نشست قضایی شماره 1400-8531

نشست قضایی شماره 1400-8531

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8531


کد نشست:
1400-8531

تاریخ برگزاری:
1399/08/06

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رضوانشهر

موضوع:
بزه اتلاف حیوان

پرسش:
شاکی شکایتی تحت عنوان اتلاف چهار راس حیوان حلال گوشت مطرح می کند. با عنایت به درجه مجازات تعزیری پرونده مستقیما به شعبه دادگاه کیفری دو ارسال و ارجاع می گردد. در جلسه تحقیقات شاکی شکایت خود را به سرقت 14 راس دام از نوع گاو تغییر می دهد. محکمه کیفری دو بدون قرار و یا دادنامه با توجه به اظهارات شاکی و طرح شکایت سرقت پرونده را کسر و به دادسرا ارسال می کند. در جلسه تحقیقات در شعبه دادیاری شاکی حاضر و اعلام می دارد که احشام ایشان خودشان وارد مرتع تحت استفاده مشتکی عنهم گردیده و سپس به جهت خسارات وارد شده احشام توسط مشتکی عنهم محبوس و بعد از 48 ساعت رها می گردند و تعداد چهار راس دام در اثر ضربات وارده تلف گردیده اند. اولا چه جرم یا جرایمی به وقوع پیوسته است؟ ثانیا تکلیف دادسرا در خصوص بزه تلف حیوان چیست؟

نظر هیئت عالی:
اولا؛ تشخیص موضوع و انطباق آن با قانون حسب شرایط و اوضاع و احوال حاکم بر قضیه و دلایل موجود در پرونده با قاضی رسیدگی کننده است. ثانیا؛ در فرض پرسش که دادگاه (با لحاظ نصاب مقرر قانون در خصوص بزه های سرقت و اتلاف عمدی حیوانات اهلی متعلق به شاکی به میزان مورد شکایت) دادسرا را صالح به انجام تحقیقات مقدماتی دانسته است رسیدگی به موضوع به عهده دادسرا بوده و دادسرا باید پس از انجام تحقیقات مقدماتی مبادرت به صدور قرار نهایی مقتضی (حسب مورد قرار منع تعقیب یا موقوفی تعقیب یا جلب به دادرسی) کند.

نظر اکثریت:
بحث سرقت منتفی است چراکه ربودنی رخ نداده است و نهایتا حبس حیوان بوده که جرم نمی باشد و در فرض سوال در صورت احراز تلف حیوانات در اثر ضربات وارده بزه اتلاف حیوان محقق است اما با عنایت به نظریه 990959/7 مورخ15/7/1399 دادسرا باید در خصوص اتلاف حیوان اظهارنظر نماید.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه بزه اتلاف حیوان حلال گوشت مستوجب مجازات تعزیری درجه هفت بوده که در صلاحیت رسیدگی دادگاه است لذا دادسرا تکلیفی به اظهارنظر در خصوص آن ندارد و پرونده در این خصوص با دستور و در اجرای مقررات ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری به دادگاه ارسال می گردد.

نظر ابرازی:
دادسرا از دادگاه ارشاد قضایی می کند که در خصوص اتلاف حیوان حلال گوشت چه تصمیمی اتخاذ نماید ولی در خصوص سرقت دادسرا می بایست رسیدگی و نفیا یا اثباتا اظهارنظر کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 19 ـ مجازات های تعزیری به هشت درجه تقسیم می شود: درجه 1 ـ حبس بیش از بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال ـ مصادره کل اموال ـ انحلال شخص حقوقی درجه 2 ـ حبس بیش از پانزده تا بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال تا یک میلیارد (1.000.000.000) ریال درجه 3 ـ حبس بیش از ده تا پانزده سال ـ جزای نقدی بیش از سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال تا پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال درجه 4 ـ حبس بیش از پنج تا ده سال ـ جزای نقدی بیش از یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000) ریال تا سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال ـ انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی درجه 5 ـ حبس بیش از دو تا پنج سال ـ جزای نقدی بیش از هشتاد میلیون (80.000.000) ریال تا یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000)ریال ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از پنج تا پانزده سال ـ ممنوعیت دائم از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی ـ ممنوعیت دائم از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی درجه 6 ـ حبس بیش از شش ماه تا دو سال ـ جزای نقدی بیش از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا هشتاد میلیون (80.000.000) ریال ـ شلاق از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه و تا نود و نه ضربه در جرایم منافی عفت ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال ـ انتشار حکم قطعی در رسانه ها ـ ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال درجه 7 ـ حبس از نود و یک روز تا شش ماه ـ جزای نقدی بیش از ده میلیون (10.000.000) ریال تا بیست میلیون (20.000.000) ریال ـ شلاق از یازده تا سی ضربه ـ محرومیت از حقوق اجتماعی تا شش ماه درجه 8 ـ حبس تا سه ماه ـ جزای نقدی تا ده میلیون (10.000.000) ریال ـ شلاق تا ده ضربه تبصره 1 ـ موارد محرومیت از حقوق اجتماعی همان است که در مجازات های تبعی ذکر شده است. تبصره 2 ـ مجازاتی که حداقل آن منطبق بر یکی از درجات فوق و حداکثر آن منطبق با درجه بالاتر باشد از درجه بالاتر محسوب می شود. تبصره 3 ـ در صورت تعدد مجازات ها مجازات شدیدتر و درصورت عدم امکان تشخیص مجازات شدیدتر مجازات حبس ملاک است. همچنین اگر مجازاتی با هیچ یک از بندهای هشت گانه این ماده مطابقت نداشته باشد مجازات درجه هفت محسوب می شود. تبصره 4 ـ مقررات این ماده و تبصره های آن تنها جهت تعیین درجه مجازات است و تاثیری در میزان حداقل و حداکثر مجازات های مقرر در قوانین جاری ندارد. تبصره 5 ـ ضبط اشیاء و اموالی که در ارتکاب جرم به کار رفته یا مقصود از آن به کارگیری در ارتکاب جرم بوده است از شمول این ماده و بند (ب) ماده (20) خارج و در مورد آنها برابر ماده (215) این قانون عمل خواهد شد. در هر مورد که حکم به مصادره اموال صادر می شود باید هزینه های متعارف زندگی محکوم و افراد تحت تکفل او مستثنی شود.

مشاهده ماده 19 قانون مجازات اسلامی

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM