نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/05/09

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
نحوه اعمال ماده 442 آ.د.ک در فرض وجود تعلیق اجرای حکم

پرسش:
در صورت محکومیت متهم به مجازات با این کیفیت که بخشی از مجازات تعلیق شده باشد و محکوم علیه با تسلیم به رای خواستار اعمال ماده 442 ق ا د ک باشد اعمال تخفیف با توجه به 2 بخشی بودن حکم به چه کیفیت است؟

نظر هیئت عالی:
در فرض تعلیق بخشی از حکم کیفری در صورت اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری تخفیف یک چهارم به مجموع حکم مقرر در حکم اعم از تعلیق و منجز برمی گردد.

نظر اکثریت:
دادگاه در مقام اجرای ماده 442 ق.آ.د.ک تا ربع مجازات تعیین شده قبلی را تخفیف می دهد و مجازات تعیین شده در اجرای ماده موصوف به همان نسبت و کیفیت مندرج در قرار تعلیق مشمول قرار مذکور می گردد. به طور مثال اگر شخصی به ده سال حبس تعزیری متضمن قرارتعلیق نیمی از آن محکوم شده باشد و دادگاه ربع این مجازات را تخفیف دهد آنچه به عنوان مجازات بعد از اعمال تخفیف باقی می ماند هفت سال و نیم است که نیمی از این مجازات مشمول قرار تعلیق اجرا است. لازم به ذکر است که قرار تعلیق به دنبال تعیین مجازات و محکومیت صادر و اجرای مجازات تعیین شده را در بخش مشمول قرار معلق می نماید و تخفیف در اصل مجازات اعمال می شود. نظریه شماره 495/95/7/9/3/1395 اداره حقوقی دادگستری نیز موید این عقیده است. لذا تفکیک مجازات به تعلیقی و تنجیزی و اجرای ماده 442 ق.آ.د.ک تنها به بخش منجز صحیح نبوده و منطبق با مقررات نمی باشد ضمن اینکه در صورت احراز موارد موضوع مواد 54 و 55 ق.م.ا اتخاذ تصمیم به این شکل به ضرر محکوم علیه می باشد.

نظر اقلیت:
در اجرای ماده 442 ق.آ.د.ک تخفیف تا یک چهارم بر می گردد به آن بخش از مجازات که منجز می باشد. زیرا محکوم علیه می خواهد از تخفیف در مجازات قابل اجرا بهره مند شود و آن بخش از مجازات که مشمول قرار تعلیق می باشد اجرا شده محسوب می شود. ضمن اینکه اقدام به این کیفیت به نفع محکوم علیه می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 55 ـ هرگاه پس از صدور قرار تعلیق دادگاه احراز نماید که محکوم دارای سابقه محکومیت کیفری موثر یا محکومیت های قطعی دیگری بوده است که در میان آنها محکومیت تعلیقی وجود داشته و بدون توجه به آن اجرای مجازات معلق شده است قرار تعلیق را لغو می کند. دادستان یا قاضی اجرای احکام نیز موظف است درصورت اطلاع از موارد فوق لغو تعلیق مجازات را از دادگاه درخواست نماید. حکم این ماده در مورد تعویق صدور حکم نیز جاری است.

مشاهده ماده 55 قانون مجازات اسلامی

ماده 54 ـ هرگاه محکوم از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم عمدی موجب حد قصاص دیه یا تعزیر تا درجه هفت شود پس از قطعیت حکم اخیر دادگاه قرار تعلیق را لغو و دستور اجرای حکم معلق را نیز صادر و مراتب را به دادگاه صادرکننده قرار تعلیق اعلام می کند. دادگاه به هنگام صدور قرار تعلیق به طور صریح به محکوم اعلام می کند که اگر در مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم فوق شود علاوه بر مجازات جرم اخیر مجازات معلق نیز درباره وی اجراء می شود.

مشاهده ماده 54 قانون مجازات اسلامی

ماده 54 - سایر کیفیات انتفاع از مال دیگری به نحوی خواهد بود که مالک قرار داده یا عرف و عادت اقتضا بنماید.

مشاهده ماده 54 قانون مدنی

ماده 55 - وقف عبارت است از این که عین مال حبس و منافع آن تسبیل شود.

مشاهده ماده 55 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM