نشست قضایی شماره 1398-5839

نشست قضایی شماره 1398-5839

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5839


کد نشست:
1398-5839

تاریخ برگزاری:
1397/06/13

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
استثنائات ممنوعیت تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر

پرسش:
هرگاه در رای نخستین در تعیین مجازات جرمی که دارای مجازاتهای ترکیبی یا اتخاذ تصمیم پیرامون امری که ماهیت مجازات ندارد (استرداد مال) بخشی از این موارد مورد غفلت قرار گیرد به طور مثال در بزه سرقت مجازات شلاق و استرداد عین مال تعیین نشده باشد در صورت اعتراض به رای از این بابت دادگاه تجدیدنظر مواجه با چه تکلیفی است آیا اقدام مطابق مواد 457 و458 ق.ا.د.ک وجاهت دارد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 اصل بر ممنوعیت تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر است و تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر امری استثنایی است که مستلزم احراز دو شرط است؛ اول آنکه مجازات مقرر در حکم بدوی برخلاف جهات قانونی کم تر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته است.

نظر اکثریت:
آنچه مسلم است اینکه مطابق ماده 435 قانون آیین دادرسی کیفری لازمه رسیدگی دادگاه در مرحله تجدیدنظر درخواست تجدیدنظرخواه و وجود سابقه اظهار نظر در رای دادگاه نخستین در خصوص مورد می باشد و اساسا ورود دادگاه تجدیدنظر در مورد آنچه که دادگاه بدوی نفیا یا اثباتا راجع به آن تصمیمی اتخاذ ننموده وجاهت ندارد. ضمن اینکه تشدید مجازات محسوب و اصول دادرسی جزایی و حفظ حقوق متهم نیز ایجاب می نماید که وی از یک مرحله رسیدگی محروم نماند. لذا دادگاه تجدیدنظر می بایست ضمن تذکر به دادگاه بدوی پرونده را جهت اتخاذ تصمیم اعاده نماید.

نظر اقلیت:
فرض سوال مشمول ماده 457 قانون آیین دادرسی کیفری است. زیرا دادگاه بدوی در تعیین میزان مجازات غفلت نموده و از مواردی نمی باشد که بر اساس رای که همانا امور مربوط به احراز بزهکاری متهم است لطمه ای وارد کند با توجه به اعتراض ذینفع دادگاه تجدیدنظر اختیار دارد بر اساس مقررات این ماده ضمن اتخاذ تصمیم راجع به اساس رای در خصوص آنچه مورد غفلت واقع شده رای را اصلاح نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 458 ـ دادگاه تجدید نظر استان نمی تواند مجازات تعزیری یا اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در حکم تجدید نظرخواسته را تشدید کند مگر در مواردی که مجازات مقرر در حکم نخستین برخلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته و این امر مورد تجدید نظر خواهی شاکی و یا دادستان قرار گرفته باشد. در این موارد دادگاه تجدید نظر استان با تصحیح حکم نسبت به تعیین حداقل مجازاتی که قانون مقرر داشته است اقدام می کند.

مشاهده ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 435 ـ دادگاه تجدید نظر استان و دیوان عالی کشور فقط نسبت به آنچه مورد تجدید نظرخواهی یا فرجام خواهی واقع و نسبت به آن رای صادر شده است رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 435 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 457 ـ اگر رای تجدید نظرخواسته از نظر تعیین مشخصات طرفین یا تعیین نوع و میزان مجازات تطبیق عمل با قانون احتساب محکوم به یا خسارت و یا مواردی نظیر آن متضمن اشتباهی باشد که به اساس رای لطمه وارد نسازد دادگاه تجدید نظر استان رای را اصلاح و آن را تایید می کند و تذکر لازم را به دادگاه نخستین می دهد.

مشاهده ماده 457 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM