نشست قضایی شماره 1400-8378

نشست قضایی شماره 1400-8378

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8378


کد نشست:
1400-8378

تاریخ برگزاری:
1398/11/17

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
محکومیت چند نفر به پرداخت دیه

پرسش:
1- چنانچه در پرونده ای (ایراد صدمه بدنی غیرعمدی) چندین عامل مسبب در حادثه بوده و همه آن ها به نسبت مساوی محکوم به پرداخت دیه شده باشند و احدی از محکوم علیهم از رای بدوی تجدیدنظرخواهی کرده و سپس در خصوص وی رای برایت صادر شده باشد آیا سهم دیه متعلقه به وی بین سایرین تقسیم می شود یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
1- اولا؛ تشریفات دادرسی نباید به گونه ای تفسیر شود که حقوق ماهوی اصحاب دعوی را نادیده انگاشته و نقض نماید؛

نظر اکثریت:
ارایه پاسخ در خصوص سوال مطروحه با توجه به مقررات فعلی قانون آیین دادرسی کیفری دارای مشکلات و محدودیت هایی است؛ ازجمله این محدودیت ها ماده 435 قانون مزبور است که دادگاه تجدیدنظر را از ورود به موضوعاتی که مورد تجدیدنظرخواهی قرار نگرفته باشد منع می نماید و به نظر ماده مزبور شامل بحث دیات نیز خواهد شد؛ چرا که دیات تابع مقررات ضمان نیز می باشد و در دادرسی حقوقی نیز وفق مقررات آیین دادرسی مدنی دادگاه تجدیدنظر چنین محدودیتی را دارا است؛ لذا در صورت نقض رای بدوی در خصوص احدی از محکوم علیهم دادگاه تجدیدنظر نمی تواند نسبت به سهم دیگر محکوم علیهم ورود پیدا کرده و مسیولیت آنان را افزایش دهد و موضوعی که نسبت به آن تجدیدنظرخواهی شده است صرفا محکومیت احدی از محکوم علیهم می باشد. از طرفی امکان اصلاح کیفرخواست از سوی دادسرا یا صدور قرار جلب به دادرسی از سوی دادگاه بدوی نیز وجود ندارد چراکه دادسرا سابقا در خصوص موضوع اتخاذ تصمیم قضایی نموده و کیفرخواست ایرادی ندارد بلکه صرفا دادگاه تجدیدنظر نظر قضایی متفاوتی با دادسرا ابراز کرده است و نمی توان دادسرا را مکلف به اصلاح کیفرخواست یا صدور قرار جلب به دادرسی دیگری برخلاف قرار جلب به دادرسی سابق الصدور آن نمود و دادگاه بدوی نیز مستمسک قانونی برای صدور قرار جلب به دادرسی در خصوص قسمتی که در دادگاه تجدیدنظر برایت شده است ندارد و از طرفی امکان اعاده پرونده از سوی دادگاه تجدیدنظر به دادگاه بدوی برای صدور رای در قسمتی که رای بدوی نقض شده است نیز وجود ندارد؛ چرا که دادگاه بدوی از رسیدگی فارغ شده است. با این توضیح تنها راهی که برای چنین پرونده ای باقی خواهد بود اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری و نقض رای از سوی ریاست محترم قوه قضاییه و رسیدگی و صدور رای جدید توسط شعب خاص موضوع این ماده ضمن برگزاری جلسه و دعوت طرفین است.

نظر اقلیت:
در چنین حالتی نظر اکثریت در خصوص عدم امکان ورود دادگاه تجدیدنظر به موضوع صحیح است لیکن با توجه به نقض قسمتی از رای و با توجه به اینکه در خصوص قسمتی از دیات موضوع شکایت شاکی هنوز تصمیم گیری نشده است؛ لذا پرونده بایستی به دادگاه بدوی اعاده شود تا دادگاه بدوی ضمن صدور قرار جلب به دادرسی پرونده را به دادسرا اعاده نماید و دادسرا پس از تفهیم اتهام و رسیدگی به آن قسمت کیفرخواست صادر و پرونده را برای ادامه رسیدگی به دادگاه ارسال نماید و جریان رسیدگی و صدور رای ادامه یابد.

نظر ابرازی:
در چنین حالتی نظر اکثریت در خصوص عدم امکان ورود دادگاه تجدیدنظر به موضوع صحیح است لیکن با توجه به نقض قسمتی از رای و با توجه به اینکه در خصوص قسمتی از دیات موضوع شکایت شاکی هنوز تصمیم گیری نشده است؛ لذا شاکی می تواند نسبت به طرح شکایت جدید اقدام نماید و اعتبار امر مختومه نیز محقق نیست و دادسرا نیز مکلف به رسیدگی می باشد تا وفق مقررات نسبت به میزان باقی مانده دیه که تعیین تکلیف نشده است رای مقتضی صادر گردد لیکن با توجه به مجازات بودن دیه امکان مطالبه حقوقی دیه وجود ندارد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 435 ـ دادگاه تجدید نظر استان و دیوان عالی کشور فقط نسبت به آنچه مورد تجدید نظرخواهی یا فرجام خواهی واقع و نسبت به آن رای صادر شده است رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 435 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 458 ـ دادگاه تجدید نظر استان نمی تواند مجازات تعزیری یا اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در حکم تجدید نظرخواسته را تشدید کند مگر در مواردی که مجازات مقرر در حکم نخستین برخلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته و این امر مورد تجدید نظر خواهی شاکی و یا دادستان قرار گرفته باشد. در این موارد دادگاه تجدید نظر استان با تصحیح حکم نسبت به تعیین حداقل مجازاتی که قانون مقرر داشته است اقدام می کند.

مشاهده ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 477 ـ در صورتی که رئیس قوه قضاییه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهد با تجویز اعاده دادرسی پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیا بر خلاف شرع بین اعلام شده رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. تبصره 1 ـ آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور سازمان قضایی نیروهای مسلح دادگاههای تجدید نظر و بدوی دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند. تبصره 2 ـ آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاهها اگر توسط رئیس قوه قضاییه خلاف شرع بین تشخیص داده شود مشمول احکام این ماده خواهد بود. تبصره 3 ـ درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور دادستان کل کشور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

مشاهده ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM