نشست قضایی شماره 1400-8210

نشست قضایی شماره 1400-8210

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8210


کد نشست:
1400-8210

تاریخ برگزاری:
1399/06/30

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر جم

موضوع:
تقدیم دادخواست جلب ثالث در دادگاه کیفری توسط متهم (خوانده)

پرسش:
چنانچه شاکی خصوصی در پرونده کیفری و در دادگاه کیفری دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم تقدیم نماید و متهم (خوانده دعوی) دادخواست جلب شخص ثالث را مطرح نماید؛ آیا دادگاه کیفری صلاحیت رسیدگی به دادخواست جلب ثالث مطرح شده توسط متهم را دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
دادگاه کیفری چنانچه به موجب قانون واجد صلاحیت اضافی در رسیدگی به امور مدنی (ضرر و زیان ناشی از جرم) می باشد نسبت به توابع آن از جمله جلب ثالث و یا ورود ثالث صالح خواهد بود.

نظر اکثریت:
مستفاد از مواد 14 15 و 16 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی به دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم امری حقوقی است و علی الاصول در صلاحیت ذاتی دادگاه حقوقی می باشد. قانونگذار استثنایا و بنا بر مصالحی اجازه داده که دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم توسط شاکی به طرفیت متهم در دادگاه کیفری رسیدگی کننده به جرم مورد رسیدگی قرار گیرد و منظور از ضرر و زیان نیز خسارتی است که بین آن و وقوع جرم رابطه علیت مستقیم وجود داشته باشد. لذا مطالبه ضرر و زیان به تبع جرم واقع شده بوده و دادگاه کیفری فقط در محدوده ی رفتار ارتکابی از ناحیه متهم و در چارچوب بزه واقع شده آن را بررسی می نماید. به عبارت دیگر رسیدگی به دادخواست حقوقی شاکی در شعبه کیفری به تبع جرم واقع شده توسط متهم بوده و دادگاه کیفری نمی تواند به جلب ثالث مطرح شده رسیدگی نماید؛ چون شخص ثالث در پرونده کیفری حضور نداشته است.

نظر اقلیت:
دادگاه کیفری می بایست به دادخواست جلب ثالث مطروحه توسط متهم رسیدگی نماید؛ زیرا دعوی جلب ثالث دعوی طاری است که به تبع دعوی اصلی (دادخواست اصلی) می بایست مورد رسیدگی قرار گیرد. (ماده ی 135 و 17 قانون آیین دادرس مدنی).

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 16 ـ هرگاه دعوای ضرر و زیان ابتداء در دادگاه حقوقی اقامه شود دعوای مذکور قابل طرح در دادگاه کیفری نیست مگر آنکه مدعی خصوصی پس از اقامه دعوی در دادگاه حقوقی متوجه شود که موضوع واجد جنبه کیفری نیز بوده است که در این صورت می تواند با استرداد دعوی به دادگاه کیفری مراجعه کند. اما چنانچه دعوای ضرر و زیان ابتداء در دادگاه کیفری مطرح و صدور حکم کیفری به جهتی از جهات قانونی با تاخیر مواجه شود مدعی خصوصی می تواند با استرداد دعوی برای مطالبه ضرر و زیان به دادگاه حقوقی مراجعه کند. چنانچه مدعی خصوصی قبلا هزینه دادرسی را پرداخته باشد نیازی به پرداخت مجدد آن نیست.

مشاهده ماده 16 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 15 ـ پس از آنکه متهم تحت تعقیب قرار گرفت زیان دیده از جرم می تواند تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را جهت پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

مشاهده ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 135 - هریک از اصحاب دعوا که جلب شخص ثالثی را لازم بداند می تواند تا پایان جلسه اول دادرسی جهات و دلایل خود را اظهار کرده و ظرف سه روز پس از جلسه با تقدیم دادخواست از دادگاه درخواست جلب او را بنماید چه دعوا در مرحله نخستین باشد یا تجدیدنظر.

مشاهده ماده 135 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM