نشست قضایی شماره 1399-6972

نشست قضایی شماره 1399-6972

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6972


کد نشست:
1399-6972

تاریخ برگزاری:
1398/02/16

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر خواف

موضوع:
چک و تحویل آن برای ضمانت و موارد تبدیل تعهد

پرسش:
فردی بابت حسن انجام کار یا تضمین تحویل اجناس یک فقره چک تحویل دیگری می دهدکه پس از انجام کار یا تحویل کالا به ایشان مسترد گردد حال چنانچه دارنده چک قبل از اتمام کار یا پس از انجام کار و تحویل کالا حسب مورد اقدام به برگشت چک نماید. آیا جرمی واقع شده است ؟ در صورت مثبت بودن عنوان مجرمانه چیست؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 7/96/568 مورخ 1396/3/9 اداره حقوقی قوه قضاییه به شرح زیر مورد تایید اعضای هیات عالی است و نظریه اتفاقی در حد استنتاج مرقوم تایید می گردد؛ در فرض سوال که چکی بابت تضمین حسن اجرای قرارداد در اختیار شخصی قرار گرفته و بنا بر این بوده که پس از اجرای قرارداد آن را به صادر کننده مسترد نماید اما وی این چک امانی را به بانک محال علیه ارایه نموده و به دلیل عدم موجودی گواهی عدم پرداخت اخذ نموده است "استعمال" محقق شده است و چون صرف صدور گواهی عدم پرداخت برای صاحب حساب ضرر( اعم از مادی یا غیر مادی ) دارد لذا با حصول سایر شرایط امکان تحقق بزه خیانت در امانت مذکور در ماده 674 قانون مجازات اسلامی 1375 وجود دارد که تشخیص آن بر عهده مرجع قضایی رسیدگی کننده است.

نظر اتفاقی:
اسناد تجاری صرفا وسیله پرداخت هستند و مال محسوب نمی شوند و عقود ضمانی امانت ایجاد نمی کنند و امانت قانونی و شرعی مورد حمایت کیفری قانون گذار نیست و چه بسا از عنصر امانت در عرف این است که هر موقع مورد امانت از امین مطالبه شود قابل استرداد باشد در حالی که در این مورد چک تضمینی قبل از اجرای مر تعهد قابل مطالبه و استرداد نیست و مراجع کیفری صلاحیت بررسی حسن انجام کار یا اجرای تعهد را ندارد و موضوع بایستی از سوی مراجع حقوقی پیگیری شود لذا وقوع جرم قابل تصور نیست نظریه اتفاقی قضات خواف بر این است که با توجه به اینکه چک تضمینی پس از اجرای تعهدات در ید دارنده امانت تلقی می شود لذا در صورت اقدام مالکانه بر روی چک تضمینی موضوع خیانت در امانت محسوب می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 311 ـ در چک باید محل و تاریخ صدور قید شده و به امضای صادرکننده برسد پرداخت وجه نباید وعده داشته باشد.

مشاهده ماده 311 قانون تجارت

ماده 315 ـ اگر چک در همان مکانی که صادر شده است باید تادیه گردد دارنده چک باید در ظرف پانزده روز از تاریخ صدور وجه آن را مطالبه کند و اگر از یک نقطه به نقطه دیگر ایران صادر شده باشد باید در ظرف چهل و پنج روز از تاریخ صدور چک مطالبه شود. اگر دارنده چک در ظرف مواعد مذکوره در این ماده پرداخت وجه آن را مطالبه نکند دیگر دعوی او بر علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود و اگر وجه چک به سببی که مربوط به محال علیه است از بین برود دعوی دارنده چک بر علیه صادرکننده نیز در محکمه مسموع نیست.

مشاهده ماده 315 قانون تجارت

ماده 674 ـ هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یابی اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آن ها را به ضرر مالکین یا متصرفین آن ها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 674 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM