نشست قضایی شماره 1397-5431

نشست قضایی شماره 1397-5431

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5431


کد نشست:
1397-5431

تاریخ برگزاری:
1383/12/04

برگزار شده توسط:
استان قم/

موضوع:
اشتباه نوشته شدن نام و نام خانوادگی خواهان

پرسش:
در صورتی که خواهان نام یا نام خانوادگی خود را در دادخواست اشتباه بنویسد و در جلسـه دادرسی خوانده حضور نداشته و وکیل وی حاضر شـود و اظهـار دارد کـه موکـل اینجانـب خواهان را با نام یا نام خانوادگی اعلام شده در دادخواست نمی شناسد و خواهان اعلام کنـد که اسم واقعی بنده «فلان» است ولی عریضه نویس نام یا نام خانوادگی مرا اشـتباه نوشـته است در این صورت تکلیف دادگاه چیست و چه تصمیمی باید اتخاذ کند؟

نظر هیئت عالی:
نظر به اینکه قانونگذار مواردی را کـه موجـب نقـص دادخواست می شود در ماده 54 تعیـین کـرده اسـت و نحـوه تصـمیم گیـری نسبت به این موارد را مشـخص کـرده غیـر از ایـن مـوارد چنـانچـه از مـوارد نقـص محسوب شود باید قانونگذار تصریح کند در غیر این صورت صرفا به لحـاظ اشـتباه در نام و نام خانوادگی خصوصا مـواردی کـه دادخواسـت توسـط خواهـان امضـا شـده و مدارک مثبت صحت ادعای وی مبنی بر تایید مشخصـات خواهـان در پرونـده موجـود است نمی توان با صدور قرار رد دعوا یا عدم استماع پرونده را مختومه کـرد بـالاخص مواردی که دعوا مالی و موجب تضرر خواهان نیز می شود. در نتیجه نظر اقلیـت تاییـد می شود.

نظر اکثریت:
طبق بند (1) ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی خواهان مکلف است نام نام خانوادگی نام پدر سن اقامتگاه و حتی الامکان شغل خود را در دادخواست قید کند و همان گونـه که برای تشخیص اهلیت خواهان به لحاظ سن شناسنامه وی ملاک و معیار قرار می گیرد برای تشخیص هویت واقعی وی نیز مشخصات سجلی معیار است. بنابراین خواهان باید نام و نام خانوادگی شناسنامه ای خود را در دادخواسـت قیـد کنـد و ایـن مطلـب از بنـد

نظر اقلیت:
اگر خوانده در جلسه دادگاه حضور داشته باشد خواهان در حضور خوانده نام و نام خانوادگی خود را اصلاح می کند و رسیدگی ادامه پیدا می کنـد؛ امـا اگـر خوانـده حضـور نداشـته باشـد خواهان نام و نام خانوادگی خود را اصـلاح مـی کنـد و مجـددا طـرفین دعـوت مـی شـوند و مشخصات اصلاح شده خواهان در اخطاریه خوانده قید و تذکر داده می شود و یا اینکه با تنقیع مناط از مواد 54 56 و 66 قانون آیین دادرسی مدنی به خواهان اخطار می شـود کـه در فرجـه قانونی اقدام به رفع نقص کند و پس از رفع نقص و ابلاغ به خوانده برای رسـیدگی بـه دعـوا

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 51 - دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگهای چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد: 1 - نام نام خانوادگی نام پدر سن اقامتگاه و حتی الامکان شغل خواهان. تبصره - درصورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود مشخصات وکیل نیز باید درج گردد. 2 - نام نام خانوادگی اقامتگاه و شغل خوانده. 3 - تعیین خواسته و بهای آن مگر آن که تعیین بهاء ممکن نبوده و یا خواسته مالی نباشد. 4 - تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد. 5 - آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد. 6 - ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل گواهی گواه باشد خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند. 7 - امضای دادخواست دهنده و درصورت عجز از امضاء اثر انگشت او. تبصره 1 - اقامتگاه باید با تمام خصوصیات ازقبیل شهر و روستا و دهستان و خیابان به نحوی نوشته شود که ابلاغ به سهولت ممکن باشد. تبصره 2 - چنانچه خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی نوشته خواهد شد.

مشاهده ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 54 - در موارد یادشده در ماده قبل مدیر دفتر دادگاه ظرف دو روز نقایص دادخواست را به طور کتبی و مفصل به خواهان اطلاع داده و از تاریخ ابلاغ به مدت ده روز به او مهلت می دهد تا نقایص را رفع نماید. چنانچه در مهلت مقرر اقدام به رفع نقص ننماید دادخواست به موجب قراری که مدیر دفتر و در غیبت مشارالیه جانشین او صادر می کند رد می گردد. این قرار به خواهان ابلاغ می شود و نامبرده می تواند ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به همان دادگاه شکایت نماید. رای دادگاه در این خصوص قطعی است

مشاهده ماده 54 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 56 - هرگاه در دادخواست خواهان یا محل اقامت او معلوم نباشد ظرف دو روز از تاریخ رسید دادخواست به موجب قراری که مدیر دفتر دادگاه و در غیبت مشارالیه جانشین او صادر می کند دادخواست رد می شود.

مشاهده ماده 56 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 66 - درصورتی که دادخواست ناقص باشد و دادگاه نتواند رسیدگی کند جهات نقص را قید نموده پرونده را به دفتر اعاده می دهد. موارد نقص طی اخطاریه به خواهان ابلاغ می شود خواهان مکلف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ نواقص اعلام شده را تکمیل نماید وگرنه دفتر دادگاه به موجب صدور قرار دادخواست را رد خواهد کرد. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل شکایت در همان دادگاه می باشد رای دادگاه در این خصوص قطعی است.

مشاهده ماده 66 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM