نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/10/21

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر اهر

موضوع:
غیر عمد بودن قتل

پرسش:
اگر شکایتی مبنی بر قتل عمدی صورت گرفته و بازپرس با انجام تحقیقات عمل مرتکب را قتل غیرعمدی تشخیص دهد آیا میتواند نسبت به عمدی بودن قتل قرار منع تعقیب صادر کند یا فقط در خصوص قتل غیرعمدی اظهار نظر می گردد؟

نظر هیئت عالی:
بازپرس فقط باید یک قرار صادر کند به این ترتیب که عنوان قتل عمدی را احراز نکند و رفتار متهم را بر یکی از عناوین شبه عمد ماده 291 قانون مجازات اسلامی تطبیق دهد لذا نظریه اکثریت تایید می شود توضیحا این که در فرض مطروحه که دادستان و بازپرس در تشخیص اتهام متهم به قتل غیرعمدی هم عقیده اند مطابق ماده 268 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی پرونده امر با صدور کیفرخواست به دادگاهی باید ارسال شود که حسب اتهام احرازی صالح به رسیدگی به آن است و لذا در فرض استعلام کیفرخواست مربوطه باید براساس ماده 279 قانون فوق الذکر توسط دادستان تنظیم و به دادگاه کیفری دو ( دادگاه صالح به رسیدگی به اتهام ) ارسال شود و شکایت اولیای دم از حیث عمدی بودن قتل و اصرار آن ها بر این شکایت تاثیری در ارسال پرونده به دادگاهی که دادستان جهت رسیدگی ( بر اساس قانون ) صالح می داند ندارد.

نظر اکثریت:
نسبت به موضوع فقط یک قرار صادر میشود بدین صورت که تشخیص عنوان اتهامی با قاضی پرونده می باشد و با تغییر عنوان اتهامی قاضی یک قرار صادر میکند زیرا برای یک فعل نمیتوان دو قرار صادر نمود و بر فرض قبول اینکه اگر با صدور قرار منع تعقیب نسبت به عمدی بودن اتهام پرونده با صدور کیفرخواست نسبت به قتل غیرعمدی به دادگاه ارسال گردد و دادگاه اقدام به صدور رای نماید در صورت اعتراض به قرار منع تعقیب با ارسال پرونده به دادگاه و نقض قرار امکان صدور آراء متناقض می رود. به هر حال برای یک فعل اتهامی نمیتوان دو قرار صادر نمود.

نظر اقلیت:
نسبت به موضوع دو قرار صادر میگرد نسبت به موضوع قتل غیرعمدی جلب به دادرسی و نسبت به موضوع قتل عمدی قرار منع تعقیب صادر میگردد چون حقوق مکتسبه شاکی وجود دارد و حق اعتراض نسبت به خواست وی یعنی قتل عمدی از بین می رود لذا باید نسبت به موضع دو قرار جداگانه صادر گردد.

نظر ابرازی:
بازپرس فقط نسبت به قتل عمدی اظهار نظر نموده و وارد اینکه فعل اتهام غیرعمد است نمی شود چون خواسته شاکی فقط قتل عمد بوده نسبت به غیرعمدی بودن آن اظهار نظر نمی گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 218 ـ برای اتهامات متعدد متهم قرار تامین واحد صادر می شود مگر آنکه رسیدگی به جرایم ارتکابی در صلاحیت ذاتی دادگاههای مختلف باشد که در این صورت برای اتهامات موضوع صلاحیت هر دادگاه قرار تامین متناسب و مستقل صادر می شود.

مشاهده ماده 218 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 268 ـ در صورتی که عقیده دادستان و بازپرس بر جلب متهم به دادرسی باشد دادستان ظرف دو روز با صدور کیفرخواست از طریق شعبه بازپرسی بلافاصله پرونده را به دادگاه صالح ارسال می کند.

مشاهده ماده 268 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 291 ـ جنایت در موارد زیر شبه عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب نسبت به مجنی علیه قصد رفتاری را داشته لکن قصد جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته باشد و از مواردی که مشمول تعریف جنایات عمدی می گردد نباشد. ب ـ هرگاه مرتکب جهل به موضوع داشته باشد مانند آنکه جنایتی را با اعتقاد به اینکه موضوع رفتار وی شیء یا حیوان و یا افراد مشمول ماده (302) این قانون است به مجنی علیه وارد کند سپس خلاف آن معلوم گردد. پ ـ هرگاه جنایت به سبب تقصیر مرتکب واقع شود مشروط بر اینکه جنایت واقع شده مشمول تعریف جنایت عمدی نباشد.

مشاهده ماده 291 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM