نشست قضایی شماره 1400-8633

نشست قضایی شماره 1400-8633

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8633


کد نشست:
1400-8633

تاریخ برگزاری:
1398/10/26

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
نحوه محاسبه خسارت تاخیر تادیه در صورت صدور حکم اعسار و تقسیط میزان محکومیت

پرسش:
در پرونده های مالی نظیر مطالبه وجه مهریه و.. . که نسبت به آنها حکم اعسار صادر و میزان محکومیت تقسیط شده است با لحاظ اینکه در خصوص نحوه محاسبه تاخیر تادیه در چنین پرونده هایی صراحت قانونی وجود ندارد و دادگاه ها نظرات و رویه های متفاوتی در این باب اعمال می نمایند بهترین راهکار و نحوه محاسبه جهت اتخاذ رویه واحد و پرهیز از تشتت آراء کدام روش می باشد؟ آیا تاخیر در تادیه تا زمان تقدیم دادخواست اعسار شامل می گردد یا تا زمان قطعیت رای اعسار و یا تا زمان پرداخت پیش قسط و اولین قسط پرونده اعسار؟ آیا میزان پرداختی سالانه از اصل محکومیت کسر و باقی مانده آن با تورم جدید محاسبه می شود؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی الزام به پرداخت خسارت تاخیر تادیه منوط به توانایی مالی مدیون می باشد و از تاریخ صدور حکم به اعسار از پرداخت خسارت تاخیر تادیه معاف می باشد و عدم تمکن مالی محکوم علیه از تاریخ تقدیم دادخواست اعسار احراز می گردد ضمنا میزان پرداختی سالانه محکوم علیه به طور اقساطی پرداخت می نماید از اصل محکومیت مشارالیه کسر و باقی مانده آن مبنای محاسبه خسارت تاخیر تادیه بر اساس شاخص تورم بانک مرکزی قرار می گیرد.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه معسر با تقدیم دادخواست اعلام می نماید که معسر است و توان پرداخت محکوم به را ندارد فلذا وقتی رای صادر شد کاشف از این است که نامبرده از تاریخ تقدیم دادخواست معسر می باشد و ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی نیز تاخیر تادیه را منوط به تمکن مالی کرده است. بنابراین عدم تمکن محکوم علیه بطور نسبی از تاریخ تقدیم دادخواست احراز می گردد و رای فقط این موضوع را اعلام می کند. چون حکم اعسار حتی بطور نسبی هم باشد اعلامی است در نتیجه اگر محکوم علیه در مورد پرداخت اقساط تعلل نماید و نپرداختن آن مستند به اعسار وی نسبت به قسط پرداختی نباشد خسارت تاخیر تادیه به اقساط معوق تعلق می گیرد.

نظر اقلیت:
اقلیت اول: خسارت تاخیر تادیه تا زمان صدور رای دادگاه است و بعد از صدور رای خسارت تاخیر تادیه محاسبه نمی شود. زیرا وقتی حکم بر اعسار ثابت شد عدم تمکن ثابت می شود و قبل از آن ثابت نیست و وقتی عدم تمکن از پرداخت ثابت نشود خسارت تاخیر تادیه قابل محاسبه است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM