نشست قضایی شماره 1400-8374

نشست قضایی شماره 1400-8374

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8374


کد نشست:
1400-8374

تاریخ برگزاری:
1399/09/24

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
سرقت مسلحانه با سلاح تقلبی

پرسش:
در صورتیکه جرم سرقت جامع شرایط حد نباشد اما مقرون به تمام پنج شرط مذکور در ماده 651 کتاب تعزیرات باشد با این فرض که سلاح مورد استفاده سلاح تقلبی (اعم از شبه سلاح یا غیر آن) باشد آیا سرقت ارتکابی مشمول مقررات ماده صدرالاشاره خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
درصورتی که سارق حامل سلاح تقلبی باشد مشمول ماده 651 قانون تعزیرات نمی شود زیرا سلاح تقلبی موجب ترس نمی گردد اما چنانچه مورد استفاده در سرقت شبه سلاح باشد شامل ماده صدرالاشعار با احراز سایر شرایط خواهد بود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه تبصره ماده 651 کتاب تعزیرات در مقام بیان بوده و منظور از سلاح را در بند 3 ماده یاد شده بیان نموده و در آن ذکری از سلاح تقلبی یا شبه سلاح نمیباشد همچنین با عنایت به اینکه اسلحه تقلبی موجب ترس مالباخته نمیشود تا سارق را مشمول این ماده بدانیم چراکه فلسفه وضع ماده و هدف مقنن برخورد شدید با حاملین سلاح های واقعی بوده است و لزوم تفسیر مضیق و اکتفا به نص در قوانین ماهوی کیفری و اصل قانونی بودن جرایم و مجازاتها و همچنین عدالت اقتضا میکند که مجازات حامل سلاح تقلبی با مجازات حامل سلاح واقعی یکسان نباشد. فلذا در صورتیکه سارق حامل سلاح تقلبی یا شبه سلاح باشد مشمول مقررات ماده صدرالاشاره نخواهد بود.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه در بند سوم ماده 651 کتاب تعزیرات حمل سلاح به صورت ظاهر یا مخفی از علل تشدید مجازات تلقی گردیده است لذا به نظر میرسد حمل سلاح تقلبی یا شبه سلاح به علت قوت قلب و تجری که در سارق ایجاد میکند موجب تشدید مجازات است و با عنایت به اطلاق عبارت "حامل سلاح" در مقرره یاد شده و تعریف شبه سلاح در آیین نامه اجرایی قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز به نظر میرسد در صورت احراز تمام شرایط حتی در صورت حمل سلاح تقلبی یا شبه سلاح سارق مشمول ماده صدرالذکر خواهد بود.

نظر ابرازی:
در صورت تایید اداره اسلحه و مهمات مبنی بر شبه سلاح بودن نظر اول و در غیر اینصورت نظر دوم.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 651 ـ شکستن استخوان دنبالچه موجب ارش است مگر آنکه جنایت مزبور باعث شود مجنی علیه قادر به ضبط مدفوع نباشد که در این صورت دیه کامل دارد و اگر قادر به ضبط مدفوع باشد ولی قادر به ضبط باد نباشد ارش آن نیز پرداخت می شود

مشاهده ماده 651 قانون مجازات اسلامی

ماده 3ـ اقلام و مواد تحت کنترل عبارت از انواع مواد محترقه ناریه منفجره اعم از نظامی و غیرنظامی شیمیایی رادیواکتیو میکروبی گازهای بیهوش کننده بی حس کننده و اشک آور و شوک دهنده ها (شوکرها) و تجهیزات نظامی و انتظامی است.

مشاهده ماده 3 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز

ماده 651 ـ هر گاه سرقت جامع شرایط حد نباشد ولی مقرون به تمام پنج شرط ذیل باشد مرتکب از پنج تا بیست سال حبس و تا 74 ضربه شلاق محکوم می گردد: 1 ـ سرقت در شب واقع شده باشد. 2 ـ سارقین دو نفر یا بیشتر باشند. 3 ـ یک یا چند نفر از آن ها حامل سلاح ظاهر یا مخفی بوده باشند. 4 ـ از دیوار بالا رفته یا حرز را شکسته یا کلید ساختگی به کار برده یا این که عنوان یا لباس مستخدم دولت را اختیار کرده یا بر خلاف حقیقت خود را مامور دولتی قلمداد کرده یا در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا توابع آن است سرقت کرده باشند. 5 ـ در ضمن سرقت کسی را آزار یا تهدید کرده باشند. تبصره – منظور از سلاح مذکور در این بند موارد ذیل می باشد: ‎1- انواع اسلحه گرم از قبیل تفنگ و نارنجک. ‎2- انواع اسلحه سرد از قبیل قمه شمشیر کارد چاقو و پنجه بوکس. ‎3- انواع اسلحه سرد جنگی مشتمل بر کاردهای سنگری متداول در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران یا مشابه آنها و سرنیزه های قابل نصب بر روی تفنگ. ‎4- انواع اسلحه شکاری شامل تفنگهای ساچمه زنی تفنگهای مخصوص بیهوش کردن جانداران و تفنگهای ویژه شکار حیوانات آبزی. (الحاقی 22/08/1387)

مشاهده ماده 651 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM