نشست قضایی شماره 1397-4627

نشست قضایی شماره 1397-4627

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4627


کد نشست:
1397-4627

تاریخ برگزاری:
1397/02/18

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
بررسی مواعد مندرج در ماده 11 قانون صدور چک و موعد 6 ماهه

پرسش:
در راستای ماده 11 قانون صدور چک موعد های 6 ماهه و با توجه به ماده 444 قانون آیین دادرسی مدنی و مواد 37 و 44 و69 قانون آیین دادرسی کیفری چنانچه روز آخر زمان 6 ماهه از تاریخ ارایه چک به بانک مصادف با تعطیلی رسمی باشد و دارنده بعد از ایام تعطیل بعد از زمان 6 ماه شکایت نماید دادگاه چه تصمیمی اتخاذ می نماید؟

نظر هیئت عالی:
هرچند تعیین مدت 6 ماه برای شکایت کیفری در مورد چک است مع الوصف مستفاد از ماده 244 قانون تجارت و ماده 444 قانون آیین دادرسی مدنی در موضوع سوال چک واجد وصف کیفری خواهد بود. نتیجتا نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در این خصوص ماده 444 قانون آیین دادرسی مدنی دو وضعیت را پیش بینی کرده است 1- در فرضی که روز آخر روز تعطیلی ادارات باشد و این وضعیت ناظر به مطلق تعطیلی است. 2-در فرضی که دستگاه قضایی آماده نباشد. حال قانونگذار در قسمت اول حقی را برای اشخاص که قصد تظلم خواهی دارند در نظر گرفته که این حق را نمی توان از کسی سلب کرد بنابر این چنانچه روز آخر مهلت 6 ماهه مندرج در ماده 11 قانون صدور چک مصادف با تعطیلی رسمی ( قسمت اول ماده 444 قانون آیین دادرسی مدنی ) باشد یک روز به موعد اضافه می شود در نتیجه در فرض سوال چک دارای وصف کیفری است.

نظر ابرازی:
در ماده 444 قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص روز آخر کلمه (مانع) را به کاربرده و از طرفی ماده 94 قانون آیین دادرسی کیفری ایام تعطیل را مانع تحقیقات مقدماتی ندانسته است. همچنین در مواد 37و44و47و49 قانون آیین دادرسی کیفری مدعی العموم مکلف شده است که 24 ساعته شکایات را بپذیرد و این تکلیف بر عهده ضابطین هم گذاشته شده بنابراین روز تعطیل مانع محسوب نمی شود و چنانچه دارنده در موعد مقرر در ماده 11 قانون صدور چک نسبت به طرح شکایت اقدام نکند بر علیه خود اقدام کرده و چک موصوف وصف کیفری نخواهد داشت.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 444 - چنانچه روز آخر موعد مصادف با روز تعطیل ادارات باشد و یا به جهت آماده نبودن دستگاه قضایی مربوط امکان اقدامی نباشد آن روز به حساب نمی آید و روز آخر موعد روزی خواهد بود که ادارات بعد از تعطیل یا رفع مانع باز می شوند.

مشاهده ماده 444 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 37 ـ ضابطان دادگستری موظفند شکایت کتبی یا شفاهی را همه وقت قبول نمایند. شکایت شفاهی در صورت مجلس قید و به امضای شاکی می رسد اگر شاکی نتواند امضاء کند یا سواد نداشته باشد مراتب در صورت مجلس قید و انطباق شکایت شفاهی با مندرجات صورت مجلس تصدیق می شود. ضابطان دادگستری مکلفند پس از دریافت شکایت به شاکی رسید تحویل دهند و به فوریت پرونده را نزد دادستان ارسال کنند.

مشاهده ماده 37 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 44 ـ ضابطان دادگستری به محض اطلاع از وقوع جرم در جرایم غیرمشهود مراتب را برای کسب تکلیف و اخذ دستورهای لازم به دادستان اعلام می کنند و دادستان نیز پس از بررسی لازم دستور ادامه تحقیقات را صادر و یا تصمیم قضایی مناسب اتخاذ می کند. ضابطان دادگستری درباره جرایم مشهود تمام اقدامات لازم را به منظور حفظ آلات ادوات آثار علائم و ادله وقوع جرم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم و یا تبانی به عمل میآورند تحقیقات لازم را انجام میدهند و بلافاصله نتایج و مدارک به دست آمده را به اطلاع دادستان می رسانند. همچنین چنانچه شاهد یا مطلعی در صحنه وقوع جرم حضور داشته باشد؛ اسم نشانی شماره تلفن و سایر مشخصات ایشان را اخذ و در پرونده درج می ـکنند. ضابطان دادگستری در اجرای این ماده و ذیل ماده (46) این قانون فقط در صورتی می توانند متهم را بازداشت نمایند که قرائن و امارات قوی بر ارتکاب جرم مشهود توسط وی وجود داشته باشد.

مشاهده ماده 44 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 69 ـ دادستان مکلف است شکایت کتبی و شفاهی را همه وقت قبول کند. شکایت شفاهی در صورت مجلس قید و به امضاء یا اثر انگشت شاکی می رسد. هرگاه شاکی سواد نداشته باشد مراتب در صورتمجلس قید و انطباق شکایت با مندرجات صورتمجلس تصدیق می شود.

مشاهده ماده 69 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 47 ـ هرگاه فردی خارج از وقت اداری به علت هریک از عناوین مجرمانه تحت نظر قرار گیرد باید حداکثر ظرف یک ساعت مراتب به دادستان یا قاضی کشیک اعلام شود. دادستان یا قاضی کشیک نیز مکلف است موضوع را بررسی نماید و در صورت نیاز با حضور در محل تحت نظر قرار گرفتن متهم اقدام قانونی به عمل آورد.

مشاهده ماده 47 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 94 ـ تحقیقات مقدماتی باید به سرعت و به نحو مستمر انجام شود و ایام تعطیل مانع انجام آن نیست.

مشاهده ماده 94 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 49 ـ به محض آنکه متهم تحت نظر قرار گرفت حداکثر ظرف یک ساعت مشخصات سجلی شغل نشانی و علت تحت نظر قرار گرفتن وی به هر طریق ممکن به دادسرای محل اعلام می شود. دادستان هر شهرستان با درج مشخصات مزبور در دفتر مخصوص و رایانه با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی نظارت لازم را برای رعایت حقوق این افراد اعمال می نماید و فهرست کامل آنان را در پایان هر روز به رئیس کل دادگستری استان مربوط اعلام می کند تا به همان نحو ثبت شود. والدین همسر فرزندان خواهر و برادر این اشخاص می توانند از طریق مراجع مزبور از تحت نظر بودن آنان اطلاع یابند. پاسخگویی به بستگان فوق درباره تحت نظر قرار گرفتن تا حدی که با حیثیت اجتماعی و خانوادگی اشخاص تحت نظر منافات نداشته باشد ضروری است.

مشاهده ماده 49 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 244 ـ اگر موعد پرداخت برات با تعطیل رسمی تصادف کرد باید روز بعد تعطیل تادیه شود. تبصره ـ همین قاعده در مورد سایر اوراق تجارتی نیز رعایت خواهد شد.

مشاهده ماده 244 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM