نشست قضایی شماره 1398-6402

نشست قضایی شماره 1398-6402

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6402


کد نشست:
1398-6402

تاریخ برگزاری:
1397/03/10

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر بندر گز

موضوع:
میزان اعتبار و صحت قرارداد تعهد به فروش دو ملک مشابه

پرسش:
در قراردادی «الف» متعهد می گردد در ابتدای سال 97 شمسی یکی از دو خانه شبیه به هم خود را که هر دو در یک مجتمع واقع اند را به «ب» واگذار نماید و «ب» نیز قبول خود را به «الف» اعلام می دارد: با توجه به شرایط عمومی قراردادها آیا می توان به صحت و لزوم قرارداد فوق ملتزم شد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه در فرض سوال موضوع تعهد مردد بین دو واحد است؛ به استناد بند 3 ماده 190 قانون مدنی مورد معامله معین نیست و چنین قراردادی باطل است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه قولنامه است و تعهد به فروش می باشد معامله صحیح است و شرایط تعهد با بیع متفاوت است؛ لذا با توجه به اینکه در تعهد غرری وجود ندارد قرارداد صحیح است و تعهد قبل از مرحله بیع است و تعهد صحیح می باشد و اگر بیع باشد باطل است (نظر دکتر کاتوزیان).

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه شرایط ثمن و دیگر شرایط رعایت نشده است و نظر به اینکه ثمن معامله زمین مشخص نیست تعهد باطل است چون شرایط آن رعایت نشده است و زمان تحویل و شرایط ثمن رعایت نشده است؛ لذا باید وصف آن مشخص باشد اگر هر دو شرایط یکی باشند معلوم و معین باشد و اگر معین نباشد هرچند معلوم است چون خریدار به مبیع جاهل است؛ لذا معامله باطل است و نظر مشهور فقها نیز چنین معامله ای را منع نمودند آیت اله شیخ مرتضی انصاری و محقق اردبیلی معامله را صحیح می دانند؛ ولی نظر مشهور فقها معامله را منع نمودند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 219 - عقودی که بر طبق قانون واقع شده باشد بین متعاملین و قائم مقام آن ها لازم الاتباع است مگر این که به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.

مشاهده ماده 219 قانون مدنی

ماده 183 - عقد عبارت است از این که یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آن ها باشد.

مشاهده ماده 183 قانون مدنی

ماده 221 - اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر این که جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفا به منزله ی تصریح باشد و یا برحسب قانون موجب ضمان باشد.

مشاهده ماده 221 قانون مدنی

ماده 184 - عقود و معاملات به اقسام ذیل منقسم می شوند: لازم جایز خیاری منجز و معلق.

مشاهده ماده 184 قانون مدنی

ماده 187 - عقد ممکن است که نسبت به یک طرف لازم باشد و نسبت به طرف دیگر جایز.

مشاهده ماده 187 قانون مدنی

ماده 350 - مبیع ممکن است مفروز باشد یا مشاع یا مقدار معین به طور کلی از شئ متساوی الاجزا و همچنین ممکن است کلی فی الذمه باشد.

مشاهده ماده 350 قانون مدنی

ماده 190 - برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است: 1 - قصد طرفین و رضای آن ها. 2 - اهلیت طرفین. 3 - موضوع معین که مورد معامله باشد. 4 - مشروعیت جهت معامله.

مشاهده ماده 190 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM