نشست قضایی شماره 1400-8384

نشست قضایی شماره 1400-8384

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8384


کد نشست:
1400-8384

تاریخ برگزاری:
1399/08/21

برگزار شده توسط:
استان زنجان/ شهر خرمدره

موضوع:
تداخل اسباب کارگری و تصادفات

پرسش:
پرونده اول : کارگری توسط ب جهت کار با دستمزد معین روزانه برای چیدن گردو به کار گرفته شده است و برای چیدن گردو جرثقیلی با راننده به صورت ساعتی اجاره و کارگر برای چیدن گردو به داخل محفظه ساخته شده در انتهای جرثقیل سوار شده و اقدام به چیدن گردو می نماید و کارگر در حین چیدن گردو بوده که محفظه جانمایی شده متصل به جرثقیل شکسته و کارگر سقوط نموده و مجروح می گردد.

نظر هیئت عالی:
موضوع و تطبیق آن با قانون از وظایف مرجع قضایی رسیدگی کننده به موضوع است بنظر می رسد فروض مطروحه از مصادیق ماده 16 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395/2/20 است که بیمه گر وسیله نقلیه باید نسبت به پرداخت خسارت زیان دیده اقدام و سپس به نسبت تقصیر به عوامل مقصر نظیر کارفرما (غیر از راننده مسبب حادثه) برای بازیافت خسارت مراجعه نماید بدیهی است که در صورت وجود بیمه نامه مسیولیت مدنی موضوع ماده 13 قانون مسیولیت مدنی مصوب 1339 بیمه گر مربوطه مسیول جبران خسارت شرکت بیمه و وسیله نقلیه پرداخت کننده خسارت خواهد بود.

نظر اکثریت:
جواب بند 1 : طبق ماده 60 قانون تامین اجتماعی و ماده 2 و 89 قانون کار حوادث نیز مشمول رابطه کار می باشد از طرفی جرایم مربوط به تصادفات نیز در مواد 714 الی 719 فصل تعزیرات و ماده 1 قانون بیمه اجباری مصوب 1395 ذکر شده است و موضوع مانحن فیه مشمول قانون کار می باشد و مسیولیت با کارفرما می باشد.

نظر اقلیت:
جواب بند 1 : موضوع مانحن فیه با ارکان مادی مقرر در جرایم قانون کار و عدم رعایت نظامات ناشی از وسایل نقلیه موتوری می تواند مطابقت داشته باشد و آنچه موجب ایراد صدمه به کارگر شده است شکسته شدن اتاقک جرثقیل و باز شدن ناگهان درب پشتی کامیون بوده است و با توجه به اینکه بین اپراتور و راننده خودروها و شخص ب رابطه کارگری و کارفرمایی وجود نداشته دو جهت تقصیر در موضوع می توان فرض نمود اول اینکه تامین وسایل و تجهیزات برای کارگر و ایمن بودن آنها جزء وظایف کارفرما می باشد و دوم اینکه مسیولیت بررسی نقص فنی وسایل و تجهیزات خودرو بر عهده راننده و اپراتور وسایل نقلیه موتوری می باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2 ـ کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد حقوق سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.

مشاهده ماده 2 قانون کار

ماده 89 ـ کارفرمایان مکلف هستند پیش از بهره برداری از ماشینها دستگاه ها ابزار و لوازمی که آزمایش آنها مطابق آیین نامه های مصوب شورای عالی حفاظت فنی ضروری شناخته شده است آزمایشهای لازم را توسط آزمایشگاه ها و مراکز مورد تایید شورای عالی حفاظت فنی انجام داده و مدارک مربوط را حفظ و یک نسخه از آنها را برای اطلاع به وزارت کار و امور اجتماعی ارسال نمایند.

مشاهده ماده 89 قانون کار

ماده 1 ـ بیمه عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد می کند در ازاء پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی بپردازد. متعهد را بیمه گر طرف تعهد را بیمه گذار وجهی را که بیمه گذار به بیمه گر می پردازد حق بیمه و آنچه را که بیمه می شود موضوع بیمه نامند.

مشاهده ماده 1 قانون بیمه

ماده 16 ـ هرگاه بیمه گذار در نتیجه عمل خود خطری را که به مناسبت آن بیمه منعقد شده است تشدید کند یا یکی از کیفیات یا وضعیت موضوع بیمه را به طوری تغییر دهد که اگر وضعیت مزبور قبل از قرارداد موجود بود بیمه گر حاضر برای انعقاد قرارداد یا شرایط مذکوره در قرارداد نمی گشت باید بیمه گر را بلافاصله از آن مستحضر کند. اگر تشدید خطر یا تغییر وضعیت موضوع بیمه در نتیجه عمل بیمه گذار نباشد مشارالیه باید مراتب را در ظرف ده روز از تاریخ اطلاع خود رسما به بیمه گر اعلام کند. در هر دو مورد مذکور در فوق بیمه گر حق دارد اضافه حق بیمه را معین نموده به بیمه گذار پیشنهاد کند و در صورتی که بیمه گذار حاضر برای قبولی و پرداخت آن نشود قرارداد را فسخ کند و اگر تشدید خطر در نتیجه عمل خود بیمه گذار باشد خسارات وارده را نیز از مجرای محاکم عمومی از او مطالبه کند و در صورتی که بیمه گر پس از اطلاع تشدید خطر به نحوی از انحاء رضایت به بقاء عقد قرارداد داده باشد مثل آنکه اقساطی از وجه بیمه را پس از اطلاع از مراتب از بیمه گذار قبول کرده یا خسارت بعد از وقوع حادثه به او پرداخته باشد دیگر نمی تواند به مراتب مذکوره استناد کند. وصول اقساط حق بیمه بعد از اطلاع از تشدید خطر یا پرداخت خسارت پس از وقوع حادثه و نحو آن دلیل بر رضایت بیمه گر به بقاء قرارداد می باشد.

مشاهده ماده 16 قانون بیمه

ماده 529 ـ در کلیه مواردی که تقصیر موجب ضمان مدنی یا کیفری است دادگاه موظف است استناد نتیجه حاصله به تقصیر مرتکب را احراز نماید.

مشاهده ماده 529 قانون مجازات اسلامی

ماده 533 ـ هرگاه دو یا چند نفر به نحو شرکت سبب وقوع جنایت یا خسارتی بر دیگری گردند به طوری که آن جنایت یا خسارت به هر دو یا همگی مستند باشد به طور مساوی ضامن می باشند.

مشاهده ماده 533 قانون مجازات اسلامی

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

ماده 717 ـ هر گاه یکی از جهات مذکور در ماده (714) موجب صدمه بدنی شود مرتکب به حبس از یک تا پنج ماه و پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم می شود.

مشاهده ماده 717 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 13 - کارفرمایان مشمول ماده 12 مکلفند تمام کارگران و کارکنان اداری خود را در مقابل خسارت وارده از ناحیه آن به اشخاص ثالث بیمه نمایند.

مشاهده ماده 13 قانون مسئولیت مدنی

ماده 16ـ چنانچه به حکم مرجع قضائی اثبات شود عواملی نظیر نقص راه نبودن یا نقص علائم رانندگی و نقص تجهیزات مربوط یا عیب ذاتی وسیله نقلیه یا ایجاد مانع توسط دستگاههای اجرائی یا هر شخص حقیقی یا حقوقی دیگر در وقوع حادثه موثر بوده است بیمه گر و صندوق پس از پرداخت خسارت زیان دیده می تواند برای بازیافت به نسبت درجه تقصیر که درصد آن در حکم دادگاه مشخص می شود به مسببان ذی ربط مراجعه کند. دستگاههای ذی ربط مجازند مسوولیت کارکنان خویش را در قبال مسوولیت های موضوع این ماده از محل اعتبارات جاری و تملک دارایی های سرمایه ای تحت اختیار بیمه کنند. تبصره ـ در صورتی که حسب نظریه افسران موضوع ماده (17) قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی نقص راه وسیله نقلیه یا عامل انسانی موثر در بروز تصادف اعلام شود در صورت اعتراض ذی نفع موضوع حسب مورد به کارشناس یا هیات کارشناسان رسمی مستقل در امور مرتبط با موضوع از قبیل راه و مهندسی ترافیک مکانیک و تصادفات با نظر دادگاه ارجاع می شود.

مشاهده ماده 16 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

ماده 60 ـ حوادث ناشی از کار حوادثی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق می افتد. مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمانها و محوطه آن مشغول کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده دار انجام ماموریتی باشد. اوقات مراجعه به درمانگاه و یا بیمارستان و یا برای معالجات درمانی و توانبخشی و اوقات رفت و برگشت بیمه شده از منزل به کارگاه جزء اوقات انجام وظیفه محسوب می گردد مشروط بر اینکه حادثه در زمان عادی رفت و برگشت به کارگاه اتفاق افتاده باشد حوادثی که برای بیمه شده حین اقدام برای نجات سایر بیمه شدگان و مساعدت به آنان اتفاق می افتد حادثه ناشی از کار محسوب می شود.

مشاهده ماده 60 قانون تامین اجتماعی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM