نشست قضایی شماره 1400-8387

نشست قضایی شماره 1400-8387

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8387


کد نشست:
1400-8387

تاریخ برگزاری:
1399/03/13

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر برازجان

موضوع:
امکان طرح دعوای جعل از سوی شکات متعدد بعد از محکومیت و اجرای حکم

پرسش:
چنانچه شخصی چندین امضاء را ذیل یک سند جعل نماید و یکی از بزه دیدگان طرح شکایت نماید و بزهکار تحت تعقیب قرار گیرد و محکوم شود و حکم نیز اجرا شود؛ آیا سایر اشخاصی که امضاء ایشان جعل شده است امکان طرح دعوا برایشان فراهم است یا خیر؟ آیا موضوع واجد اعتبار امر مختوم کیفری است ؟

نظر هیئت عالی:
با لحاظ اینکه در فرض پرسش متهم با ارتکاب یک فعل (رفتار) مرتکب یک جرم (جعل سند) نسبت به اشخاص متعدد شده است و جرم واقع شده نیز قابل تبعیض نیست و دادگاه نیز نمی تواند برای ارتکاب یک جرم مرتکب را بیش از یک بار مجازات نماید و دعوی (اتهام) جعل در واقع به طرفیت دادستان قبلا رسیدگی و منتهی به صدور حکم قطعی و منجر به اجرای حکم شده است موضوع از اعتبار امر مختومه برخوردار بوده و موجب قانونی جهت تعقیب مجدد متهم وجود نداشته و در صورت طرح شکایت جدید (از سوی سایر اشخاص) دادسرا به استناد ماده 13 قانون آ.د.ک باید قرار موقوفی تعقیب صادر کند.

نظر اکثریت:
چنانچه به هر کدام از افرادی که امضاء ایشان جعل شده است ضرر وارد شده باشد حتی اگر حکم نیز اجرا شده باشد حق شکایت کیفری برای هرکدام وجود دارد و فرقی میان اینکه همه افراد در یک زمان واحد طرح شکایت کنند یا در زمان های مختلف وجود ندارد. در هر صورت جاعل مرتکب تعدد مادی جرم گردیده و حتی اگر حکم نیز اجرا شده باشد باز هم اعتبار امر مختوم کیفری را ندارد.

نظر اقلیت:
این مورد مانند موردی است که شخصی در چند جای یک سند جعل در یک زمان برای یک منظور کرده است و در واقع جرم واحد صورت گرفته و چنانچه سابقا به آن رسیدگی شده باشد مشمول اعتبار امر مختوم می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 523 ـ هرگاه شخصی با اذن کسی که حق اذن دارد وارد منزل یا محلی که در تصرف اوست گردد و از ناحیه حیوان یا شیئی که در آن مکان است صدمه و خسارت ببیند اذن دهنده ضامن است خواه آن شیء یا حیوان قبل از اذن در آن محل بوده یا بعدا در آن قرار گرفته باشد و خواه اذن دهنده نسبت به آسیب رسانی آن علم داشته باشد خواه نداشته باشد. تبصره ـ در مواردی که آسیب مستند به مصدوم باشد مانند آنکه وارد شونده بداند حیوان مزبور خطرناک است و اذن دهنده از آن آگاه نیست و یا قادر به رفع خطر نمی باشد ضمان منتفی است.

مشاهده ماده 523 قانون مجازات اسلامی

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM