نشست قضایی شماره 1398-6251

نشست قضایی شماره 1398-6251

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6251


کد نشست:
1398-6251

تاریخ برگزاری:
1397/02/17

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر سرخس

موضوع:
قرار سقوط دعوی و اعاده دادرسی

پرسش:
در صورتی که دعوی خواهان با لایحه ای با قرار سقوط دعوی مختومه شده باشد که وی جعلیت آن را اثبات کرده آیا می تواند اعاده دادرسی بدهد ؟

نظر هیئت عالی:
قرار سقوط دعوی در جایی است که خواهان به طور کلی دعوی خود را مسترد نموده و پس از صدور قرار سقوط دعوی دیگر حقی نمانده تا بتواند از طرق فوق العاده دادرسی و شکایت از احکام و آرای قضایی تقاضای رسیدگی مجدد نماید؛ مگر این که جعلیت لایحه ی منتسب به خود را که مستند قرار سقوط دعوی می باشد را اثبات کند که در این فرض حق تعقیب کیفری جاعل و استفاده کننده از سند مجعول و نیز حق مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم را دارد.

نظر اکثریت:
اگرچه مراد قانون گذار در ماده 426 حکم است اما چون قرار سقوط دعوی دارای اعتبار امر مختومه است ؛ لذا با وحدت ملاک می توان قبول کرد.

نظر اقلیت:
چون در ماده 426 صراحتا احکام را می توان با اثبات جعل مستند حکم ثابت نمود. قرار سقوط دعوی مشمول قانون نمی شود و قانون گذار را حکیم می دانیم. و صرفا می تواند با طرح دعوی حقوقی مطالبه ی ضرر و زیان نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 426 - نسبت به احکامی که قطعیت یافته ممکن است به جهات ذیل درخواست اعاده دادرسی شود: 1 - موضوع حکم مورد ادعای خواهان نبوده باشد. 2 - حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد. 3 - وجود تضاد در مفاد یک حکم که ناشی از استناد به اصول یا به مواد متضاد باشد. 4 - حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن که قبلا" توسط همان دادگاه صادر شده است متضاد باشد بدون آنکه سبب قانونی موجب این مغایرت باشد. 5 - طرف مقابل درخواست کننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به کار برده که در حکم دادگاه موثر بوده است. 6 - حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که پس از صدور حکم جعلی بودن آنها ثابت شده باشد. 7 - پس از صدور حکم اسناد و مدارکی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یادشده در جریان دادرسی مکتوم بوده و دراختیار متقاضی نبوده است.

مشاهده ماده 426 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 107 - استرداد دعوا و دادخواست به ترتیب زیر صورت می گیرد: الف - خواهان می تواند تا اولین جلسه دادرسی دادخواست خود را مسترد کند. در این صورت دادگاه قرار ابطال دادخواست صادر می نماید. ب - خواهان می تواند مادامی که دادرسی تمام نشده دعوای خود را استرداد کند. در این صورت دادگاه قرار رد دعوا صادر می نماید. ج - استرداد دعوا پس از ختم مذاکرات اصحاب دعوا در موردی ممکن است که یا خوانده راضی باشد و یا خواهان از دعوای خود به کلی صرف نظر کند. در این صورت دادگاه قرار سقوط دعوا صادر خواهد کرد.

مشاهده ماده 107 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 221 - اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر این که جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفا به منزله ی تصریح باشد و یا برحسب قانون موجب ضمان باشد.

مشاهده ماده 221 قانون مدنی

ماده 228 - در صورتی که موضوع تعهد تادیه ی وجه نقدی باشد حاکم می تواند با رعایت ماده ی 221 مدیون را به جبران خسارت حاصله از تاخیر در تادیه دین محکوم نماید.

مشاهده ماده 228 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM