نشست قضایی شماره 1399-7258

نشست قضایی شماره 1399-7258

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7258


کد نشست:
1399-7258

تاریخ برگزاری:
1398/07/11

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
دریافت خدمات با وجود علم به عدم ملائت در پرداخت بهای آن

پرسش:
شخصی با علم به اینکه هزینه پرداخت کرایه خودروی مسافری مدل بالا را ندارد برای مسافرت از شهری به شهر دیگر سوار خودروی مذکور شده و در پایان سفر اظهار می کند که کرایه ای برای پرداخت ندارد. آیا فعل مشمول عنوان مجرمانه هست؟ در صورت جرم بودن شامل چه عنوانی می شود؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اصل قانونی بودن جرم و مجازات مذکور در ماده 2 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 رفتار شخص مذکور در فرض پرسش ( عدم پرداخت کرایه خودروی استیجاری ) جرم محسوب نمی شود. ضمنا موضوع مطروحه از مصادیق بزه کلاشی مذکور در ماده 712 قانون تعزیرات مصوب 1375 نیز نمی باشد زیرا در فرض پرسش «پیشه قرار دادن» یا «وسیله امرار معاش» فاقد موضوعیت است مضافا بر اینکه دریافت خدمت با تحصیل مال دو امر متفاوت است.

نظر اکثریت:
اگر شرایط ماده 712 تعزیرات محقق باشد کلاشی خواهد بود و در صورت عدم تحقق شرایط ماده 712موضوع کیفری نبوده و صرفا جنبه حقوقی دارد.

نظر اقلیت:
اگر شرایط ماده 712 تعزیرات محقق نباشد موضوع باز هم کیفری و تحصیل مال از طریق نامشروع محسوب خواهد شد.

نظر ابرازی:
موضوع کاملا حقوقی است و به هیچ وجه جنبه کیفری ندارد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2 ـ هر کس بنحوی از انحاء امتیازاتی را که به اشخاص خاص به جهت داشتن شرایط مخصوص تفویض می گردد نظیر جواز صادرات و واردات و آنچه عرفا موافقت اصولی گفته می شود در معرض خرید و فروش قرار دهد و یا از آن سوءاستفاده نماید و یا در توزیع کالاهایی که مقرر بوده طبق ضوابطی توزیع نماید مرتکب تقلب شود و یا بطور کلی مالی یا وجهی تحصیل کند که طریق تحصیل آن فاقد مشروعیت قانونی بوده است مجرم محسوب و علاوه بر رد اصل مال به مجازات سه ماه تا دو سال حبس و یا جریمه نقدی معادل دو برابر مال بدست آمده محکوم خواهد شد. تبصره ـ در موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات تخفیف و تعلیق دادگاه مکلف به رعایت مقررات تبصره 1 ماده 1 این قانون خواهد بود.

مشاهده ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

ماده 712 ـ هر کس تکدی یا کلاشی را پیشه خود قرار داده باشد و از این راه امرار معاش نماید یا ولگردی نماید به حبس از یک تا سه ماه محکوم خواهد شد و چنانچه با وجود توان مالی مرتکب عمل فوق شود علاوه بر مجازات مذکور کلیه اموالی که از طریق تکدی و کلاشی به دست آورده است مصادره خواهد شد.

مشاهده ماده 712 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM