نشست قضایی شماره 1400-8214

نشست قضایی شماره 1400-8214

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8214


کد نشست:
1400-8214

تاریخ برگزاری:
1398/03/28

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر بندر دیر

موضوع:
امکان اعتراض اولیاء دم متوفی به قرارهای اعدادی و نهایی

پرسش:
آیا در رسیدگی به پرونده های کیفری به استناد مواد 102 قانون مجازات اسلامی و 433 قانون آیین دادرسی کیفری امکان اعتراض اولیاء دم متوفی نسبت به قرارهای اعدادی و نهایی وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
مطابق مواد 348 و 452 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 حق قصاص یا دیه به ارث می رسد؛ بنابراین اولیای دم متوفی (شاکی) قایم مقام قانونی وی محسوب می شوند و در خصوص اعتراض به آراء و تصمیمات قضایی (در مواردی که مطابق قانون قابل اعتراض شناخته شده اند) در دادسرا و دادگاه همانند مورث خود می توانند اقدام نمایند و در این خصوص تفاوتی بین قرارهای نهایی یا تامینی نمی باشد.

نظر اکثریت:
امکان اعتراض نسبت به همه قرارهای نهایی و اعدادی برای اولیاء متوفی وجود دارد با این استدلال که: 1- اعتراض در قرارهای اعدادی را باید بپذیریم چون اولیاء دم متوفی در بسیاری از موارد ذینفع است. 2- اعتراض حق طرفین است و قابل انتقال به ورثه است چه در امور مالی و چه غیر مالی. 3- با استنباط از مواد 102 ق.م.ا و 433 ق.آ.د.ک می توان گفت حق اعتراض برای اولیاء دم متوفی در هر صورت وجود دارد و اولیاء دم متوفی قایم مقام و نماینده وی محسوب می شوند و همانطور که حق تجدیدنظرخواهی دارند حق اعتراض نسبت به قرارهای نهایی را نیز دارند.

نظر اقلیت:
در همه موارد حق اعتراض وجود ندارد ماده 270 ق.آ.د.ک موارد اعتراض را محدود کرده است؛ پذیرش اعتراض خارج از این موارد در همه موارد توجیهی ندارد و در برخی موارد پذیرش اعتراض مشکلاتی به همراه دارد؛ به عنوان مثال اگر تنها اولیاء دم متوفی صغیر باشد و ولی قانونی نداشته باشد آیا صبر کنیم قیم برای او تعیین شود و آیا قیم حق اعتراض دارد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 102 ـ هرگاه متضررین از جرم متعدد باشند تعقیب جزایی با شکایت هر یک از آنان شروع می شود ولی موقوفی تعقیب رسیدگی و اجرای مجازات موکول به گذشت تمام کسانی است که شکایت کرده اند. تبصره ـ حق گذشت به وراث قانونی متضرر از جرم منتقل و در صورت گذشت همگی وراث حسب مورد تعقیب رسیدگی یا اجرای مجازات موقوف می گردد.

مشاهده ماده 102 قانون مجازات اسلامی

ماده 348 ـ حق قصاص به شرح مندرج در این قانون به ارث می رسد.

مشاهده ماده 348 قانون مجازات اسلامی

ماده 452 ـ دیه حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسوولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمی گردد. تبصره ـ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.

مشاهده ماده 452 قانون مجازات اسلامی

ماده 433 ـ اشخاص زیر حق درخواست تجدید نظر یا فرجام دارند: الف ـ محکوم علیه وکیل یا نماینده قانونی او ب ـ شاکی یا مدعی خصوصی و یا وکیل یا نماینده قانونی آنان پ ـ دادستان از جهت برائت متهم عدم انطباق رای با قانون و یا عدم تناسب مجازات

مشاهده ماده 433 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 270 ـ علاوه بر موارد مقرر در این قانون قرارهای بازپرس در موارد زیر قابل اعتراض است: الف ـ قرار منع و موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی ب ـ قرار بازداشت موقت ابقاء و تشدید تامین به تقاضای متهم پ ـ قرار تامین خواسته به تقاضای متهم تبصره ـ مهلت اعتراض به قرارهای قابل اعتراض برای اشخاص مقیم ایران ده روز و برای افراد مقیم خارج از کشور یکماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 102 - هر گاه ملکی کلا یا جزئا به کسی منتقل شود و برای آن ملک حق الارتفاقی در ملک دیگر یا در جزء دیگر همان ملک موجود باشد آن حق به حال خود باقی می ماند مگر این که خلاف آن تصریح شده باشد.

مشاهده ماده 102 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM