نشست قضایی شماره 1399-7470

نشست قضایی شماره 1399-7470

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7470


کد نشست:
1399-7470

تاریخ برگزاری:
1398/04/26

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گالیکش

موضوع:
شروع به جرم در مواد 122 قانون مجازات اسلامی و 15 قانون شکار و صید

پرسش:
آیا ماده 122 قانون مجازات اسلامی در بحث شروع به جرم ناسخ ماده 15 از قانون شکار و صید در بحث شروع به شکار جانوران قابل شکار و صید می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 15 از قانون شکار و صید قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال 99 که به موجب آن مصادیق خاص قانونی که در آنها شروع به جرم مشخص شده نسخ گردیده است نتیجتا نظریه اقلیت صحیح اعلام می شود.

نظر اکثریت:
ماده 122 قانون مجازات اسلامی ناسخ ماده 15 قانون شکار و صید نمی باشد به دلایل زیر:

نظر اقلیت:
مقنن در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در مقام ایجاد نظم خاصی برای مجازات شروع به جرم است. لذا در تمام مواردی که مشمول ماده 122 قانون مذکور است مجازات هایی به شرح بندهای ذیل این ماده تعیین نموده است. هم چنین با توجه به لزوم یکسان سازی نحوه رسیدگی در امور قضایی که در بند 7 سیاست های کلان مقام معظم رهبری مورد تاکید قرار گرفته است و با توجه به ماده 728 قانون مزبور در خصوص لغو کلیه مقررات و قوانین مغایر با این قانون به نظر این اطلاق شامل کلیه قوانین و مقررات خاص و عام در خصوص موضوع سوال است. زیرا چنان چه قایل به عدم نسخ موارد خاص مندرج در قوانین جزایی درخصوص تعیین مجازات شروع به جرم باشیم شاهد تفاوت و شدت و ضعف میزان مجازات و عدم تناسب آن خواهیم بود. در نتیجه کلیه مقرراتی که به طور خاص برای شروع به جرم مجازات تعیین کرده است با تصویب و لازم الاجرا شدن قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ملغی و مجازات شروع به جرم در تمام جرایم مطابق بندهای ذیل ماده 122 قانون مجازات اسلامی 1392 با رعایت ماده 10 همان قانون تعیین می شود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 15 ـ شروع به شکار جانوران وحشی بر خلاف مقررات این قانون قابل تعقیب و مجازات می باشد و مرتکب به حداقل مجازات مقرر محکوم خواهد شد. (اصلاحی 30/10/1353)

مشاهده ماده 15 قانون شکار و صید

ماده 122 ـ هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند به شرح زیر مجازات می شود: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش تبصره ـ هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.

مشاهده ماده 122 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM