نشست قضایی شماره 1400-8540

نشست قضایی شماره 1400-8540

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8540


کد نشست:
1400-8540

تاریخ برگزاری:
1398/04/24

برگزار شده توسط:
استان البرز/ شهر ماهدشت

موضوع:
ضمانت اجرای سلب حق تا زمان معین در قراردادها

پرسش:
ضمانت اجرای سلب حق تا زمان معین در قرارداد ها (بدین توضیح که سازنده در قرارداد مشارکت پس از تقسیم واحد ها حق فروش واحدهای سهمی خود را تا مدت معینی از خود سلب لیکن برخلاف این سلب حق اقدام به فروش واحد سهمی خود بنماید) چیست و وضعیت معامله نسبت به خریدار و مالک قرارداد مشارکت چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال اولا: سلب حق جزیی صحیح است و در صورت تخلف مشروط علیه از شرط سلب حق فروش یا تقسیم سهمی شریک از ساختمان برای مدت معین برای مشروط له حق فسخ ایجاد می کند.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 149 ایین نامه اجرایی اسناد لازم الاجرا و ماده 454 قانون مدنی (به نظر می رسد حکم کلی را بیان می کنند و مورد خاص را بیان نمی کند لذا به موضوع مانحن فیه نیز تسری می یابد) به نظر می رسد با وجود شرط عدم انتقال در مدت معین شده مشروط علیه اهلیت لازم جهت انتقال مال را ندارد زیرا قبلا این حق را از خود سلب نموده است و شرایط اساسی معامله وجود ندارد. لکن مانند عقد فضولی در صورت تنفیذ مشروط له معامله نافذ خواهد شد و در صورت عدم تنفیذ معامله باطل است.

نظر ابرازی:
باتوجه به اینکه شرط سلب حق یک شرط صحیح است و باطل نمی باشد با وجود تخلف مشروط علیه از این شرط حق فسخ برای مشروط له به وجود می آید. اهلیت مشروط علیه از بین نرفته واساسا اهلیت چیزی نیست که بتوان آن را از بین برد. اهلیت یا وجود دارد یا ندارد. لذا با توجه به وجود اهلیت و مالکیت شرایط اساسی معامله وجود دارد و معامله دوم صحیح است و فقط برای مشروط له حق فسخ وجود خواهد داشت.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , قانون ثبت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 190 - برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است: 1 - قصد طرفین و رضای آن ها. 2 - اهلیت طرفین. 3 - موضوع معین که مورد معامله باشد. 4 - مشروعیت جهت معامله.

مشاهده ماده 190 قانون مدنی

ماده 454 - هر گاه مشتری مبیع را اجاره داده باشد و بیع فسخ شود اجاره باطل نمی شود مگر این که عدم تصرفات ناقله در عین و منفعت بر مشتری صریحا یا ضمنا شرط شده که در این صورت اجاره باطل است.

مشاهده ماده 454 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM