نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/01/19

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
تعیین محل وقوع جرم در بزه فحاشی و تهدید تلفنی

پرسش:
محل حضور متهم هنگام ارسال پیام یا تماس تلفنی محل وقوع جرم محسوب می شود و یا محل حضور شاکی (محل دریافت تماس یا پیام )؟ آیا می توان از رای وحدت رویه درخصوص مزاحمت تلفنی وحدت ملاک گرفت ؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از ماده 472 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور تنها در موارد مشابه حاکم است و اتخاذ ملاک از آن برای سایر موارد صحیح نمی باشد ولکن در فرض استعلام شرط تحقق جرایم توهین یا تهدید از طریق تلفن استماع الفاظ یا رسیدن اعمال موضوع جرم (پیامک و...) برمخاطب است واین بخشی از عنصر مادی جرم در محل اقامت بزه دیده محقق می شود؛ لذا این محل محل وقوع جرم محسوب می شود.

نظر اکثریت:
ماده 641 (مزاحمت تلفنی) یک تفاوت اساسی با توهین وتهدید دارد و آن مقید بودن این جرم به وسیله می باشد چرا که (وسیله تلفن و ) درآن شرط می باشد لیکن در توهین وتهدید وسیله شرط نیست و می تواند ازطریق حضوری کتبی تلفنی و.. .. باشد توهین وتهدید جرایم آن هستند که به محض ادا شدن الفاظ حاوی توهین یا تهدید جرم واقع می شود ولازم نیست که حتما فرد شاکی در زمان وقوع این الفاظ را شنیده یا فریب باشد و وی پس از مطلع شدن ازاین الفاظ می تواند شکایت کند لیکن محل وقوع جرم محل ادای آن الفاظ توسط تماس گیرنده یا ارسال کننده پیام می باشد ضمن اینکه وحدت ملاک گرفتن ازآزادی وحدت رویه خلاف اصول و قواعد حقوقی می باشد هرچند این موضوع نافی این مسیله نیست که دادسرای محل کشف (محل شکایت شاکی) باید شروع به رسیدگی نماید تا زمانی که محل صالح مشخص شود.

نظر اقلیت:
می توان از رای وحدت رویه وحدت ملاک گرفت چراکه تازمانی که پیام به مخاطب ارسال نشده یا شخص تلفن را جواب نداده از فحاشی و یا تهدید مطلع نشده و جرم حقق نشده است باشد لذامحل حضور شاکی محل وقوع جرم می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 641 ـ دیه هریک از انگشتان اصلی دست یک دهم دیه کامل است.

مشاهده ماده 641 قانون مجازات اسلامی

ماده 472 ـ در کلیه مواردی که هیات عمومی دیوان عالی کشور به منظور ایجاد وحدت رویه قضایی و یا رسیدگی به آراء اصراری و یا انجام سایر وظایف قانونی تشکیل می گردد باید با حضور دادستان کل یا نماینده وی باشد. قبل از اتخاذ تصمیم دادستان کل یا نماینده وی اظهارنظر می کند.

مشاهده ماده 472 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM