکر قرار موقوفی تعقیب صادر نماید ولکن چنانچه جرم مزبور غیرقابل گذشت باشد گذشت شاکی انصراف از اعتراض محسوب و دادگاه باید با اتخاذ ملاک از ماده 441 قانون مارالذکر قرار رد اعتراض (درخواست) را صادر نماید. (ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/96/922 مورخ 96/4/27 اداره کل حقوقی) موید این استنتاج است.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه پرونده در راستای اعتراض به قرار منع تعقیب به دادگاه ارسال گردیده است لذا صرف نظر از رضایت شاکی دادگاه به استناد ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری به اعتراض مذکور رسیدگی می کند. قرار منع تعقیب را نقض یا تایید می کند یا نقض تحقیقات را مطرح می نماید. اما دادسرا در مواردی که جرم قابل گذشت باشد و قرار تایید نشده باشد به استناد رضایت شاکی می تواند قرار موقوفی تعقیب صادر کند و در جرایم غیرقابل گذشت نسبت به جنبه خصوصی جرم با توجه به گذشت بعدی شاکی قرار موقوفی صادر نماید و نسبت به جنبه عمومی رسیدگی را ادامه دهد و یا صرف نظر از رضایت شاکی فقط نسبت به جنبه عمومی رسیدگی نماید.

نظر اقلیت:
با عنایت به ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری چنان چه پرونده در راستای اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب صادره به دادگاه ارسال گردید و متعاقب این امر شاکی رضایت خود را اعلام داشت رضایت شاکی به منزله انصراف از اعتراض تلقی گردد و دادگاه وارد رسیدگی نمی شود و مواجه با تکلیفی نمی باشد لذا قرا منع تعقیب قطعیت می یابد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 270 ـ علاوه بر موارد مقرر در این قانون قرارهای بازپرس در موارد زیر قابل اعتراض است: الف ـ قرار منع و موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی ب ـ قرار بازداشت موقت ابقاء و تشدید تامین به تقاضای متهم پ ـ قرار تامین خواسته به تقاضای متهم تبصره ـ مهلت اعتراض به قرارهای قابل اعتراض برای اشخاص مقیم ایران ده روز و برای افراد مقیم خارج از کشور یکماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM