نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/09/07

برگزار شده توسط:
استان زنجان/

موضوع:
وکالت وکلای غیررسمی

پرسش:
آیا کسانی که پروانه وکالت رسمی دادگستری ندارند می توانند در دادگاه ها حضور یافته و از موکل خود دفاع نمایند؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اصل 167 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ماده 8 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب و ماده 3 قانون آیین دادرسـی مدنی دادگاه های مزبور قضات دادگاه ها موظفند موافق قوانین به دعـاوی رسـیدگی کـرده حکم مقتضی صادر و یا فصل خصومت نمایند و در صـورتی کـه قـوانین موضـوعه کامـل یا صریح نبوده یا متعارض باشند یا اصلا قانونی در قضیه مطروحه وجـود نداشـته باشـد بـا استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوی معتبر و اصول حقوقی که مغـایر بـا مـوازین شـرعی نباشد حکم قضیه را صادر نمایند. با حفظ این مقدمه در مورد مسـاله مطروحـه لازم اسـت خاطر نشان شود که به موجب ماده واحده مصوب 1370/7/11مجمع تشـخیص مصـلحت نظام در خصوص انتخاب وکیل توسط اصحاب دعوا تصریح شـده: «اصـحاب دعـوا حـق انتخاب وکیل دارند و کلیه دادگاه هایی که به موجب قـانون تشـکیل مـی شـوند مکلـف بـه پذیرش وکیل می باشند...» در متن این مصوبه عنوان وکیل بدون اتصاف و تقید به وصف و یا قید خاص ذکر شده و ماده 185 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری هم مشعر است بر اینکه طرفین دعوا مـی تواننـد وکیـل یـا وکـلای مـدافع خـود را انتخاب و معرفی کنند لکن به قرینه ماده 186 قانون مزبور و اینکـه وفـق مـاده 33 قـانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب مصوب 1379/1/21وکلای متداعین بایـد دارای شرایطی باشند که به موجب قوانین راجع به وکالت در دادگاه ها برای آنان مقرر شده است در مورد مساله مطروحه باید به قوانین راجع به وکالت در دادگاه ها مراجعه کرد.

نظر اکثریت:
وکیل باید قدرت شرعی و عقلی لازم برای حضور در دادگاه را داشته باشد کـه شـرایط آن در قانون و از جمله مواد 32 و 33 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و مواد 186 و 187 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری آمده است و به این ترتیب بدون دارا بودن پروانه وکالت کسی نمی تواند در دادگاه به دفاع از موکل خـود بپردازد.

نظر اقلیت:
از نظر شرعی وکیل برای دفاع از موکل خود نیازی به پروانه رسمی ندارد و منع از آن خلاف عقل و شرع و آزادی اشخاص است. در ماده 15 قانون امور حسبی هم تصریح شده اسـت کـه افراد عادی هم مجاز به وکالت هستند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 8 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) قضات دادگاهها و دادسراهای عمومی و انقلاب مکلفند به دعاوی و شکایات و اعلامات موافق قوانین موضوعه و اصل یکصد و شصت و هفتم (167) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران رسیدگی کنند و تصمیم قضائی را اتخاذ نمایند.

مشاهده ماده 8 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

اصل 167- قاضی موظف است کوشش کند حکم هر دعوا را در قوانین مدونه بیابد و اگر نیابد با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوای معتبر حکم قضیه را صادر نماید و نمی تواند به بهانه سکوت یا نقص یا اجمال یا تعارض قوانین مدونه از رسیدگی به دعوا و صدور حکم امتناع ورزد.

مشاهده ماده 167 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

ماده 32 - وزارتخانه ها موسسات دولتی و وابسته به دولت شرکتهای دولتی نهادهای انقلاب اسلامی و موسسات عمومی غیر دولتی شهرداریها و بانکها می توانند علاوه بر استفاده از وکلای دادگستری برای طرح هرگونه دعوا یا دفاع و تعقیب دعاوی مربوط از اداره حقوقی خود یا کارمندان رسمی خود با داشتن یکی از شرایط زیر بعنوان نماینده حقوقی استفاده نمایند: 1 - دارا بودن لیسانس در رشته حقوق با دو سال سابقه کار آموزی در دفاتر حقوقی دستگاههای مربوط. 2 - دوسال سابقه کار قضایی یا وکالت به شرط عدم محرومیت از اشتغال به مشاغل قضاوت یا وکالت. تشخیص احراز شرایط یادشده به عهده بالاترین مقام اجرایی سازمان یا قائم مقام قانونی وی خواهد بود. ارائه معرفی نامه نمایندگی حقوقی به مراجع قضایی الزامی است.

مشاهده ماده 32 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 33 - وکلای متداعیین باید دارای شرایطی باشند که به موجب قوانین راجع به وکالت در دادگاهها برای آنان مقرر گردیده است.

مشاهده ماده 33 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 15- اشخاص ذینفع می توانند شخصا در دادگاه حاضر شوند یا نماینده بفرستند و نیز می توانند کسی را به سمت مشاور همراه خود به دادگاه بیاورند و در صورتی که نماینده به دادگاه فرستاده شود نمایندگی او باید نزد دادرس محرز شود. تبصره- نماینده اعم از وکلای دادگستری یا غیر آنهاست.

مشاهده ماده 15 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM