نشست قضایی شماره 1398-6265

نشست قضایی شماره 1398-6265

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6265


کد نشست:
1398-6265

تاریخ برگزاری:
1397/07/25

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گمیش تپه

موضوع:
تکلیف دادخواست اعسار و اجرائیه صادره از مرجع بدون صلاحیت

پرسش:
خواهان دادخواستی به خواسته مطالبه وجه به مبلغ پانصد میلیون ریال به دادگاه تقدیم می نماید و دادگاه حقوقی به منظور ایجاد مصالحه پرونده را به شورای حل اختلاف ارسال می نماید و شورا مبادرت به صدور گزارش اصلاحی نموده و محکوم علیه پس از صدور اجراییه در مرحله اجرای حکم دادخواست اعسار تقدیم می نماید در این صورت مرجع صالح کدام مرجع بوده؟ با توجه به اینکه گزارش اصلاحی از مرجع صالح صادر نگردیده؛ تکلیف اجراییه چه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
مرجع قضایی در هنگام نوشتن گزارش اصلاحی صرفا نویسنده توافق و مفاد سازش طرفین است هر چند در مقام رسیدگی ماهوی صالح به رسیدگی نباشد؛ بنابراین مستندا به بند الف ماده 8 و بند ث ماده 9 قانون شورای حل اختلاف صدور گزارش اصلاحی و متعاقب آن صدور اجراییه نسبت به گزارش اصلاحی از سوی قضات شورای حل اختلاف اشکال و مانع قانونی وجود ندارد و با این توضیح رسیدگی به اعسار مربوط به گزارش اصلاحی و مفاد اجراییه نیز بلااشکال است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه گزارش اصلاحی از مرجع غیر صالح صادر شده؛ دیگر سند رسمی محسوب نمی شود و مانند احکام دادگاه ها به اجرا گذارده نمی شود؛ از این رو قاضی اجرای احکام طی شرحی مراتب را به رییس حوزه قضایی به عنوان رییس شورای حل اختلاف اعلام و پرونده به دادگاه ارجاع کننده ارسال تا براساس توافقات طرفین اقدام به صدور گزارش اصلاحی نمایند و اعسار در شورا و دادگاه قابل رسیدگی نیست.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه گزارش اصلاحی از مرجع غیر صالح صادر شده صدور گزارش اصلاحی صحیح نبوده و با توجه به اینکه اجراییه صادر شده است و در مرحله اجرا می باشد می توان از طرق فوق العاده؛ یعنی ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری یا اعاده دادرسی ابطال گزارش اصلاحی اقدام شود؛ ولی با این وجود گزارش اصلاحی ایراد دارد. باید علیرغم این مشکل دادخواست اعسار را شورای حل اختلاف رسیدگی نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 477 ـ در صورتی که رئیس قوه قضاییه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهد با تجویز اعاده دادرسی پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیا بر خلاف شرع بین اعلام شده رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. تبصره 1 ـ آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور سازمان قضایی نیروهای مسلح دادگاههای تجدید نظر و بدوی دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند. تبصره 2 ـ آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاهها اگر توسط رئیس قوه قضاییه خلاف شرع بین تشخیص داده شود مشمول احکام این ماده خواهد بود. تبصره 3 ـ درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور دادستان کل کشور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

مشاهده ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 478 ـ هرگاه رای دیوان عالی کشور مبنی بر تجویز اعاده دادرسی باشد یا طبق ماده (477) اعاده دادرسی پذیرفته شده باشد اجرای حکم تا صدور حکم مجدد به تعویق می افتد و چنانچه از متهم تامین اخذ نشده و یا تامین منتفی شده باشد یا متناسب نباشد دادگاهی که پس از تجویز اعاده دادرسی به موضوع رسیدگی می کند تامین لازم را اخذ می نماید. تبصره ـ در صورتی که مجازات مندرج در حکم از نوع مجازات سالب حیات یا سایر مجازات های بدنی یا قلع و قمع بنا باشد شعبه دیوان عالی کشور با وصول تقاضای اعاده دادرسی قبل از اتخاذ تصمیم درباره تقاضا دستور توقف اجرای حکم را می دهد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 478 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 9ـ در مـوارد زیر قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رای می‏نماید: الف ـ دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون (200.000.000)ریال به جز مواردی که در تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگستری مطرح می‏باشند. ب ـ تمامی دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره به جز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه پ ـ دعاوی تعدیل اجاره بها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد ت ـ صدور گواهی حصر وراثت تحریر ترکه مهر و موم ترکه و رفع آن ث ـ ادعای اعسار از پرداخت محکوم‏به در صورتی که شورا نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد ج ـ دعاوی خانواده راجع به جهیزیه مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند (الف) در صورتی که مشمول ماده (29) قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 نباشند. چ ـ تامین دلیل ح ـ جرائم تعزیری که صرفا مستوجب مجازات جزای نقدی درجه هشت باشد. تبصره 1ـ بهای خواسته براساس نرخ واقعی آن تعیین می گردد چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوی اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در صلاحیت شورا باشد یا قاضی شورا نسبت به آن تردید کند قبل از شروع رسیدگی راسا یا با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین می­کند. تبصره 2ـ شورای حل اختلاف مجاز به صدور حکم شلاق و حبس نمی‏باشد. تبصره 3ـ صلاحیت شوراهای حل اختلاف روستا مستقر در روستا صرفا صلح و سازش می باشد.

مشاهده ماده 9 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM