نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/04/01

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
فروش مال منقول توقیف شده به زیر قیمت کارشناسی

پرسش:
آیا اجرای احکام مجاز است به خواسته طلبکار مال منقول توقیف شده را به استناد قسمت آخر ماده 131 قانون اجرای احکام مدنی به ضرر و زیر قیمت کارشناسی بفروشد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (*4) مدنی: چنان چه مال منقول توقیف شود و پس از ارزیابی که به مزایده گذاشته شده کسی حاضر به خرید مال نبوده و نیز محکوم له حاضر به خرید آن نباشد مامور اجرا به استناد ماده 131 قانون اجرای احکام نمی تواند مال توقیف شده را زیر قیمت ارزیابی شده به فروش برساند. برای جلوگیری از تضییع حقوق محکوم علیه و رعایت کامل مقررات عمل مزایده درخصوص مال توقیف شده خاتمه یافته است و محکوم له می تواند مال دیگری از مال محکوم علیه را به اجرای احکام معرفی کند.

نظر اکثریت:
با بررسی قوانین مختلف از جمله مواد 591 و 592 و 593 قانون مدنی پیرامون تقسیم مال مشارکتی و اجبار شرکا به تقسیم توسط حاکم به شرط نبودن عنصر ضرر در تقسیم و همچنین ماده 316 قانون امور حسبی در تقسیم ترکه مشخص است که قانونگذار در رعایت قاعده «لاضرر و لاضرار فی الاسلام» در زمان تصویب قوانین دقت زیادی دارد و دلیلی وجود ندارد که قانونگذار در موارد مشابه از جمله ماده 131 قانون اجرای احکام مدنی از این قاعده صرف¬نظر کرده باشد خصوصا این که عبارت «به هر میزان» که در قسمت آخر ماده 131 قانون اجرای احکام مدنی آمده به معنای«به هر مبلغ» نیست و امکان فروش قسمت هایی از آن مال به قیمت کارشناسی و بدون این که سایر قسمت ها را از قیمت بیندازد اشاره دارد. لذا چنان چه محکوم له حاضر به تملک مورد مزایده به قیمت کارشناسی نشود. موضوع مزایده در مورد آن مال مختومه یافته تلقی خواهد شد و محکوم له باید مال دیگری را به اجرای احکام مدنی معرفی کند.

نظر اقلیت:
صراحت مندرجات ماده 131 قانون اجرای احکام مدنی مانع از تفسیر قاضی است. به موجب این ماده در صورت عدم وجود خریدار برای مال منقول به قیمت کارشناسی اجرای احکام مجاز است با درج آگهی مزایده دیگری (به هزینه و درخواست محکوم له) و درج این که مال منقول بنابه بالاترین پیشنهاد در مزایده به فروش خواهد رفت مال منقول را به بالاترین قیمت پیشنهادی و بدون توجه به ارزیابی قبلی به خریداران حاضر در جلسه بفروشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 131 ـ هر گاه مالی که مزایده از آن شروع می شود خریدار نداشته باشد محکوم له می تواند مال دیگری از محکوم علیه معرفی و تقاضای توقیف و مزایده آن را بنماید یا معادل طلب خود از اموال مورد مزایده به قیمتی که ارزیابی شده قبول کند یا تقاضای تجدید مزایده مال توقیف شده را بنماید و در صورت اخیر مال مورد مزایده به هر میزانی که خریدار پیدا کند به فروش خواهد رفت و هزینه آگهی مجدد به عهده محکوم له می باشد. و هر گاه طلبکاران متعدد باشند رای اکثریت آنها از حیث مبلغ طلب برای تجدید آگهی مزایده مناط اعتبار است.

مشاهده ماده 131 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 316- تقسیم طوری به عمل می آید که برای هر یک از ورثه از هر نوع اموال حصه ای معین شود و اگر بعضی از اموال بدون زیان قابل قسمت نباشد ممکن است آن را در سهم بعضی از ورثه قرارداد و برابر بهای آن از سایر اموال در سهم دیگران منظور نمود و اگر تعدیل محتاج به ضمیمه پول به اموال باشد به ضمیمه آن تعدیل می شود.

مشاهده ماده 316 قانون امور حسبی

ماده 591 - هر گاه تمام شرکاء به تقسیم مال مشترک راضی باشند تقسیم به نحوی که شرکاء تراضی نمایند به عمل می آید و در صورت عدم توافق بین شرکاء حاکم اجبار به تقسیم می کند مشروط بر این که تقسیم مشتمل بر ضرر نباشد که در این صورت اجبار جایز نیست و تقسیم باید به تراضی باشد.

مشاهده ماده 591 قانون مدنی

ماده 592 - هر گاه تقسیم برای بعضی از شرکاء مضر و برای بعض دیگر بی ضرر باشد در صورتی که تقاضا از طرف متضرر باشد طرف دیگر اجبار می شود و اگر بر عکس تقاضا از طرف غیرمتضرر بشود شریک متضرر اجبار بر تقسیم نمی شود.

مشاهده ماده 592 قانون مدنی

ماده 593 - ضرری که مانع از تقسیم می شود عبارت است از نقصان فاحش قیمت به مقداری که عادتا قابل مسامحه نباشد.

مشاهده ماده 593 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM