نشست قضایی شماره 1399-7598

نشست قضایی شماره 1399-7598

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7598


کد نشست:
1399-7598

تاریخ برگزاری:
1398/05/02

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر زرندیه

موضوع:
بررسی اعتبار امر مختوم یا جهات رد دادرس

پرسش:
چنانچه پرونده ای سابقا در دادسرا یا دادگاه مطرح شده باشد و بازپرس یا دادیار نسبت به آن اظهارنظر ماهوی نموده باشند و مجددا شاکی در همان موضوع مطروحه و با وحدت اصحاب دعوی و موضوع شکایت نماید و اتفاقا به بازپرس یا دادیاری که سابقا در خصوص موضوع اظهارنظر نموده است ارجاع گردد آیا از موجبات رد دادرس می باشد یا از اعتبار امر مختوم برخوردار خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 7/97/2470 مورخ 1397/9/18 اداره حقوقی قوه قضاییه به شرح زیر مورد تایید است:

نظر اکثریت:
اکثریت همکاران قضایی عقیده دارند چنانچه موضوع مشمول اعتبار امر مختومه باشد صدور قرار امتناع از رسیدگی یا تحقیق موجبی ندارد چرا که :

نظر ابرازی:
یکی از همکاران محترم دادگستری زرندیه عقیده دارند اگر بازپرس یا دادیار قبلا در موضوع پرونده اظهارنظر ماهوی کرده باشد به هیچ وجه نمی تواند در پرونده جدید که همان طرفین سابق بر سر موضوع قبلی اختلاف دارند و شکایت با همان عنوان مطرح شده رسیدگی و اظهارنظر کند. صلاحیت شخصی قاضی رسیدگی کننده مقدم بر صلاحیت ذاتی و محلی است و اگر مقام قضایی قبلا در موضوع مطروحه اظهارنظر ماهوی کرده باشد نمی تواند وارد رسیدگی به موضوع شود. تصریح بند "ت" ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری دال بر همین امر است. مهم این است که قبلا در موضوع اظهارنظر شده باشد و این که اکنون قرار است تصمیم شکلی یا ماهوی اتخاذ نماید تاثیری ندارد و قانون به بازپرس اجازه هیچ گونه اظهارنظری در پرونده نداده است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 73 ـ دادستان در اموری که به بازپرس ارجاع می شود حق نظارت و ارائه تعلیمات لازم را دارد.

مشاهده ماده 73 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 339 ـ پس از ارجاع پرونده نمی توان آن را از شعبه مرجوع‏الیه اخذ و به شعبه دیگر مگر به تجویز قانون ارجاع داد. تبصره 1 ـ رعایت مفاد این ماده در مورد شعب بازپرسی دادگاه تجدید نظر استان و شعب دیوان عالی کشور نیز الزامی است. تبصره 2 ـ تخلف از مقررات این ماده موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM