نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/08/24

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر بجنورد

موضوع:
تعدد معنوی در جرائم رایانه ای

پرسش:
با توجه به اینکه جرم انگاری صورت گرفته مندرج در تبصره 1 و تبصره 2 ماده 5 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز سابقه جرم انگاری در مواد 729 و 724 قانون مجازات بخش تعزیرات قسمت جرایم رایانه ای را دارد: سوال این است که آیا جرم انگاری در تبصره های فوق خصوصا تبصره دوم قسمت اول با در نظر گرفتن مواد قانون جرایم رایانه ای مشمول تعدد معنوی می گردد ( موضوع ماده 131 قانون مجازات اسلامی ) که به مجازات اشد متهم را محکوم نمود یا اینکه مشمول تعدد معنوی نمی گردد ؟

نظر هیئت عالی:
وارد نمودن اطلاعات خلاف واقع یا ناقص یا با تاخیر در سامانه های موضوع این قانون جرم است آنچه که در قانون قاچاق کالا و ارز مصوب سال 92 در تبصره 1 و تبصره 2 ماده 5 آمده دسترسی غیر مجاز خاص می باشد که شرایط آن متفاوت با ماده 729 قانون مجازات اسلامی است نتیجتا هرگونه دسترسی غیرمجاز به اطلاعات سامانه های موضوع این قانون و وارد نمودن اطلاعات خلاف واقع در سامانه های مربوطه از مصادیق مواد 729 و 734 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات خارج می باشد.

نظر اکثریت:
خیر مشمول تعدد معنوی نبوده و اعمال آثار تعدد معنوی صحیح نیست.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه تعریف تعدد معنوی مندرج در ماده 131 قانون مجازات اسلامی منطبق بر مورد سوال می باشد لذا موضوع مشمول تعدد معنوی و لذا محکومیت به اشد می باشد و فرض التفات قانون گذار نیز در همه جا صادق نیست. در موارد عدیده ای بوده که قانونگذار در غفلت از جرم انگاری سابق مجددا تحت عنوان دیگری جرم انگاری کرده است لذا موضوع مشمول تعدد معنوی می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 5 ـ دولت مکلف است به منظور پیشگیری از ارتکاب قاچاق و شناسایی نظام مند آن با پیشنهاد ستاد و پس از ابلاغ رئیس جمهور سامانه های الکترونیکی و هوشمند جدید مورد نیاز جهت نظارت بر فرآیند واردات صادرات حمل نگهداری و مبادله کالا و ارز را ایجاد و راه اندازی نماید. کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مکلف به رعایت احکام این قانون مربوط به سامانه های راه اندازی شده می باشند و اشخاص حقیقی متخلف به محرومیت از اشتغال به حرفه خود تا یک سال و اشخاص حقوقی به ممنوعیت از فعالیت تجاری تا شش ماه محکوم می شوند. تبصره 1ـ هرگونه دسترسی غیرمجاز به اطلاعات سامانه های راه اندازی شده به موجب این قانون و افشای اطلاعات آنها جرم است و مرتکب به مجازات از شش ماه تا دو سال حبس محکوم می شود. تبصره 2ـ وارد نمودن اطلاعات خلاف واقع یا ناقص یا با تاخیر در سامانه های موضوع این قانون جرم است و مرتکب به شش ماه تا دو سال انفصال موقت از خدمات دولتی و عمومی محکوم می شود. تبصره 3ـ ستاد موظف است از طریق وزارت اطلاعات و با همکاری وزارتخانه های صنعت معدن و تجارت امور اقتصادی و دارایی (گمرک جمهوری اسلامی ایران) بانک مرکزی و سایر دستگاههای ذی ربط به تهیه اجراء و بهره برداری از سامانه شناسایی و مبارزه با کالای قاچاق اقدام نماید. کلیه مراکز مرتبط با تجارت داخلی و خارجی کشور موظف به ارائه و تبادل اطلاعات از طریق این سامانه می باشند. تبصره 4ـ هزینه های اجرای حکم موضوع این ماده و بند (ب) ماده (11) که در بودجه سالانه پیش بینی می شود از محل درآمدهای این قانون تامین و مطابق آئین نامه ای که به پیشنهاد ستاد و وزارت دادگستری تهیه می شود و به تصویب هیات وزیران می رسد به مصرف خواهد رسید.

مشاهده ماده 5 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 131 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه رفتار واحد دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود

مشاهده ماده 131 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM