نشست قضایی شماره 1399-7387

نشست قضایی شماره 1399-7387

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7387


کد نشست:
1399-7387

تاریخ برگزاری:
1398/06/21

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
نسخ تبصره یک ماده یک قانون مجازات ارتشا اختلاس و کلاهبرداری به موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری

پرسش:
آیا با تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 محدودیت های موجود در تبصره 1 و 2 ماده 1 قانون تشدید مجازات ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مصوب 1367 از حیث عدم امکان تعلیق و تبدیل مجازات حبس به جزای نقدی یا تقلیل آن به کمتر از یک سال یا دو سال برحسب مورد امکان پذیر می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 15 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری که به نسخ تبصره 1 ماده 1 و تبصره 6 ماده پنج قانون تشدید مجازات ارتشاء اختلاس وکلاهبرداری تصریح کرده است منع قانونی تخفیف منتفی است.

نظر اکثریت:
اولا: قانون مجازات اسلامی مصوب 92 قانون عام بوده و قانون تشدید مصوب 67 قانون خاص فلذا عام موخر نمی تواند ناسخ خاص مقدم باشد.

نظر اقلیت:
قانونگذار در قانون مجازات اسلامی مصوب 92 در مقام ساماندهی مقررات عمومی من جمله تعلیق و تخفیف بوده و لازمه این ساماندهی فسخ مقررات مغایر با آن است و مصوب مجمع بودن نمی تواند دلیل و مانع تصویب قوانین جدیدی که مغایر با آن است توسط مجلس گردد و علاوه بر آن در مواردی که همچون بحث شروع به جرم یا بحث بازداشت در قانون مبارزه با مواد مخدر که نظریه اداره حقوقی بر فسخ قوانین خاص و عمل به قانون مجازات سال 92 است؛ از طرفی قانونگذار در مقام بیان بوده و اگر نظر بر عدم فسخ داشت باید بیان می کرد و با توجه به اصل تفسیر قوانین به نفع متهم و اجرای قوانین مساعد به حال متهم محدودیت های مقرر در قانون تشدید در موارد کلاهبرداری با رعایت مبلغ صد میلیون ریال فسخ ضمنی شده و باید به قانون مجازات 92 عمل کرد در ضمن نظریه تفسیری شورای نگهبان که بیان کرده مصوبات مجلس نمی تواند ناسخ مصوبات مجمع باشد در ادامه بیان می دارد مگر با گذشتن زمان معتد به که در ما نحن فیه این زمان سپری شده است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 47 ـ صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرایم زیر و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست: الف ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور خرابکاری در تاسیسات آب برق گاز نفت و مخابرات ب ـ جرایم سازمان یافته سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار آدم ربایی و اسیدپاشی پ ـ قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر جرایم علیه عفت عمومی تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا ت ـ قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان ث ـ تعزیر بدل از قصاص نفس معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض ج ـ جرایم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (100.000.000) ریال

مشاهده ماده 47 قانون مجازات اسلامی

ماده 483 ـ هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم غیرقابل گذشت پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرفنظر کند محکوم علیه می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی درخواست کند در میزان مجازات او تجدید نظر شود. در این صورت دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده (300) این قانون رسیدگی می کند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف می دهد یا به مجازاتی که مناسب تر به حال محکوم علیه باشد تبدیل می کند. این رای قطعی است.

مشاهده ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 15 ـ در موردی که به واسطه قوه قهریه و یا بروز حوادث غیر قابل پیش بینی که وقوع آن از اراده طرفین خارج است تمام یا قسمتی از کارگاه تعطیل شود و انجام تعهدات کارگر یا کارفرما به طور موقت غیر ممکن گردد قراردادهای کار با کارگران تمام یا آن قسمت از کارگاه که تعطیل می شود به حال تعلیق در می آید. تشخیص موارد فوق با وزارت کار و امور اجتماعی است.

مشاهده ماده 15 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM