نشست قضایی شماره 1399-7242

نشست قضایی شماره 1399-7242

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7242


کد نشست:
1399-7242

تاریخ برگزاری:
1398/01/28

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر پاکدشت

موضوع:
حقوق شاکی با وضع ید غاصبانه

پرسش:
1- در مواردی که شاکی دارای ید معتبر قانونی نمی باشد و به عبارتی ید شاکی غاصبانه باشد آیا پذیرش و رسیدگی به شکایت خیانت در امانت از ایشان معتبر است؟ 2- در خصوص تبصره ماده 91 قانون آیین دادرسی کیفری رعایت شرایط خاص برای اطلاع مانند ابلاغ قانونی ضرورت دارد یا صرف حضور بزه دیده ولو به عنوان شاهد کفایت می نماید؟

نظر هیئت عالی:
1- مستفاد از ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در تعریف بزه دیده (شاکی) شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می¬گردد و مالک و یا متصرفی که مال خود را مطابق ماده 674 قانون تعزیرات به دیگری سپرده است و به واسطه خیانت در امانت شاکی است باید واجد اوصاف شاکی در ماده 10 قانون صدر الذکر قرار گیرد؛ و چون غاصب نمی تواند واجد عنوان شاکی در بزه خیانت در امانت قرار گیرد؛ بنابراین شاکی و ذینفع در شکایت محسوب نمی شود.

نظر اکثریت:
ید شاکی باید قانونی و معتبر باشد و قانونگذار از مالکیت معتبر و رسمی حمایت می کند و ید غاصبانه محملی برای رسیدگی به وجود نمی آورد و با امعان نظر باید در این مورد قرار منع تعقیب صادر گردد.

نظر اقلیت:
نظر بر پذیرش و استماع شکایت دارند بر این مبنا که مبنای هر دو حق متفاوت است و باید تفکیک قایل شد و هر جرم ارکان مختص به خود را دارد و به مالکیت عرفی نیز باید توجه کرد و در حقوق کیفری اگر ملاک نظم عمومی است در مالکیت شخص عرفی است و باید جلب به دادرسی صادر کرد.

نظر ابرازی:
در خصوص ذیل سوال نیز حسب استعلام از اداره حقوقی قوه قضاییه به شماره 7/97/2430 به تاریخ 97/10/12 اشعار داشته اطلاع به عهده قاضی رسیدگی کننده است و اعلام کننده جرم است و صرف ابلاغ قانونی کفایت می کند و دادستان تکلیف خاص برای ابلاغ به بزه دیده نخواهد داشت.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 91 ـ تحقیقات مقدماتی به صورت محرمانه صورت میگیرد مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید. کلیه اشخاصی که در جریان تحقیقات مقدماتی حضور دارند موظف به حفظ این اسرار هستند و در صورت تخلف به مجازات جرم افشای اسرار شغلی و حرفهای محکوم می شوند.

مشاهده ماده 91 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 10 ـ بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند «شاکی» و هرگاه جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند «مدعی خصوصی» نامیده می شود.

مشاهده ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 674 ـ هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یابی اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آن ها را به ضرر مالکین یا متصرفین آن ها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 674 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM