نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/05/25

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
استحقاق دریافت نفقه و معاذیر قانونی آن

پرسش:
آیا جرم ترک انفاق زوجه منوط به تمکین زن در هر شرایطی می باشد یا زوجه می تواند در موارد قانونی مثل مواد 1115 و 1085 قانون مدنی از تمکین زوج خودداری نماید و حق شکایت کیفری هم داشته باشد؟

نظر هیئت عالی:
به محض وقوع عقد ازدواج تکلیف زوجین نسبت به یکدیگر مشخص است از جمله تکلیف پرداخت نفقه زوجه که در صورت امتناع زوجه از پرداخت نفقه مطابق ماده 642 قانون مجازات اسلامی زوج محکوم به حبس خواهد شد و در ازای آن زوجه باید از همسرش تمکین کند والا مستحق نفقه نیست. لیکن به موجب قانون مدنی گاهی زوجه روی معاذیر شرعی و قانونی می تواند از زوج تمکین زوجه نکند و این عدم تمکین مسقط نفقه او نیست مانند این که زوجه با اختیارات حاصل از ماده 1085 قانون مدنی می تواند تمکین خود را منوط به دریافت مهر خود کند در این جا با وجود عدم تمکین زوجه زوج مکلف به پرداخت نفقه وی می باشد و نیز در ماده 1115 همان قانون چنین آمده است در صورتی که بودن زن در منزل شوهر متضمن خوف ضرر بدنی و مالی یا شرافتی برای زن باشد می تواند مسکن علی حده اختیار کند و مادام که زن در بازگشت به منزل شوهر معذور باشد نفقه این مدت به عهده زوج است.

نظر اکثریت:
اولا: ماده 642 قانون مجازات اسلامی بیان می کند: «هر کس.. . نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد دادگاه او را به.. . حبس محکوم می نماید». بنابراین در متن قانون به صراحت زمانی زوج را از نظر عنصر قانونی شایسته مجازات می داند که زوجه تمکین داشته باشد.

نظر اقلیت:
تمکین قید شده در ماده 642 قانون مجازات اسلامی شامل معاذیر قانونی زوجه از تمکین نمی باشد و زوجه حق دارد در موارد قانونی از تمکین خودداری نماید و حق شکایت کیفری هم دارد و رای وحدت رویه هم فقط شامل حق حبس است و یک مورد حصری است و قابل تسری به سایر معاذیر قانونی زوجه از تمکین نمی شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1115 - اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد زن می تواند مسکن علیحده اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ی ضرر مزبور محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است نفقه بر عهده ی شوهر خواهد بود.

مشاهده ماده 1115 قانون مدنی

ماده 1085 - زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر این که مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.

مشاهده ماده 1085 قانون مدنی

ماده 642 ـ بریدن یا از بین بردن هر بند انگشت غیر شست موجب یک سوم دیه آن انگشت و هر بند انگشت شست موجب نصف دیه شست است.

مشاهده ماده 642 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM