نشست قضایی شماره 1399-7313

نشست قضایی شماره 1399-7313

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7313


کد نشست:
1399-7313

تاریخ برگزاری:
1398/09/25

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر رودان

موضوع:
امکان مواجهه حضوری شاکی و متهم در دادسرا

پرسش:
آیا دادسرا از لحاظ قانونی می تواند بین شاکی و متهم مواجهه حضوری برگزار کند و به صورت ترافعی رسیدگی کند؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که مواجهه حضوری در دادسرا لازم برای کشف حقیقت باشد فاقد منع قانونی است و این امر منافاتی با انجام تحقیق غیر علنی و انفرادی ندارد و هر کدام در مجرای خود قابلیت اعمال دارد نتیجتا نظریه اقلیت که با این استنتاج موافق می باشد صحیح اعلام می شود.

نظر اکثریت:
نحوه و شکل رسیدگی در دادسرا با دادگاه متفاوت است در دادگاه به موجب تکلیف مقرر در ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی به صورت ترافعی است و اصل ترافعی در دادگاه حاکم است بر خلاف دادسرا که طبق نص ماده 192 قانون مذکور اصل بر غیر ترافعی و انفرادی بودن است مگر در جرایم قابل گذشت و ماده 198 قانون موصوف ناظر بر تحقیق از متهمان است نه تحقیق از متهم و شاکی چون از واژه متهمان استفاده کرده است ولی واژه شاکی استعمال نشده است لذا در دادسرا بین شاکی و متهم نمی توان مواجهه حضوری برگزار کرد مگر در جرایم قابل گذشت.

نظر اقلیت:
ماده 198 قانون آیین دادرسی کیفری اطلاق دارد و بازپرس بر ای کشف جرم هر گونه تحقیقی که لازم بداند را می تواند انجام دهد و در برخی موارد مواجهه حضوری بین طرفین در کشف حقیقت بسیار موثر است لذا در صورت نیاز به مواجهه حضوری بین طرفین این امر مانعی ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 192 ـ تحقیق از شاکی و متهم غیرعلنی و انفرادی است مگر در جرایم قابل گذشت که به آنها در دادسرا حتی الامکان به صورت ترافعی رسیدگی می شود و بازپرس مکلف است در صورت امکان سعی در ایجاد صلح و سازش و یا ارجاع امر به میانجیگری نماید.

مشاهده ماده 192 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 359 ـ رسیدگی در دادگاه به صورت ترافعی و به ترتیب زیر انجام می شود: الف ـ قرائت کیفرخواست توسط منشی دادگاه یا استماع عقیده دادستان یا نماینده وی در مواردی که طبق قانون پرونده با بیان ادعای شفاهی در دادگاه مطرح شده است. ب ـ استماع اظهارات و دلایل دادستان یا نماینده وی که برای اثبات اتهام انتسابی ارائه می شود. پ ـ استماع اظهارات شاکی یا مدعی خصوصی که شخصا یا از سوی وکلای آنان بیان می شود. ت ـ پرسش از متهم راجع به قبول یا رد اتهام انتسابی و استماع دفاعیات متهم و وکیل او که عینا توسط منشی در صورتمجلس قید می شود. ث ـ در صورت انکار یا سکوت متهم یا وجود تردید در صحت اقرار دادگاه شروع به تحقیقات از متهم می کند و اظهارات شهود کارشناس و اهل خبره‏ای که دادستان یا شاکی مدعی خصوصی متهم و یا وکیل آنان معرفی می کنند استماع می نماید. ج ـ بررسی وسایل ارتکاب جرم و رسیدگی به سایر ادله ابرازی از سوی طرفین و انجام هر نوع تحقیق و اقدامی که دادگاه برای کشف واقع ضروری تشخیص می دهد.

مشاهده ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 198 ـ بازپرس جز در موارد مواجهه حضوری از متهمان به نحو انفرادی تحقیق می کند. متهمان نباید با یکدیگر داخل در مذاکره و مواضعه شوند.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM