نشست قضایی شماره 1397-4654

نشست قضایی شماره 1397-4654

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4654


کد نشست:
1397-4654

تاریخ برگزاری:
1397/02/27

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر درگز

موضوع:
تعیین تکلیف نسبت به قرارهای تامین کیفری همزمان با دستور رفع نقص به دادسرا

پرسش:
در مواردی که پرونده از دادسرا به دادگاه ارسال گردیده است و دادگاه در قالب دستور رفع نقص پرونده را جهت تکمیل به دادسرا اعاده نموده است تعیین تکلیف نسبت به قرارهای تامین کیفری از حیث ابقاء و تخفیف و یا فک با مقام قضایی حاضر در دادسرا می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
تکلیف مقرر در ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری ناظر به مرحله تحقیقات مقدماتی و مرجع متکفل آن است؛ نتیجتا در مانحن فیه با صدور کیفر خواست پرونده تحت نظر دادگاه می باشد و از مرحله تحقیقات مقدماتی عبور شده است.

نظر اکثریت:
پرونده پس از ارسال به دادگاه از موجودی دادسرا کسر می شود و دیگر متعلق به دادسرا نیست؛ لذا هر دستور و یا اقدامی می بایست از طرف دادگاه انجام شود و دادسرا صرفا در حیطه و حدود دستورات تقیید شده از ناحیه دادگاه مجاز به بررسی و تحقیق می باشد نه فراتر از آن و دادسرا مجوزی برای اظهار نظر و بازبینی در قرارهای تامین کیفری را در راستا و اجرای ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری ندارد و صرفا مجاز به رفع نواقص از دستورات دادگاه می باشد لذا باید دادگاه اصل پرونده را در شعبه نگهداری با تعیین وقت در زمان ابقاء راسا تصمیم گیری نماید و در خصوص تکمیل تحقیقات پرونده به دادسرا ارسال شود؛ از طرفی به صراحت ماده مذکور و نظریه مشورتی 7/94/2981 مورخ 94/10/28 تکلیف مقرر در ماده 242 صرفا ناظر به مرحله تحقیقات مقدماتی است و قبل از صدور کیفرخواست می باشد و دادگاه هم در راستای پرونده هایی که مستقیما در صلاحیت دادگاه می باشد و قبل از ورود در رسیدگی و تعیین وقت هنوز در مرحله تحقیقات مقدماتی است و می تواند در راستای ماده 242 تعیین تکلیف نماید که اعتراض آنها در محاکم تجدید نظر رسیدگی می شود.

نظر ابرازی:
پرونده در هر مرجع و شعبه ای که در حال رسیدگی و تحقیق است تکلیف بازبینی و اظهار نظر درخصوص قرارهای تامین کیفری نیز با همان شعبه است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM