نشست قضایی شماره 1397-4617

نشست قضایی شماره 1397-4617

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4617


کد نشست:
1397-4617

تاریخ برگزاری:
1397/03/10

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
اعمال قواعد تعدد مادی در جرم جدید

پرسش:
در جرایمی مثل تصرف عدوانی مجدد ( موضوع ماده 693 قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات ) و تغییر کاربری مجدد غیر مجاز موضوع تبصره 3 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی و باغ ها ( الحاقی 1385/08/01 ) و نیز موضوعات مشابه این جرایم چنانچه مرتکب در جرم ارتکابی دوم علاوه بر میزان تصرف یا تغییر کاربری قبلی مقدار جدیدی از اراضی را تصرف یا تغییر کاربری نماید؛ برای مثال در جرم قبلی یک هکتار تصرف یا تغییر کاربری داده و حکم صادر و اجرا شده و در جرم جدید ضمن تصرف همان یک هکتار همزمان تصرف دیگری به میزان نیم هکتار دیگر در مجاورت همان زمین قبلی انجام میدهد اعلام فرمایید جرم جدید مشمول تعدد مادی است یا معنوی و مشمول کدامیک از مواد فصل پنجم ( مواد 131 به بعد قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 )میباشد ؟

نظر هیئت عالی:
همان گونه که در نظر اقلیت آمده است موضوع مادتین 690 و 693 قانون مجازات اسلامی ؛ هر دو تصرف بلا اذن محسوب می شود یا در تغییر کاربری واحد بودن رفتار عرفا قابل استدراک می باشد نتیجتا با لحاظ ماده 131 قانون مجازات اسلامی اعمال مجازات خواهد شد.

نظر اکثریت:
موضوع مشمول ماده 134 است و در فرض سوال تعدد مادی تحقق یافته است و دادگاه مطابق صدر ماده مزبور مجازات اشد را برای هر کدام از دو مجازات تعیین خواهد کرد. بدین شرح که متهم که همزمان تصرف عدوانی مجدد یک هکتار و تصرف عدوانی ساده (نیم هکتار) را انجام داده دو رفتار متفاوت را که هر کدام عنوان مجرمانه خاصی دارند مرتکب گردیده و اشتراک الفاظ تصرف عدوانی یا تغییر کاربری غیر مجاز در سوال مزبور نباید باعث خلط مبحث شود زیرا یکی تصرف عدوانی مجدد است و دیگری تصرف عدوانی ساده همچنین یکی تغییر کاربری غیر مجاز مجدد است و دیگری تغییر کاربری ساده لذا دو عنوان جداگانه هستند و رفتار مرتکب نیز مختلف است؛ در تایید این نظر میگوییم وقتی متهم جرم اولی را مرتکب شد میتوانست از دومی منصرف شود همین اراده متهم در انصراف از ارتکاب جرم جدید دلیل بر تفاوت و تعدد رفتار دارد.

نظر اقلیت:
موضوع مشمول تعدد معنوی و ماده 131 قانون مجازات اسلامی است.

نظر ابرازی:
موضوع مشمول تبصره 1 ماده 134 قانون مجازات اسلامی است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 693 ـ از بین بردن کامل بویایی موجب دیه کامل است و از بین بردن قسمتی از آن ارش دارد. تبصره ـ اگر در اثر جنایت بویایی یکی از دو سوراخ بینی به طور کامل از بین برود نصف دیه کامل دارد.

مشاهده ماده 693 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 131 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه رفتار واحد دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود

مشاهده ماده 131 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM