نشست قضایی شماره 1399-6812

نشست قضایی شماره 1399-6812

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6812


کد نشست:
1399-6812

تاریخ برگزاری:
1397/09/05

برگزار شده توسط:
استان البرز/ شهر فردیس

موضوع:
شرایط صدور قرار نگهداری موقت در خصوص اشخاص زیر 15 تا 18 سال

پرسش:
در مواردی که در خصوص اشخاص 15تا 18 سال قرار تامین کفالت و یا وثیقه صادر و قرار مذکور به علت عجز از معرفی کفیل و یا تودیع وثیقه منتهی به بازداشت شود:

نظر هیئت عالی:
نظریه مشورتی شماره 2596/94/7 مورخ 94/9/29 اداره کل حقوقی بشرح ذیل الذکر و نیز نظریه اقلیت (ابرازی) قضات محترم دادگستری شهرستان فردیس در حدودی که همسو با نظریه مشورتی است موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
نیازی نیست که حتما جرایم موضوع ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 باشد و می توان در خصوص هر جرمی که نسبت به آن قرار کفالت یا وثیقه صادر شده است قرار نگهداری موقت صادر نمود منتها در صورت عجز از معرفی کفیل یا وثیقه نیازی نیست که حتما قرار نگهداری موقت صادر شود همانطور که صدور قرار بازداشت موقت الزامی نیست و صدور آن شرایطی دارد. با توجه به تبصره ماده 287 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 که بیان می دارد قرار نگهداری موقت تابع کلیه آثار و احکام بازداشت موقت هست لذا حتما باید شرایط ماده 238 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 احراز شود بعد اقدام به صدور قرار نگهداری موقت شود.

نظر ابرازی:
در خصوص قرار نگهداری موقت چون تابع کلیه احکام قرار بازداشت موقت هست پس رعایت مواد 237 و 238 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 لازم هست اما در مواردی غیر از ماده 237 قانون فوق که در خصوص نوجوان قرار کفالت و یا وثیقه صادر می شود نیازی به وجود شرایط ماده 238 از قانون فوق نمی باشد و در صورت عجز از معرفی کفیل و یا وثیقه گذار باید قرار نگهداری موقت صادر نمود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 237 ـ صدور قرار بازداشت موقت جایز نیست مگر در مورد جرایم زیر که دلایل قرائن و امارات کافی بر توجه اتهام به متهم دلالت کند: الف ـ جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس ابد یا قطع عضو و در جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی جنایاتی که میزان دیه آنها ثلث دیه کامل مجنی علیه یا بیش از آن است. (اصلاحی 24/03/1394) ب ـ جرایم تعزیری که درجه چهار و بالاتر است. پ ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور که مجازات قانونی آنها درجه پنج و بالاتر است. ت ـ ایجاد مزاحمت و آزار و اذیت بانوان و اطفال و تظاهر قدرتنمایی و ایجاد مزاحمت برای اشخاص که به وسیله چاقو یا هر نوع اسلحه انجام شود. ث ـ سرقت کلاهبرداری ارتشاء اختلاس خیانت در امانت جعل یا استفاده از سند مجعول در صورتیکه مشمول بند (ب) این ماده نباشد و متهم دارای یک فقره سابقه محکومیت قطعی به علت ارتکاب هر یک از جرایم مذکور باشد. تبصره ـ موارد بازداشت موقت الزامی موضوع قوانین خاص به جز قوانین ناظر بر جرایم نیروهای مسلح از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون ملغی است.

مشاهده ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 238 ـ صدور قرار بازداشت موقت درموارد مذکور درماده قبل منوط به وجود یکی از شرایط زیر است: الف ـ آ‎زاد بودن متهم موجب از بین رفتن آثار و ادله جرم یا باعث تبانی با متهمان دیگر یا شهود و مطلعان واقعه گردد و یا سبب شود شهود از اداء شهادت امتناع کنند. ب ـ بیم فرار یا مخفی شدن متهم باشد و به طریق دیگر نتوان از آن جلوگیری کرد. پ ـ آزاد بودن متهم مخل نظم عمومی موجب به خطر افتادن جان شاکی شهود یا خانواده آنان و خود متهم باشد.

مشاهده ماده 238 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 304 ـ به کلیه جرایم اطفال و افراد کمتر از هجده سال تمام شمسی در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود. در هر صورت محکومان بالای سن هجده سال تمام موضوع این ماده در بخش نگهداری جوانان که در کانون اصلاح و تربیت ایجاد می شود نگهداری می شوند. تبصره 1 ـ طفل کسی است که به حد بلوغ شرعی نرسیده است. تبصره 2 ـ هرگاه در حین رسیدگی سن متهم از هجده سال تمام تجاوز نماید رسیدگی به اتهام وی مطابق این قانون در دادگاه اطفال و نوجوانان ادامه مییابد. چنانچه قبل از شروع به رسیدگی سن متهم از هجده سال تمام تجاوز کند رسیدگی به اتهام وی حسب مورد در دادگاه کیفری صالح صورت میگیرد. در این صورت متهم از کلیه امتیازاتی که در دادگاه اطفال و نوجوانان اعمال می شود بهره مند می گردد.

مشاهده ماده 304 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 287 ـ در جریان تحقیقات مقدماتی مرجع قضایی حسب مورد اطفال و نوجوانان موضوع این قانون را به والدین اولیاء یا سرپرست قانونی یا در صورت فقدان یا عدم دسترسی و یا امتناع از پذیرش آنان به هر شخص حقیقی یا حقوقی که مصلحت بداند میسپارد. اشخاص مذکور ملتزم اند هرگاه حضور طفل یا نوجوان لازم باشد او را به مرجع قضایی معرفی نمایند. افراد پانزده تا هجده سال نیز شخصا ملزم به معرفی خود به دادگاه می باشند. درصورت ضرورت اخذ کفیل یا وثیقه تنها از متهمان بالای پانزده سال امکان پذیر است. درصورت عجز از معرفی کفیل یا ایداع وثیقه و یا در مورد جرایم پیش بینی شده در ماده (237) این قانون دادسرا یا دادگاه می تواند با رعایت ماده (238) این قانون قرار نگهداری موقت آنان را در کانون اصلاح و تربیت صادر کند. تبصره ـ قرار نگهداری موقت تابع کلیه آثار و احکام قرار بازداشت موقت است.

مشاهده ماده 287 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM