نشست قضایی شماره 1397-5590

نشست قضایی شماره 1397-5590

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5590


کد نشست:
1397-5590

تاریخ برگزاری:
1397/07/04

برگزار شده توسط:
استان ایلام/ شهر ایلام

موضوع:
بررسی استدلال بیان شده در دو رای دادگاه بدوی و تجدیدنظر استان ایلام در مورد اعتبار امر مختوم

پرسش:
در رای بدوی آمده است که در جهت احراز شرایط و ارکان و صدق عنوان اعتبار امر مختوم یعنی (وحدت طرفین. وحدت سبب. وحدت موضوع) در هر دو پرونده سابق و فعلی نتیجه چنین است:

نظر هیئت عالی:
در صورتی که نسبت به رفتار اعلام شده قبلی توسط شاکی که تحت عنوان نشر اکاذیب مطرح شده است و منتهی به صدور تصمیم قطعیت یافته شده است طرح شکایت مجدد توسط شاکی نسبت به همان رفتار مجرمانه با عنوان دیگر (گواهی خلاف واقع) موجب به جریان افتادن مجدد تعقیب کیفری نبوده و از موانع تعقیب کیفری به لحاظ اعتبار امر مختومه می باشد و لذا دادسرا می باید با توضیح مطلب نسبت به صدور قرار موقوفی تعقیب به اعتبار حاکمیت امر مختومه به استناد بند چ ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 اقدام نماید. نتیجتا نظریه اکثریت تایید می شود.

نظر اکثریت:
نظر و استدلال معنون در رای بدوی صحیح و صایب است و در پاسخ به ایراد نظریه اقلیت می توان از ظرفیت ماده 278ق.آ.د.ک استفاده کرد.

نظر اقلیت:
چون حق استیفا نشده و در پرونده سابق با تایید قرار منع تعقیب توسط دادگاه حکم قطعی شده است و این با فلسفه احقاق حق نمی خواند و لذا نظریه دادگاه تجدیدنظر با عدالت سازگارتر اس؛ چرا که رسیدگی مجدد برای طرفین فرصت دفاع و احقاق حق را هموار می گذارد و لطمه ای به حقوق طرفین وارد نمی سازد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM