نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/06/20

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
حدود صلاحیت دادگاه های خانواده

پرسش:
آیا دادگاه های خانواده صلاحیت رسیدگی به سایر دعاوی حقوقی (حقوقی و کیفری) مرتبط باحقوق زوجین را دارند یا صلاحیت آنان منحصـر بـه مـوارد منـدرج در مـاده واحـده قـانون اختصاص تعدادی از دادگاههای موجود به دادگاه خانواده مصوب 1376 است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به مقررات ماده واحده قانون اختصاص تعـدادی از دادگاههای موجود بـه دادگـاههـای موضـوع اصـل 21 قـانون اساسـی (دادگـاه خانواده) صلاحیت دادگاههای خانواده منحصرا همان سیزده مـورد مطـرح در مـاده واحـده مزبور است و سایر دعاوی حقوقی و کیفری (در رابطه با نزاعهای خانوادگی) در صلاحیت دادگاه خانواده نیست مگر اینکه اتخاذ تصمیم در دعوای مطروحه موثر در هر یک از موارد چهارده گانه مصرح در قانون باشد. فلسفه آنهم معلوم است. قانونگذار به منظـور رسـیدگی دقیـق و همـه جانبـه بـه دعـاوی خانواده که اهمیت فوق العاده دارد نخواسته است کار دادرسان اینگونـه دادگـاههـا را بـه رسیدگی در سایر اختلافات احتمالی که منجر به تضـییع وقـت دادرسـان دادگـاه خـانواده میشود تسری دهد.

نظر اکثریت:
در هر حوزه قضایی که مطابق ماده واحده قانون یاد شده این دادگـاههـا تشـکیل شـده باشـند صلاحیت دادگاه فقط منحصر به موارد سیزده گانه قانون تشکیل این دادگاهها که احیانا ممکـن است بعضی موارد مثل امتناع از پرداخت نفقه و حضانت فرزنـد یـا فرزنـدان مشـترک کـه بـه صورت کیفری نیز مطرح گردد در صلاحیت این دادگاهها باشد در غیر موارد مصرحه در قانون مذکور دادگاههای فوق حق رسیدگی ندارند.

نظر اقلیت:
دادگاههای خانواده نوعی از محاکم اختصاصی منشعب از محاکم عمومی است که بـه موجـب ماده واحده قانون مذکور در سوال واجـد نـوعی صـلاحیت اضـافی در رسـیدگی بـه دعـاوی خانوادگی هستند. به این معنا که محاکم مزبور علاوه بر داشتن صـلاحیت بـرای رسـیدگی بـه دعاوی موضوع ماده واحده قانون صدرالذکر حق رسیدگی به سایر دعاوی را نیز دارند و با این دیدگاه مفهوم واقعی صلاحیت عام دادگاههای عمومی در چنین محاکمی نمود مییابد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM