نشست قضایی شماره 1398-6123

نشست قضایی شماره 1398-6123

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6123


کد نشست:
1398-6123

تاریخ برگزاری:
1397/12/15

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر سبزوار

موضوع:
بررسی امکان اخذ آخرین دفاع از وکیل متهم بدون حضور متهم

پرسش:
در مقام رسیدگی به پرونده های کیفری در دادسرا چنانچه به متهم تفهیم اتهام شده باشد و تامین کیفری در مورد او صادر و اخذ شود و پرونده معد اخذ آخرین دفاع باشد و در عین حال متهم دارای وکیل باشد آیا احضار شخص متهم برای اخذ آخرین دفاع تکلیف دادسرا است یا احضار وکیل متهم کفایت می نماید و چنانچه متهم احضار برای آخرین دفاع گردید لیکن وکیلش جهت ارایه آخرین دفاع حضور پیدا کرد آیا امکان اخذ آخرین دفاع از وکیل متهم بدون حضور شخص متهم وجود دارد ؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از مواد 190 262 263 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در مرحله تحقیقات مقدماتی که نیازی به تعیین وقت رسیدگی و تشکیل جلسه نیست و در این مرحله تحقیقات محرمانه است؛ فقط متهم احضار و در صورت لزوم جلب می شود مگر اینکه خود متهم وکیلی را همراه خود بیاورد که در این صورت وکیل متهم بدون داشتن حق دخالت در امر بازجویی در خاتمه تحقیقات می تواند اگر توضیحی را لازم دانسته باشد آن را بیان نماید. بنابراین اصولا مسایلی از قبیل تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع از متهم قایم به شخص وی است و قانون دعوت وکیل را برای انجام این گونه امور ضروری ندانسته است ولی متهم در هر حال شخصا می تواند وکیل را همراه خود بیاورد. همچنین با توجه به مقررات ماده 263 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در صورت عدم حضور متهم اخذ آخرین دفاع از وکیل متهم امکان پذیر است.

نظر اکثریت:
مطابق نص صریح مواد 262 و 263 قانون آیین دادرسی کیفری احضار متهم یا وکیل او برای ارایه آخرین دفاعیات کافی است و ارسال احضاریه برای متهم و وکیل او به طور همزمان و موازی ضرورتی ندارد بلکه ارسال احضاریه برای یکی از آنان کفایت می کند ( اگر هم قایل به ترجیح باشیم در پرونده هایی که متهم دارای وکیل است ارسال احضاریه برای وکیل با توجه به فلسفه وکالت مناسب تر از ارسال احضاریه برای متهم ارزیابی می شود ) و متعاقب ارسال احضاریه ؛ از میان متهم و وکیل او هر کدام که حاضر شدند کفایت امر می کند و حضور همزمان وکیل و شخص متهم در جلسه اخذ آخرین دفاع ضرورت و الزام قانونی ندارد.

نظر ابرازی:
دادسرا در فرض سوال باید برای متهم و وکیل او همزمان و موازی احضاریه ارسال کند. اما با حضور یکی از آنها برای ارایه آخرین دفاع الزام و ضرورتی به حضور دیگری نیست.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 262 ـ بازپرس پس از پایان تحقیقات و در صورت وجود دلایل کافی بر وقوع جرم به متهم یا وکیل وی اعلام می کند که برای برائت یا کشف حقیقت هر اظهاری دارد به عنوان آخرین دفاع بیان کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند یا مدرکی ابراز نماید که در کشف حقیقت یا برائت موثر باشد بازپرس مکلف به رسیدگی است

مشاهده ماده 262 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 263 ـ در صورتی که متهم یا وکیل وی برای اخذ آخرین دفاع احضار شود و هیچ یک از آنان بدون اعلام عذر موجه حضور نیابد بدون اخذ آخرین دفاع اتخاذ تصمیم می شود.

مشاهده ماده 263 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM