نشست قضایی شماره 1398-5978

نشست قضایی شماره 1398-5978

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5978


کد نشست:
1398-5978

تاریخ برگزاری:
1397/04/28

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
بررسی ماهیت بزه افتراء و توهین

پرسش:
در بزه افتراء آیا صرف نسبت دادن عنوان مجرمانه به طرف مقابل مثل کلاهبردار و یا سارق کافی است یا اینکه لازم است رفتاری مجرمانه را به وی منتسب نماید مثلا بگوید «تو بودی که وسایل منزل ما را سرقت کردی» و نتواند آن را ثابت کند. همچنین منظور از عبارت «نتواند صحت آن را ثابت نماید» موضوع ماده 697 قانون تعزیرات اسلامی چیست؟ آیا اگر متهم در مقام دفاع اظهار دارد برای اثبات ادعای خود و در حال حاضر شاهد و گواه دارد می بایست دلایل او جمع آوری شود؟ در صورتی که این مطلب را بپذیریم با توجه به اینکه متهم در مقام دفاع دلایلی برای اثبات ادعای خود که در حقیقت اثبات عنوان مجرمانه برای شاکی است ارایه نموده آیا باید درخصوص این جرم نسبت داده شده نیز علیه شاکی اظهارنظر ماهوی گردد؟

نظر هیئت عالی:
همانگونه که در ماده 697 قانون مجازات اسلامی تصریح شده فرد باید جرمی را از طرقی که در ماده مذکور است صراحتا و به قصد متهم کردن وی به دیگری نسبت دهد و نتواند صحت آن اسناد را ثابت کند تا جرم افتراء تحقق پیدا کند؛ صرف استعمال لفظ کلاهبردار یا دزد و خاین توهین تلقی می شود و خارج از شمول ماده 697 است؛ نظریه اقلیت که با این مبنا تطبیق می کند مورد تایید است.

نظر اکثریت:
تفاوتی نمی کند که متهم صرفا عنوان مجرمانه مانند کلاهبردار یا سارق را به شاکی نسبت دهد یا اینکه رفتار مجرمانه را نسبت دهد مثلا بگوید «تو بودی که وسایل منزل مرا سرقت کردی» و نیز نتواند صحت آن را ثابت نماید. لیکن نقطه حایز اهمیت آن است که باید دید انگیزه متهم از نسبت دادن لفظ مجرمانه به شاکی چیست؟ توهین به فرد است یا مخدوش نمودن حیثیت اجتماعی وی؛ که چنانچه اثبات شد قصدش توهین است باید آن را بزه توهین تلقی نمود ولی اگر هدف فرد از بیان لفظ مجرمانه مخدوش نمودن حیثیت اجتماعی فرد و تخریب شخصیت وی در جامعه است باید آن را افتراء دانست. مثلا متهم هر جا که دیگران را می بیند می گوید این کارمند رشوه خور است. علی ای حال اگر متهم برای اثبات ادعای خود در همین مرحله از رسیدگی شاهد و یا گواه و یا دلایل دیگری داشته باشد می بایست دلایل او جمع آوری گردد که در صورت اثبات این اسناد اگر جرم از جرایم قابل گذشت باشد و نیازمند به طرح شکایت از ناحیه شاکی خصوصی و شاکی خصوصی نیز شکایتی ننموده باشد در این خصوص اقدامی از این جهت نخواهد داشت. لیکن چنانچه جرم از جمله جرایم غیرقابل گذشت باشد مراتب می بایست در راستای اعمال ماده 99 قانون آیین دادرسی کیفری به دادستان اطلاع داده شود که در صورت ارجاع تحقیقات در این خصوص نیز ادامه می یابد که در صورت اثبات جرم افتراء منتفی خواهد بود.

نظر اقلیت:
1- اگر متهم صرفا لفظی که دارای عنوان مجرمانه است را به شاکی نسبت دهد مثلا بگوید: «ای کلاهبردار یا ای دزد» این عمل را باید بر بزه توهین منطبق دانست نه افتراء بلکه همان گونه که در نص صریح ماده 697 قانون تعزیرات اسلامی نیز آمده است برای تحقق بزه افتراء نیازمند «نسبت دادن رفتاری مجرمانه به شاکی» می باشیم که البته نیز متهم نتواند آن را اثبات نماید و اگر مدعی گردد که دلایلی برای اثبات ادعای خود دارد صرفا به دلایل او از این جهت رسیدگی می شود که ادعای او ثابت شود نه اینکه به جرم مذکور رسیدگی شود. به عبارت دیگر اگر متهم دلایلی اقامه نمود صرفا فقدان سوء نیت متهم از این نسبت دادن احراز خواهد شد و دادسرا در خصوص اینکه آیا واقعا جرمی از ناحیه شاکی ارتکاب یافته یا خیر ورود نمی کند.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 697 ـ هر کس به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به وسیله درج در روزنامه و جرائد یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر به کسی امری را صریحا نسبت دهد یا آن ها را منتشر نماید که مطابق قانون آن امر جرم محسوب می شود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت نماید جز در مواردی که موجب حد است به یک ماه تا یک سال حبس و تا 74 ضربه شلاق و یا یکی از آن ها حسب مورد محکوم خواهد شد. تبصره ـ در مواردی که نشر آن امر اشاعه فحشا محسوب گردد هر چند بتواند صحت اسناد را ثابت نماید مرتکب به مجازات مذکور محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 697 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 99 ـ هرگاه بازپرس ضمن تحقیق جرم دیگری را کشف کند که با جرم اول مرتبط نباشد و بدون شکایت شاکی نیز قابل تعقیب باشد اقدامات لازم را طبق قانون برای حفظ آثار و علائم وقوع جرم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم به عمل می آورد و همزمان مراتب را به دادستان اطلاع می دهد و در صورت ارجاع دادستان تحقیقات را ادامه می دهد. تبصره ـ چنانچه جرم کشف شده از جرایمی باشد که با شکایت شاکی قابل تعقیب است مراتب در صورت امکان توسط دادستان به نحو مقتضی به اطلاع بزه دیده می رسد.

مشاهده ماده 99 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 697 ـ از بین بردن صوت به طور کامل به گونه ای که شخص نتواند صدایش را آشکار کند دیه کامل دارد گرچه بتواند با اخفات و آهسته صدایش را برساند.

مشاهده ماده 697 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM