نشست قضایی شماره 1400-8054

نشست قضایی شماره 1400-8054

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8054


کد نشست:
1400-8054

تاریخ برگزاری:
1398/08/14

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر ارسنجان

موضوع:
تعیین وکیل تسخیری در جرایم افراد کمتر از 18 سال که به صورت کیفرخواست شفاهی در دادگاه مطرح می شود

پرسش:
تعیین وکیل تسخیری در جرایم افراد کمتر از 18 سال که به صورت کیفرخواست شفاهی در دادگاه مطرح می شود وظیفه دادسرا است یا دادگاه صالح رسیدگی کننده به کیفرخواست شفاهی؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به مواد 86 و 415 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و ضرورت حضور وکیل متهم نوجوان در مراحل تحقیقات مقدماتی و دادرسی تعیین وکیل تسخیری برای متهم نوجوان در موارد و شرایط مذکور در ماده 415 قانون فوق الذکر از وظایف دادسرا است بدیهی است که این امر نافی اختیار و وظیفه دادگاه در تعیین وکیل تسخیری برای متهم نوجوان (در صورت عدم اقدام دادسرا به تعیین وکیل تسخیری) نمی باشد.

نظر اتفاقی:
فلسفه کیفرخواست شفاهی مقرر در ماده 86 قانون آیین دادرسی کیفری تسریع رسیدگی در دادسرا و ارسال پرونده به دادگاه در جهت کاهش اطاله دادرسی می باشد چون تحقیقات مقدماتی افراد کمتر از 18 سال در معیت وکیل می بایست انجام شود و دادسرا در کیفر خواست های شفاهی می بایست متهم را تفهیم اتهام کرده و بدون اخذ آخرین دفاعیات او و حتی بدون صدور قرار تامین متناسب نسبت به ارسال پرونده به همراه متهم به دادگاه اقدام می کند پس از تحقیقات مقدماتی صرفا متهم تفهیم اتهام می شود که این مورد حق متهم نیست که از آن صرف نظر کند و یا حسب مواد 262 و 371 قانون آیین دادرسی کیفری از وکیل ایشان اخذ گردد بلکه وظیفه متهم است که خود شخصا نسبت به تفهیم اتهام دفاعیات خود را بیان کند پس تحقیقات مقدماتی کامل نشده و حسب ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری که بیان می کند تحقیقات مقدماتی در معیت وکیل انجام شود با توجه به اینکه ادامه تحقیقات در دادگاه انجام می شود پس اقدام به تعیین وکیل تسخیری در فرض سوال وظیفه دادگاه صالح رسیدگی کننده به جرم است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 262 ـ بازپرس پس از پایان تحقیقات و در صورت وجود دلایل کافی بر وقوع جرم به متهم یا وکیل وی اعلام می کند که برای برائت یا کشف حقیقت هر اظهاری دارد به عنوان آخرین دفاع بیان کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند یا مدرکی ابراز نماید که در کشف حقیقت یا برائت موثر باشد بازپرس مکلف به رسیدگی است

مشاهده ماده 262 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 415 ـ در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ می نماید که برای او وکیل تعیین کند. در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین می شود. در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان می تواند خود از وی دفاع و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز می تواند از خود دفاع کند.

مشاهده ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 347 ـ متهم می تواند تا پایان اولین جلسه رسیدگی از دادگاه تقاضا کند وکیلی برای او تعیین شود. دادگاه در صورت احراز عدم تمکن متقاضی از بین وکلای حوزه قضایی و در صورت عدم امکان از نزدیکترین حوزه قضایی برای متهم وکیل تعیین می نماید. در صورتیکه وکیل درخواست حق ‏الوکاله کند دادگاه حق ‏الوکاله او را متناسب با اقدامات انجام شده تعیین می کند که در هر حال میزان حق‏الوکاله نباید از تعرفه قانونی تجاوز کند. حق ‏الوکاله از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود. تبصره ـ هرگاه دادگاه حضور و دفاع وکیل را برای شخص بزه دیده فاقد تمکن مالی ضروری بداند طبق مفاد این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 347 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 371 ـ قبل از ختم دادرسی چنانچه شاکی یا مدعی خصوصی راجع به موضوع شکایت مطلب جدیدی داشته باشد استماع می شود و دادستان یا نماینده وی نیز می تواند عقیده خود را اظهار کند. دادگاه مکلف است پیش از اعلام ختم دادرسی به متهم یا وکیل او اجازه دهد که آخرین دفاع خود را بیان کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند که در کشف حقیقت موثر باشد دادگاه مکلف به رسیدگی است.

مشاهده ماده 371 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 86 ـ در غیر جرایم موضوع ماده (302) این قانون چنانچه متهم و شاکی حاضر باشند یا متهم حاضر و شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد و تحقیقات مقدماتی هم کامل باشد دادستان می تواند راسا یا به درخواست بازپرس با اعزام متهم به دادگاه و در صورت حضور شاکی به همراه او دعوای کیفری را بلافاصله بدون صدور کیفرخواست به صورت شفاهی مطرح کند. در این مورد دادگاه بدون تاخیر تشکیل جلسه می دهد و به متهم تفهیم می کند که حق دارد برای تعیین وکیل و تدارک دفاع مهلت بخواهد که در صورت درخواست متهم حداقل سه روز به او مهلت داده می شود. تفهیم این موضوع و پاسخ متهم باید در صورت مجلس دادگاه قید شود. هرگاه متهم از این حق استفاده نکند دادگاه در همان جلسه رسیدگی و رای صادر می کند و اگر ضمن رسیدگی انجام تحقیقاتی را لازم بداند آنها را انجام و یا دستور تکمیل تحقیقات را به دادستان یا ضابطان دادگستری می دهد. اخذ تامین متناسب از متهم با دادگاه است. شاکی در صورت مطالبه ضرر و زیان می تواند حداکثر ظرف پنج روز دادخواست خود را تقدیم کند و دادگاه می تواند فارغ از امر کیفری به دعوای ضرر و زیان رسیدگی و رای مقتضی صادر نماید.

مشاهده ماده 86 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM