نشست قضایی شماره 1399-7455

نشست قضایی شماره 1399-7455

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7455


کد نشست:
1399-7455

تاریخ برگزاری:
1398/07/15

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
رسیدگی مجدد و تبعیت آن از قواعد مرور زمان

پرسش:
1- آیا در صورت گذشت مرور زمان و دستیابی به دلیل جدید مثبت بزه رسیدگی مجدد امکان پذیر است یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
بی تردید رسیدگی مجدد متوقف بر رعایت مقررات قانونی است زیرا تعقیب مجدد امری استثنایی می باشد و نباید قایل به توسعه آن بود نتیجتا نظریه اقلیت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
اعمال مرور زمان در مقام رسیدگی به درخواست اعمال ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری ؛ هرچند مرور زمان از قواعد و اصول آمره حاکم بر دادرسی های کیفری است به نظر می رسد صرفا حاکم بر رسیدگی اولیه بر امر کیفری باشد و نه رسیدگی فوق العاده به امر کیفری. من جمله ماده 278 ضمن اینکه در این مورد در ماده 278 به موعد اشاره نشده و در نتیجه دادستان نمی تواند در مقام رسیدگی به درخواست اعمال ماده 278 به استناد مرور زمان از تجویز تعقیب مجدد در صورت کشف ادله جدید خودداری نماید. پذیرش این نظر از توالی فاسدی که در نتیجه پذیرش اعمال مرور زمان با آنها مواجه می شویم من جمله تعیین تاریخ شروع مرور زمان تعیین مقام مجاز صدور قرار موقوفی تعقیب.. . چرا که مرور زمان تعقیب شکایت و حکم با صدور قرار منع تعقیب خاتمه یافته لذا در مقام رسیدگی به درخواست ماده 278 قانون آیین دادرسی نمی توان به مرور زمان در رسیدگی اولیه پرونده که قطع شده است پرداخت.

نظر اقلیت:
تجویز رسیدگی مجدد وفق ماده 278 ق. آ.د.ک باید با لحاظ مقررات عمومی از جمله ماده 105 ق. آ.د.ک صورت گیرد. یعنی در صورت کشف دلیل جدید در صورتیکه مشمول مرور زمان شده باشد دادستان رسیدگی مجدد را تجویز نمی کند و اصولا وارد رسیدگی و تعقیب نمی شود. زیرا تعقیب مجدد وفق ماده 278 ق. آ.د. ک امری استثنایی و فوق العاده می باشد و نباید آن را توسعه داد. در این موارد باید بدون صدور قرار صرفا در قالب دستور قضایی رسیدگی مجدد را رد نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM