نشست قضایی شماره 1397-5407

نشست قضایی شماره 1397-5407

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5407


کد نشست:
1397-5407

تاریخ برگزاری:
1397/02/18

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
اقدام براساس رونوشت مصدق سند مالکیت در وثیقه و توقیف آن

پرسش:
در صورتی که وثیقه گذار برای تودیع وثیقه اصل سند مالکیت را ارایه ننماید و صرفا تصویر مصدق آن را به دادگاه جهت انجام تشریفات قانونی ارایه نماید آیا دادگاه می تواند با استناد به تصویر سند مالکیت ( هرچند مصدق) نسبت به توقیف و بازداشت وثیقه اقدام نماید ؟

نظر هیئت عالی:
باتوجه به رویه قضایی که علیرغم ارایه اصل سند یا رونوشت مصدق آن مبادرت به استعلام از ثبت می نماید لهذا حسب تشریفات مربوط با تسلیم رونوشت مصدق سند جایز است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه به موجب ماده 22 قانون ثبت اسناد و املاک مالکیت اشخاص در دفتر املاک به ثبت می رسد و در هر صورت دادگاه استعلام ثبتی نیز انجام می دهد دادگاه مکلف است وثیقه تعرفه شده را پذیرفته و جریان و تشریفات قانونی را انجام و در صورت احراز مالکیت و تکافوی وثیقه قرار قبولی صادر و متهم را آزاد نماید.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه رویه قضایی و همچنین عرف جامعه در مراجعه مردم به ادارات دولتی با در اختیار داشتن سند مالکیت متقاضی است و عدم توجه به این موضوع و عدم ثبت بازداشت ملک در سند مالکیت می تواند موجب فساد و زمینه سوء استفاده برای متقاضی از جمله فروش عادی آن را به مردم داشته باشد و به جهت جلوگیری از تبعات منفی این موضوع بهتر است که همچنان در رویه قضایی موجود خللی صورت نگیرد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 22 - همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده و یا کسی که ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده یا اینکه ملک مزبور از مالک رسمی ارثا به او رسیده باشد مالک خواهد شناخت. در مورد ارث هم ملک وقتی در دفتر املاک به اسم وارث ثبت می شود که وراثت و انحصار آن ها محرز و در سهم الارث بین آن ها توافق بوده و یا در صورت اختلاف حکم نهایی در آن باب صادر شده باشد. تبصره - حکم نهایی عبارت از حکمی است که به واسطه ی طی مراحل قانونی و یا به واسطه ی انقضای مدت اعتراض و استیناف و تمیز دعوایی که حکم در آن موضوع صادر شده از دعاوی مختومه محسوب شود.

مشاهده ماده 22 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 217 ـ به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می کند: الف ـ التزام به حضور با قول شرف ب ـ التزام به حضور با تعیین وجه التزام پ ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف ت ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام ث ـ التزام به معرفی نوبه‏ای خود بهصورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام ج ـ التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط چ ـ التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات ح ـ اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله خ ـ اخذ وثیقه اعم از وجه نقد ضمانت‏نامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول د ـ بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی تبصره 1 ـ در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تامین مندرج در بند (الف) قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب) (پ) (ت) و (ث) قرار کفالت صادر می شود. تبصره 2 ـ در مورد بندهای (پ) و (ت) خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است. تبصره 3 ـ در جرایم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزه دیده به طریق دیگر امکان‏پذیر باشد صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM