نشست قضایی شماره 1398-5704

نشست قضایی شماره 1398-5704

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5704


کد نشست:
1398-5704

تاریخ برگزاری:
1397/03/30

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر تفت

موضوع:
مطالبه خسارت قراردادی

پرسش:
در صورتی که فردی ساختمانی را به دیگری بفروشد و در ضن قولنامه قید شود اگر یکی از چک های ثمن پرداخت نشود معامله منفسخ می شود وبعد از معامله یکی از چک ها پاس نشود و فروشنده از طریق دادگاه حکم خلع ید بگیرد و خریداردر زمان تصرف تغییراتی در ساختمان ایجاد کرده باشد که موجب خسارت به ساختمان شده باشد آیا فروشنده حق مطالبه خسارت وارده را دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظر به این که بیع موصوف با توجه به ماده ی 326 قانون مدنی بیع خیاری است و انتقال مالکیت از زمان انعقاد عقد بیع است نه از تاریخ انقضای خیار بنابراین خریدار در زمان مالکیت خود حق هرگونه تغییر و تصرف در مایملک خود را دارد چون اذن در شیء اذن درلوازم آن می باشد بعلاوه اعمال حق فسخ یا انفساخ اثر قهقرایی ندارد بلکه اثر آن از زمان اعمال حق فسخ یا انفساخ به بعد می باشد.

نظر اکثریت:
چنانچه با اخذ نظر کارشناس مشخص گردد خسارتی به ساختمان وارد شده ومی تواند موجب ضرر برای دیگران باشد بنابه قاعده فقهی"لاضرر ولاضرارفی الاسلام"که هیچ کس نمی تواند با تصرف در ملک خود موجب اضرار دیگری شود وبا استناد به مواد 1و2 قانون مسیولیت مدنی وماده 30قانون مدنی و40 قانون اساسی خریدار ملزم به جبران خسارت وارده به ساختمان می باشد.

نظر اقلیت:
خریدار ملزم به جبران خسارت نمی باشد چرا که طبق ماده 362 قانون مدنی یکی از آثار بیع این است که به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع وبایع مالک ثمن می باشد وبراساس ماده 30 قانون مدنی مالک اختیار هرگونه تصرف وانتفاع نسبت به مایملک خود دارد.لذا با توجه به اینکه تمامی تعمیرات توسط خریدار در زمان مالکیت وی صورت گرفته لذا خریدار الزامی جهت پرداخت خسارت وارده ندارد.

نظر ابرازی:
با توجه به ماده 364 قانون مدنی بیع موصوف بیع خیاری بوده ودر بیع خیاری مالکیت ازحین عقد بیع است نه از تاریخ انقضای خیار وهمچنین با توجه به قاعده "اذن درشی اذن در لوازم آن می باشد "نیز شخص در زمان مالکیت خود حق هرگونه تغییر وتصرف را در مایملک خود داشته است.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 2 - در موردی که عمل وارد کننده زیان موجب خسارت مادی یا معنوی زیان دیده شده باشد دادگاه پس از رسیدگی و ثبوت امر او را به جبران خسارات مزبور محکوم می نماید و چنان چه عمل وارد کننده زیان فقط موجب یکی از خسارات مزبور باشد دادگاه او را به جبران همان نوع خساراتی که وارد نموده محکوم خواهد نمود.

مشاهده ماده 2 قانون مسئولیت مدنی

ماده 30 - هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثنا کرده باشد.

مشاهده ماده 30 قانون مدنی

ماده 362 - آثار بیعی که صحیحا واقع شده باشد از قرار ذیل است: 1 - به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن می شود؛ 2 - عقد بیع بایع را ضامن درک مبیع و مشتری را ضامن درک ثمن قرار می دهد؛ 3 - عقد بیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم می نماید؛ 4 - عقد بیع مشتری رابه تادیه ثمن ملزم می کند.

مشاهده ماده 362 قانون مدنی

ماده 364 - در بیع خیاری مالکیت از حین عقد بیع است نه از تاریخ انقضاء خیار و در بیعی که قبض شرط صحت است (مثل بیع صرف) انتقال از حین حصول شرط است نه از حین وقوع بیع.

مشاهده ماده 364 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM