نشست قضایی شماره 1398-5807

نشست قضایی شماره 1398-5807

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5807


کد نشست:
1398-5807

تاریخ برگزاری:
1396/09/23

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
تکلیف دادسرا در رسیدگی به اتهام نوجوان زیر 15 سال

پرسش:
در پرونده ای پسری 14 ساله در شیراز دستگیر می شود و از وی یک دستگاه موتورسیکلت مسروقه کشف می گردد با استعلام از سامانه مشخص می شود موتورسیکلت مسروقه سابقه سرقت در شهرستان کازرون دارد. پرونده جهت رسیدگی به یکی از شعب بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شیراز ارجاع شده است. با توجه به مراتب فوق و با در نظر داشتن محل وقوع جرم و سن متهم بازپرس باید چه تصمیمی اتخاذ نماید؟

نظر هیئت عالی:
در مورد اتهامات اشخاص بالغ زیر 15 سال دادسرا مواجه با تکلیف نیست؛ لهذا نظریه اکثریت مبنی بر انتقال پرونده به دادگاه اطفال و نوجوانان شیراز صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه جرم واقع شده در صلاحیت دادگاه اطفال می باشد فلذا دادسرا امکان اختلاف در صلاحیت با دادگاه اطفال را ندارد و در نتیجه بازپرس مربوطه باید طی صورت جلسه ای مراتب را به دادستان گزارش دهد تا پرونده طی صورتجلسه ای به دادگاه اطفال شیراز ارسال گردد و آن گاه دادگاه اطفال شیراز با توجه به وقوع جرم در حوزه قضایی شهرستان کازرون قرار عدم صلاحیت به شایستگی آن دادگاه صادر نماید.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه تحقیقات مقدماتی جرایم اطفال زیر 15 سال توسط دادگاه اطفال انجام می شود و به اتهامات آن ها به طور مستقیم در دادگاه اطفال رسیدگی می شود در نتیجه دادگاه اطفال در مقام انجام تحقیقات مقدماتی هم عرض دادسرا می باشد و مرجع تحقیق تلقی می گردد فلذا امکان صدور قرار عدم صلاحیت توسط دادسرای عمومی و انقلاب شیراز به شایستگی دادگاه اطفال کازرون وجود دارد و در این مورد بازپرس مکلف است قرار عدم صلاحیت صادر نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 285 ـ در معیت دادگاه اطفال و نوجوانان و در محل آن شعبه ای از دادسرای عمومی و انقلاب با عنوان دادسرای ویژه نوجوانان به سرپرستی یکی از معاونان دادستان و با حضور یک یا چند بازپرس تشکیل می شود. تحقیقات مقدماتی جرایم افراد پانزده تا هجده سال به جز جرایم موضوع مواد (306) و (340) این قانون که به طور مستقیم از سوی دادگاه صورت می گیرد در این دادسرا به عمل می آید. تبصره 1 ـ تحقیقات مقدماتی تمامی جرایم افراد زیر پانزده سال به طور مستقیم در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل می آید و دادگاه مذکور کلیه وظایفی را که طبق قانون بر عهده ضابطان دادگستری و دادسرا است انجام می دهد. تبصره 2 ـ در جرایم مشهود هرگاه مرتکب طفل یا نوجوان باشد ضابطان دادگستری مکلفند نسبت به حفظ آلات ادوات آثار علائم و دلایل جرم اقدام نمایند لکن اجازه تحقیقات مقدماتی از طفل یا نوجوان را ندارند و در صورت دستگیری وی موظفند متهم را حسب مورد فوری به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان تحویل دهند. انقضاء وقت اداری و نیز ایام تعطیل مانع از رجوع به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان نیست.

مشاهده ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM