نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/11/17

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر سمیرم

موضوع:
مرجع صلاح رسیدگی در غیاب بازپرس و دادرس

پرسش:
در فرضی که هم بازپرس و هم دادرس در مرخصی یا ماموریت می باشند و پرونده ای که در صلاحیت بازپرس است در دادگستری مطرح می شود آیا دادستان می تواند از باب حفظ ادله رسیدگی کند و یا اینکه باید پرونده به نزدیک ترین حوزه قضایی ارسال گردد؟

نظر هیئت عالی:
در جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده 302 قانون یاد شده در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر چه در اوقات اداری و یا در اوقات کشیک می باید مطابق تبصره ماده 92 قانون صدرالذکر اقدام گردد ولکن این امر مانع اعمال مقررات ماده 77 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی توسط دادستان (و یا با رعایت ماده 88 توسط دادیار کشیک) در جرایم مشهود موضوع بندهای الف ب پ و ت ماده 302 قانون مزبور نمی باشد و اعمال مقررات ماده 77 نیز صرفا ناظر به اوقات کشیک نبوده و در اوقات اداری نیز در صورت وجود شرایط اعلام شده در ماده قابلیت اعمال را دارد و دادستان (و یا دادیار) تنها در جرایم فوق الذکر تا پیش از حضور و مداخله بازپرس (و یا دادرس جانشین بازپرس) می باید اقدامات لازم را برای حفظ آثار و علایم جمع آوری ادله وقوع جرم و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم معمول دارند. بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان سمیرم استان اصفهان در حدود فوق الذکر مورد تایید است. (ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/94/1374 مورخ 1394/6/3 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این امر می باشد.)

نظر اکثریت:
با عنایت به ماده 77 و تبصره ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری در جرایم مشهود دادیار می تواند ورود پیدا کند و از باب حفظ ادله تفهیم اتهام نموده قرار تامین صادر کند و با حضور بازپرس پرونده را به وی ارجاع دهد ولی در جرایم غیرمشهود دادیار حق ورود ندارد و در اینگونه جرایم دادرس باید ورود کند و در غیاب دادرس این امر در صلاحیت رییس دادگستری است.

نظر اقلیت:
اگر تنها دادیار حضور داشت باید پرونده به نزدیک ترین حوزه قضایی ارسال گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 77 ـ در صورت مشهود بودن جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا پیش از حضور و مداخله بازپرس دادستان برای حفظ آثار و علائم جمع آوری ادله وقوع جرم و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم اقدامات لازم را به عمل می آورد.

مشاهده ماده 77 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM